Οι Γάλλοι συντηρητικοί σε αναταραχή καθώς ο ηγέτης υποστηρίζει τη συμμαχία Λεπέν ενόψει των πρόωρων εκλογών.

Η εκπληκτική ανακοίνωση του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών (LR) Eric Ciotti σε μια μεσημεριανή τηλεοπτική συνέντευξη είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη γαλλική πολιτική ιστορία που ένας ηγέτης ενός παραδοσιακού κόμματος υποστήριξε μια συμμαχία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) .

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την Κυριακή τις εκλογές στις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, σε ένα μεγάλο στοίχημα αφού το RN συγκέντρωσε υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων της κεντρώας συμμαχίας του στις εκλογές της ΕΕ.


Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν αντιμετωπίζει συμμαχίες της αντιπολίτευσης που αποκρυσταλλώνονται στα αριστερά και στα δεξιά εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το στοίχημά του μπορεί να αποτύχει.

Μια δημοσκόπηση της Harris Interactive-Toluna που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι μόλις το 19 τοις εκατό των ανθρώπων θα τον υποστήριζαν, σε σύγκριση με το 34 τοις εκατό για το ακροδεξιό Εθνικό Ράλι.

Σε συνέντευξή του όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά την ψηφοφορία.

Η επικείμενη ψηφοφορία έχει θέσει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς κινδυνεύει να παραμελήσει τη Γαλλία – ιστορικά βασικό παράγοντα στη διαμεσολάβηση συμβιβασμού στις Βρυξέλλες και στη στήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Πρέπει να έχουμε μια συμμαχία παραμένοντας οι ίδιοι... μια συμμαχία με το RN και τους υποψηφίους του», είπε ο Ciotti στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, προσθέτοντας ότι είχε ήδη συζητήσει με τη Λεπέν, τρεις φορές υποψήφια για προεδρία, και ηγέτη του κόμματος RN. Τζόρνταν Μπαρντέλα .

«Λέμε τα ίδια πράγματα, οπότε ας σταματήσουμε να κάνουμε φανταστική αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο Ciotti. "Αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας. Μας λένε "καταλήξτε σε μια συμφωνία".

.

Η Λεπέν επαίνεσε τη "θαρραλέα επιλογή" και το "αίσθημα ευθύνης" του Σιότι, λέγοντας ότι ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός προσωπικοτήτων της LR θα τον ακολουθούσε.   

Η Λεπέν επαίνεσε τη "θαρραλέα επιλογή" και το "αίσθημα ευθύνης" του Σιότι, λέγοντας ότι ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός προσωπικοτήτων της LR θα τον ακολουθούσε.   


Η Λεπέν επαίνεσε τη "θαρραλέα επιλογή" και το "αίσθημα ευθύνης" του Σιότι, λέγοντας ότι ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός προσωπικοτήτων της LR θα τον ακολουθούσε.   


Χαιρέτισε την κίνηση ως μια ιστορική ρήξη με την άρνηση της παραδοσιακής δεξιάς να συνεργαστεί με την ακροδεξιά στη Γαλλία.


Τέλος του «υγειονομικού κλοιού»      


Το LR ανιχνεύει την ιστορία του στον μεταπολεμικό ηγέτη Σαρλ ντε Γκωλ και είναι το πολιτικό σπίτι πρώην προέδρων όπως ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί .


«Σαράντα χρόνια ένας ψευδουγειονομικός κλοιός – που προκάλεσε την απώλεια πολλών εκλογών – εξαφανίζεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λεπέν, τώρα επικεφαλής των βουλευτών του RN στην Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής.


Όμως, η κίνηση του Ciotti, η οποία είπε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας «σημαντικής» ομάδας στη νέα Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές, κινδυνεύει να διαλύσει το δικό του κόμμα.


«Ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι μόνο ένα άτομο», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία της Άνω Βουλής, Μπρούνο Ρετάιγ. 


Ο πρόεδρος της Γερουσίας του LR, Gerard Larcher, βαρέων βαρών φιγούρα, είπε ότι «δεν θα καταπιεί ποτέ» μια συμφωνία με το RN και προέτρεψε τον Ciotti να παραιτηθεί.

.Ο Έρικ Σιότι μιλάει μόνο για τον εαυτό του. Πρέπει να φύγει από την προεδρία των Ρεπουμπλικανών", πρόσθεσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Εθνοσυνέλευση, Ολιβιέ Μαρλέ.


Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin , πρώην αποστάτης από το LR στη συμμαχία του Μακρόν, περιέγραψε την κίνηση ως «άτιμα για την οικογένεια των Gaullist» και τη συνέκρινε με τις συμφωνίες του Μονάχου με τη ναζιστική Γερμανία τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου .


Ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire , ένας άλλος μεταγγιζόμενος από το LR, κάλεσε το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν να «κάνει χώρο» στις τάξεις του για εκείνους τους συντηρητικούς που αρνούνται να συνεργαστούν με την ακροδεξιά στις εκλογές.


Εν τω μεταξύ, εν μέσω ορισμένων ραγδαίων εξελίξεων, η ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ , είπε ότι το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα του Έρικ Ζεμούρ , στο οποίο ανήκει, δεν κατάφερε να καταλήξει σε εκλογική συμφωνία με το RN μετά από συνομιλίες με τον Μπαρντέλα.


Και τα διχασμένα αριστερά κόμματα της Γαλλίας δεσμεύτηκαν να προτείνουν κοινούς υποψηφίους, αλλά δεν είχαν ακόμη καταλήξει σε επίσημη συμφωνία, εντείνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Σωστή απόφαση'           

Το γραφείο του Μακρόν καθυστέρησε μέχρι την Τετάρτη μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης, ενώ επέμεινε ότι η ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο θα έθετε μια επιλογή ενώπιον του γαλλικού λαού «των Ρεπουμπλικανικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και των εξτρεμιστικών δυνάμεων από την άλλη».

Ο Μακρόν είπε στο περιοδικό Figaro ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης, «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» των πρόωρων εκλογών.

Ο Γάλλος πρόεδρος χλεύασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν ήταν «τρελός» να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

"Σκέφτομαι μόνο τη Γαλλία . Ήταν η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας", είπε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει σώμα με σώμα με τη Λεπέν. 

Με μόλις 19 ημέρες μέχρι τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου –τη συντομότερη εκστρατεία από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας το 1958– το καθήκον του Μακρόν να υποστηρίξει το κεντρώο στρατόπεδό του είναι τρομερό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Καθημερινό ενημερωτικό δελτίοΛάβετε βασικές διεθνείς ειδήσεις κάθε πρωί

Ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Γκάμπριελ Ατάλ – ο οποίος φέρεται να προειδοποίησε κατά της προκήρυξης των εκλογών – είπε στους βουλευτές του κόμματος ότι «θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε το γραφείο του.

Αυτές οι εκλογές «έχουν πιο δραματικά και ιστορικά διακυβεύματα από αυτή του 2022» επειδή «η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας», πρόσθεσε.

Τα σπασμένα αριστερά κόμματα της Γαλλίας φάνηκαν να παραμερίζουν γρήγορα τις διαφορές που είχαν διαλύσει την κοινοβουλευτική τους συμμαχία, ιδίως τις αντικρουόμενες απαντήσεις τους στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και το σκληρό αριστερό France Unbowed (LFI) δήλωσαν ότι θα «υποστηρίξουν κοινούς υποψηφίους, ήδη από τον πρώτο γύρο» των εκλογών – η ίδια στρατηγική που τους συγκέντρωσε συνολικά 151 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών. Ιούνιος 2022.

(ΓΑΛΛΙΑ 24 με AFP, AP) 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...