ΕΕ: Συνομιλίες ένταξης ξεκινά με Ουκρανία και Μολδαβία

 Η Ουκρανία και η Μολδαβία ξεκίνησαν τις επίσημες συνομιλίες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Λουξεμβούργο, σε μια διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα για τις δύο χώρες.

«Έχουμε ξεπεράσει το φράγμα της υπόσχεσης για την παράδοση» δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση, Όλγα Στεφανίσινα, στη Financial Times, τονίζοντας ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε ότι αυτή η ημέρα θα «καταγραφεί στην ιστορία» και ότι «είναι μια σημαντική στιγμή που μας ενισχύει και μας ενώνει ως μία οικογένεια».

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν μετά από συμφωνία των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, με τους αξιωματούχους σε Κίεβο και Βρυξέλλες να πιέζουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από το Βέλγιο τον επόμενο μήνα.

Η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Νοέμβριο του 2023.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2023.

Παρά την έναρξη των συνομιλιών, η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Η Καταρίνα Μαθερνόβα, πρέσβειρα της ΕΕ στην Ουκρανία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ το 2030.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει πολλές φάσεις και απαιτεί την εκπλήρωση πολλών προϋποθέσεων και κριτηρίων που θα διασφαλίσουν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν στην Eυρωπαϊκή Oικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...