Το μυστήριο με την εξαφάνιση του Μάικλ Κλαρκ Ροκφέλερ

 Ο Μάικλ Κλαρκ Ροκφέλερ (18 Μαΐου 1938 – 19 Νοεμβρίου 1961) ήταν μέλος της οικογένειας Ροκφέλερ .

Ήταν γιος του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και αργότερα αντιπροέδρου των ΗΠΑ Νέλσον Ροκφέλερ , εγγονός του Αμερικανού χρηματοδότη Τζον Ντ. Ροκφέλερ Τζούνιορ και δισέγγονος του συνιδρυτή της Standard Oil, Τζον Ντ. Ροκφέλερ πρεσβύτερου.

Ο Ροκφέλερ εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην περιοχή Asmat της νοτιοδυτικής Ολλανδίας Νέας Γουινέας , η οποία είναι τώρα μέρος της ινδονησιακής επαρχίας Νότια Παπούα.

Ο 23χρονος τότε Μάικλ ταξίδεψε στη Νέα Γουινέα για να μελετήσει τους ιθαγενείς και να συλλέξει υλικό για ένα ντοκιμαντέρ.

Στις 17 Νοεμβρίου το πλοίο στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε λόγω τρικυμίας.

Ο Ροκφέλερ πέρασε τη νύχτα στο βυθισμένο σκάφος και μετά ξεκίνησε για να φτάσει στη στεριά, που απείχε περίπου 5 χιλιόμετρα, λέγοντας «νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω».

Από τότε δεν τον ξαναείδαν οι δικοί του άνθρωποι.

Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν από τον πατέρα του ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Νέλσον Ροκφέλερ, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Μάικλ μετά από το ναυάγιο της βάρκας που επέβαινε στη Νέα Γουινέα.

Η ανεξιχνίαστη υπόθεση απασχόλησε πολλές γενιές δημοσιογράφων, σκηνοθετών και εξερευνητών, ενώ αποτελεί και το βασικό θέμα του ντοκιμαντέρ «The Search for Michael Rockefeller» του κινηματογραφιστή Φρέιζερ Χέρστον.

To 2014 όμως το βιβλίο του Καρλ Χόφμαν έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση αναφέροντας ότι ο Μάικλ Ροκφέλερ φαγώθηκε από κανίβαλους που τον βρήκαν στην ακτή.

Ο ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Ο Michael Rockefeller γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1938, το πέμπτο και τελευταίο παιδί του Nelson και της Mary Todhunter Rockefeller .

Ήταν ο τρίτος γιος από επτά παιδιά που είχε πατέρα ο Νέλσον και είχε μια δίδυμη αδερφή που ονομαζόταν Μαίρη.

Ο Michael παρακολούθησε το Buckley School στη Νέα Υόρκη και αποφοίτησε από την Ακαδημία Phillips Exeter στο New Hampshire , όπου ήταν φοιτητής γερουσιαστής και εξαιρετικός παλαιστής πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια αποφοίτησε με έπαινο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με πτυχίο στην ιστορία και τα οικονομικά. Υπηρέτησε επίσης για έξι μήνες το 1960 ως στρατιώτης στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ροκφέλερ είχε ξεκινήσει μαζί με τον φίλο του, τον ολλανδό ανθρωπολόγο Ρενέ Γουάσικ, την εξερεύνηση των πρωτόγονων φυλών της Νέας Γουινέας, οι οποίες ζούσαν αποκομμένες από τον πολιτισμό.

Σε ένα γράμμα προς την οικογένειά του, ο Ροκφέλερ έγραφε:

«Είναι μια κουραστική αλλά συναρπαστική εμπειρία.»

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Ο συγγραφέας Paul Toohey, στο βιβλίο του Rocky Goes West , ισχυρίζεται ότι η μητέρα του Rockefeller προσέλαβε έναν ιδιωτικό ερευνητή το 1979 για να πάει στη Νέα Γουινέα και να προσπαθήσει να λύσει την εξαφάνισή του.

Η αξιοπιστία της ιστορίας αμφισβητήθηκε, αλλά ο Toohey ισχυρίζεται ότι ο ιδιωτικός ερευνητής άλλαξε μια μηχανή βάρκας με τα κρανία των τριών ανδρών που μια φυλή ισχυρίστηκε ότι ήταν οι μόνοι λευκοί άνδρες που είχαν σκοτώσει ποτέ.

Ο ερευνητής επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και παρέδωσε αυτά τα κρανία στην οικογένεια, πεπεισμένος ότι ένα από αυτά ήταν το κρανίο του Ροκφέλερ.

Εάν αυτό το γεγονός όντως συνέβη, η οικογένεια δεν το σχολίασε ποτέ.

Ωστόσο, το πρόγραμμα του History Channel Vanishings ανέφερε ότι η μητέρα του Ροκφέλερ πλήρωσε όντως μια αμοιβή 250.000 δολαρίων στον ερευνητή, η οποία προσφέρθηκε για τελική απόδειξη εάν ο Ροκφέλερ ήταν ζωντανός ή νεκρός.

Στην ταινία ντοκιμαντέρ Keep the River on Your Right , ο Tobias Schneebaum δηλώνει ότι μίλησε με κάποιους χωρικούς Asmat στο Otsjanep, οι οποίοι περιέγραψαν ότι βρήκαν τον Rockefeller στην όχθη του ποταμού και τον έφαγαν.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής Καρλ Χόφμαν στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 2013 «Savage Harvest» για την εξαφάνιση του Μάικλ Ροκφέλερ ισχυρίζεται ότι έλυσε μια από τις πιο μυστηριώδεις ιστορίες της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, όταν ο Ροκφέλερ έφτασε στην ακτή φέρεται να εντοπίστηκε από ιθαγενείς οι οποίοι τον κάρφωσαν με τις λόγχες τους και τον έβαλαν σε ένα κανό για να τον μεταφέρουν στις όχθες ενός ποταμού.

Εκεί, τον αποκεφάλισαν, του έσπασαν τα πλευρά με τσεκούρι, προκειμένου να βγάλουν τα εσωτερικά όργανα και του έκοψαν πόδια και χέρια, ενώ τραγουδούσαν.

Έφαγαν το μυαλό του όπως και άλλα όργανα, ενώ τα οστά του χρησιμοποιήθηκαν για να μετατραπούν σε όπλα.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως οι ιθαγενείς τον σκότωσαν για αντίποινα επειδή οι Ολλανδοί είχαν διατάξει την εκτέλεση πέντε ανδρών της φυλής πριν από μερικά χρόνια.

Πτώμα πάντως δεν βρέθηκε ποτέ και η οικογένειά του ενημερώθηκε επισήμως ότι πνίγηκε.

Μεταξύ των ανδρών που επιτέθηκαν στον γόνο της ζάμπλουτης οικογένειας λέγεται ότι βρίσκονταν και διάδοχοι των χαμένων αρχηγών της φυλής του 1958.

Πάντως, η ίδια εκδοχή επιβεβαιώνεται κι από έναν ακόμα Ολλανδό ιερέα,, ο οποίος λέγεται πως έστειλε αναφορά στην τοπική ολλανδική κυβέρνηση.

Ο Κορνήλιος βαν Κέσελ δηλώνει πως είναι σίγουρος πως ο Μάικλ Ροκφέλερ δολοφονήθηκε και φαγώθηκε από τη φυλή Otsjanep.

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ

Λίγο μετά τη δολοφονία, τα χωριά σάρωσαν από μια επιδημία χολέρας και οι χωρικοί πίστευαν ότι ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του Ροκφέλερ.

Καθώς ο Χόφμαν έφευγε από ένα από τα χωριά για τελευταία φορά, είδε έναν άνδρα να υποδύεται μια σκηνή όπου κάποιος σκοτώθηκε και σταμάτησε για να τη βιντεοσκοπήσει.

Όταν μεταφράστηκε, ο άνδρας αναφέρθηκε να είπε:

«Μην πεις αυτή την ιστορία σε κανέναν άλλο άνθρωπο ή σε κανένα άλλο χωριό, γιατί αυτή η ιστορία είναι μόνο για εμάς.

Μη μιλάς.

Μη μιλάς και πες την ιστορία.

Ελπίζω να το θυμάστε και πρέπει να το κρατήσετε για εμάς.

Ελπίζω.

Ελπίζω.

Αυτό είναι για σένα και μόνο.

Μην μιλάς σε κανέναν, για πάντα. σε άλλους ανθρώπους ή σε άλλο χωριό.

Εάν οι άνθρωποι σας ρωτούν, μην απαντήσετε.

Μην τους μιλάς, γιατί αυτή η ιστορία είναι μόνο για σένα.

Αν τους το πεις, θα πεθάνεις.

Φοβάμαι ότι θα πεθάνεις.

Θα είσαι νεκρός, ο λαός σου θα πεθάνει, αν πεις αυτή την ιστορία.

Κρατάς αυτή την ιστορία στο σπίτι σου.

Στον εαυτό σου, ελπίζω, για πάντα.

Για πάντα…»

Πληροφορίες

«Τι πραγματικά συνέβη με τον Μάικλ Ροκφέλερ» . Περιοδικό Smithsonian .

Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση του Μάικλ Ροκφέλερ» . BBC News.

Putnam, Sam (2010). “The Michael C. Rockefeller Memorial Fellowship”.

Keep the River on Your Right: A Modern Cannibal Tale.

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...