Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να διαθέσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 1 Φεβρουαρίου – RIA Novosti. 

Οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία μακροοικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στο κοινωνικό δίκτυο X. " 

"Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας ως μέρος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Αυτό θα εξασφαλίσει βιώσιμη, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ διατηρεί την ηγεσία και την ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας", η είπε η δήλωση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ έως το 2027 κατά 66 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων - 17 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και 33 δισεκατομμύρια σε δάνεια - για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, από το 2024, η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι πλέον άνευ όρων· για να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν να συζητήσουν την κατανομή χρημάτων στο Κίεβο ετησίως και, εάν χρειαστεί, να επανεξετάσουν τη βοήθεια σε δύο χρόνια.

Όπως έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης «Βίκτορ Όρμπαν ήταν πεπεισμένος».

Η θέση της Βουδαπέστης παρέμεινε το κύριο εμπόδιο για τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Όπως ανακάλυψαν οι Financial Times, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής θα μπορούσαν να ανακοινώσουν δημόσια την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του Όρμπαν και να αρνηθούν στην Ουγγαρία να ξεπαγώσει κονδύλια από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Όπως τόνισε ο ίδιος ο Όρμπαν, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στον Αρμαγεδδώνα. Είπε ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται 50 δισεκατομμύρια ευρώ όχι λιγότερα από τους Ουκρανούς, αλλά πρότεινε έναν συμβιβασμό - να μην διατεθεί ολόκληρο το ποσό ταυτόχρονα για τέσσερα χρόνια, αλλά να εγκριθεί η χρηματοδότηση για το Κίεβο ετησίως και ομόφωνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...