Τζόρνταν Μπαρντέλα: ο 28χρονος «καπετάνιος» του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας

 Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος που προκάλεσε μια καταιγιστική ήττα στη συμμαχία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι ένας 28χρονος με αυτοπεποίθηση που χαιρετίζεται από τους υποστηρικτές του ως πολιτικό φαινόμενο, αλλά θεωρείται από τους επικριτές ως στερούμενος ουσίας. 

 Ο Bardella , μεγαλωμένος σε μονογονεϊκό σπίτι, το 2022 έγινε επίσημα ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος National Rally (RN) σε ηλικία μόλις 27 ετών, αλλά καυχιέται για τις επικοινωνιακές δεξιότητες ενός πολύ μεγαλύτερου πολιτικού. 

 Το RN, με τον Bardella να ηγείται της λίστας του, σημείωσε διπλάσιο αριθμό ψήφων από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ωθώντας τον Μακρόν να ανακοινώσει στην τηλεόραση ότι διαλύει το κοινοβούλιο και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου. 

 «Η Γαλλία έδωσε την ετυμηγορία της και δεν υπάρχει έφεση», είπε ο Μπαρντέλα, καθώς νωρίτερα προέτρεψε τον Μακρόν να προκηρύξει εκλογές. «Οι συμπατριώτες μας έχουν εκφράσει την επιθυμία για αλλαγή αλλά και μια πορεία για το μέλλον», είπε στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα δείχνει την «αποφασιστικότητα της χώρας μας να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Είναι άνεμος ελπίδας και είναι μόνο η αρχή», είπε, περιγράφοντας τον Μακρόν ως «αδυνατισμένο πρόεδρο». «Όχι ενάντια στην Ευρώπη» Η Μπαρντέλα ανέλαβε την ηγεσία του RN από τη Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπαθεί να απαλλάξει το κόμμα από το ρατσιστικό και αντισημιτικό αποτύπωμα που άφησε ο πατέρας της και συνιδρυτής του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν. 

 Η Λεπέν, η οποία ήταν επιλαχούσα στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, παρέμεινε ηγέτης του κόμματος στο κοινοβούλιο και σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια το 2027. Αλλά ο χαρισματικός διάδοχός της, ο οποίος έχει 1,2 εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok, αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση ενός ολοένα και νεότερου πλήθους να ψηφίσει για το κόμμα. 

 Η Λεπέν έχει σηματοδοτήσει ότι θα γινόταν πρωθυπουργός αν κερδίσει το Elysee το 2027. Αλλά υπήρξαν θόρυβοι στο RN ότι ο νεαρός αρχάριος θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερος υποψήφιος από τον μέντορά του. Η προσεκτικά επιμελημένη ιστορία του Bardella έχει προσθέσει στην εξομάλυνση της εικόνας του RN, το οποίο κάποτε έτρεχε ο Jean-Marie Le Pen από ένα πύργο σε μια πλούσια πόλη δυτικά της πρωτεύουσας. Ο ηγέτης του RN το 2022 μοιράστηκε λεπτομέρειες για την παιδική του ηλικία στον όγδοο όροφο ενός μονότονου κτιρίου πύργου στη γεμάτη εγκλήματα περιοχή Seine-Saint-Denis βορειοανατολικά του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπαρντέλα θεωρήθηκε ευρέως ότι κέρδισε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ εναντίον της ελάχιστα γνωστής επικεφαλής της λίστας του κόμματος του Μακρόν, Βαλερί Χάιερ. Προφανώς νευρικός από τις ικανότητες του Χάγιερ στη μορφή σύγκρουσης με σώμα, ο Πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ στη συνέχεια αντιμετώπισε ο ίδιος τον Μπαρντέλα σε μια συζήτηση στις 23 Μαΐου και πέτυχε να βάλει τον αρχηγό του RN υπό σημαντική πίεση για την Ευρώπη. Ο Attal προσπάθησε να απεικονίσει τον Bardella ως ηγέτη ενός κόμματος χωρίς ουσία που δεν είχε κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για την Ευρώπη και ένα όραμα "να παραδοθούμε εναντίον μας και στο τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ο Μπαρντέλα απάντησε: "Δεν είμαι εναντίον της Ευρώπης. Είμαι ενάντια στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη τώρα". 

 Προσβλέποντας σε εξέχοντα ρόλο στην Ευρώπη μετά τις εκλογές, ο Μπαρντέλα απώθησε το RN από την παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), λέγοντας ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στο κοινοβούλιο με την παράταξη μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων. «Καπετάνιο, ω καπετάνιο» Οι επικριτές του Μπαρντέλα τον κατηγορούν ότι ξοδεύει πολύ χρόνο για να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του και ότι δεν μελετά αρκετά σημαντικά πολιτικά ζητήματα. 

 Η ακροαριστερή Ευρωπαία βουλευτής Manon Aubry τον περιέγραψε ως «βουλευτή φάντασμα» επειδή συχνά δεν εμφανιζόταν στην ευρωπαϊκή αίθουσα τα τελευταία πέντε χρόνια. Και η άνοδός του δεν ήταν εντελώς απαλλαγμένη από διαμάχες. Ένα ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης που ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι χρησιμοποίησε έναν ανώνυμο λογαριασμό στο Twitter για να μοιράζεται ρατσιστικά μηνύματα όταν ήταν τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος, ισχυρισμούς που έχει αρνηθεί κατηγορηματικά. Μια ανάρτηση του 2017 από τον λογαριασμό "RepNat du Gaito" περιλαμβάνει μια άσεμνη εικόνα που κοροϊδεύει τον Theo Luhaka, έναν νεαρό μαύρο άνδρα που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στον πρωκτό από αστυνομικό ρόπαλο εκείνη τη χρονιά, ανέφερε η έκθεση του France 2. 

 Γαλλικό δικαστήριο τον Ιανουάριο επέβαλε σε τρεις αστυνομικούς ποινές φυλάκισης με αναστολή για την υπόθεση, μια σπάνια αστυνομική βία για να φτάσει στο δικαστήριο. Καθημερινό ενημερωτικό δελτίο Λάβετε βασικές διεθνείς ειδήσεις κάθε πρωί Εγγραφείτε Ο Μπαρντέλα δεν έχει φέρει επανάσταση στο σύστημα πεποιθήσεων του κόμματος, επισημαίνουν οι ειδικοί, αλλά εξακολουθεί να δίνει στο κόμμα του μια νεανική ατμόσφαιρα. «Καπετάν, ω καπετάνιο, χρειαζόμαστε να μας καθοδηγήσεις», λέει το soundtrack της ανάρτησής του στην καμπάνια στο TikTok. (AFP)

(AFP)

 

 

Μερίδιο :

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...