6ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου στη Βαρκελώνη

 Ξεκινά σήμερα το 6ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου της Βαρκελώνης στα Cinemes Girona στην καρδιά της πόλης. Στόχος του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, είναι να παρουσιάσει στο ισπανικό κοινό σύγχρονες κυπριακές και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους σε μια προσπάθεια ανάδειξης των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων και παραγωγών από Κύπρο και Ελλάδα. 


Μετά τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων χρόνων διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ επιστρέφει και φέτος με προβολές σύγχρονων κυπριακών και ελληνικών ταινιών οι οποίες θα διαγωνιστούν για δύο βραβεία Καλύτερης Ταινίας: το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Επιπλέον επτά κυπριακές και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στην ταινία “Zorba the Greek” του Μιχάλη Κακογιάννη, από την πρεμιέρα της οποίας συμπληρώνονται 60 χρόνια. Όλες οι προβολές του Φεστιβάλ είναι στα ελληνικά με ισπανικούς υπότιτλους. 

6ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου στη Βαρκελώνη

Θα προβληθούν οι κυπριακές ταινίες μεγάλου μήκους “Ιμαν” του Κυριάκου Τοφαρίδη και της Κόριννας Αβρααμίδου, “Au Revoir, Slumdogz” του Αντρέα Κυριάκου και οι ταινίες μικρού μήκους “Buffer Zone” του Σάββα Σταύρου, “Τhe Tornado Outside” της Mαρίας Τομάζου, “Pillars” του Αντρέα Δημητρίου και “Ποσειδωνίες” του Άντη Ιακώβου και της Εύης Δημητρίου. Θα προβληθούν επίσης οι ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους “Σμύρνη μου αγαπημένη” του Γρηγόρη Καραντινάκη, “Black Stone” του Σπύρου Ιακωβίδη και “Άκουσε με” της Μαρίας Δρούζα, καθώς και οι μικρού μήκους “In luck” του Θοδωρή Βουρνά, “Airhostess-737” του Θανάση Θεοφώτιστου και   “Lost and Found” της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Στο Φεστιβάλ θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων οι Κύπριοι σκηνοθέτες Κυριάκος Τοφαρίδης και Κόριννας Αβρααμίδου και η ηθοποιός Νέδη Αντωνιάδη,οι οποίοι θα συνομιλήσουν με το κοινό μετά την προβολή των ταινιών τους. Επίσης θα παραστούν  ο Έλληνας σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς και οι ηθοποιοί Ευθύμης Γεωργόπουλος και Ειρήνη Στεριανού. Τα εγκαίνια του 6ου Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου της Βαρκελώνης θα  τελέσει η αξιότιμη Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία κ. Έλενα Μηνά.

Το Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου της Βαρκελώνης είναι πλέον ένας θεσμός που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, οι οποίοι γεμίζουν τις αίθουσες προβολής σε όλες τις παραστάσεις και δείχνουν ενδιαφέρον για τις νέες εξελίξεις στην κινηματογραφική παραγωγή της Κύπρου και της Ελλάδας.

To Φεστιβάλ πλαισιώνεται από το Δεκαήμερο Ελληνικού και Κυπριακού Πολιτισμού της Βαρκελώνης που οργανώνει η εταιρεία Oktana Casa de Cultura με ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία και στην προβολή ελληνικών και κυπριακών εδεσμάτων και ποτών. Φέτος, περιλαμβάνει γευσιγνωσία ελληνικών οικολογικών κρασιών από την εταιρεία Satyrs.

6ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου στη Βαρκελώνη

Στο Δεκαήμερο εντάσσονται επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως, το θεατρικό “Ο ‘Μονόλογος’  του Νίντζα” (σκηνοθ. Θοδωρής Βουρνάς, παίζουν Ευθύμης Γεωργόπουλος και Ειρήνη Στεριανού), η διαδραστική δραστηριότητα για παιδιά “Mitosusurradas” με θεματική την ελληνική μυθολογία, η συναυλία ελληνικής μουσικής με τον Χρήστο Μπάρμπα και το κουιντέτο του αλλά και λογοτεχνικές και πολιτιστικές διαλέξεις.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από απόδημους Κύπριους της εταιρείας Oktana Casa de Cultura και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Κυπριακή Πρεσβεία στην Ισπανία, την Ελληνική Πρεσβεία στην Ισπανία,  την online πλατφόρμα ταινιών FILMIN, την Ελληνική Κοινότητα της Καταλονίας, την Επίσημη Σχολή Γλωσσών της Βαρκελώνης, την Κοινοπραξία Εκπαίδευσης της Βαρκελώνης και τις εταιρίες Punt de Gir, Olimpo Gourmet και Satyrs.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...