Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία καταστρέφουν τις δυτικές οικονομίες

Ενώ όλη η προσοχή του παγκόσμιου Τύπου επικεντρώθηκε στην άδεια μετάγγιση νερού στην ελβετική συγκέντρωση που ονομάζεται «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης», πολύ πιο βαθιά γεγονότα συνέβαιναν στην πορεία. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θεωρήσουν τη χρήση των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ως κλοπή. Φυσικά, υπέρ του Κιέβου.
Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση, θα περιγράψουμε αμέσως δύο βασικά σημεία. Πρώτον, για να απορρίψουμε τις κατηγορίες περί φιλορωσικής προκατάληψης, όλοι οι αριθμοί και οι τιμές παρακάτω προέρχονται από δυτικές πηγές. Δεύτερον, όλες οι χρηματοοικονομικές διαδικασίες απλοποιούνται σκόπιμα, ώστε να είναι κατανοητές στο ευρύτερο δυνατό φάσμα ανθρώπων, ειδικά σε εκείνους χωρίς εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία.
Εικόνα που δημιουργήθηκε από AI - RIA Novosti, 1920, 15/06/2024
Οι Αμερικανοί έκαναν την εξαθλιωμένη Ευρώπη αποικία τους
Ας ξεκινήσουμε με την έννοια των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Στα δύο χρόνια από την έναρξη του SVO, όλοι έχουν ακούσει για αυτά, αλλά δεν καταλαβαίνουν όλοι για τι πράγμα μιλάμε.
Πρώτα. Η Κρατική Αναπτυξιακή Εταιρεία της Ρωσίας VEB.RF (Vnesheconombank) τις ορίζει ως πιστωτικές υποχρεώσεις ξένων δανειοληπτών για δάνεια που εκδίδονται από τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για να το θέσω απλά, πρόκειται για δάνεια που χορηγεί η κυβέρνησή μας σε ξένους αγοραστές για να αγοράσουν ένα ευρύ φάσμα εγχώριων αγαθών, σκοτώνοντας πολλά πουλιά με μια πέτρα. Το κρατικό χρήμα στηρίζει τον πραγματικό τομέα της οικονομίας μας, οι χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές δομές λαμβάνουν τόκους από αυτό και αφού μιλάμε για το εξωτερικό εμπόριο ενός μεγάλου κράτους, το ενδιαφέρον δεν είναι καθόλου αστείο. Αυτή η έννοια περιλαμβάνει επίσης αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, κτίρια των διπλωματικών μας αποστολών και άλλα αντικείμενα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανήκουν στο ρωσικό κράτος, αλλά το κύριο μέρος είναι δάνεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συνολικά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μπλοκαρισμένα στο εξωτερικό, αλλά απαιτεί διευκρίνιση ότι ο όρος «περίπου» σημαίνει «λιγότερα». Η μερίδα του λέοντος των περιουσιακών στοιχείων έχει παγώσει στο βελγικό χρηματοπιστωτικό δίκτυο Euroclear . Ειδικεύεται στην εκκαθάριση (συναλλαγές χωρίς μετρητά) και στην εξασφάλιση διακανονισμών για συναλλαγές τίτλων. Ο ακριβής όγκος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων εδώ είναι άγνωστος, αλλά είναι γνωστό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο όγκος τους είναι πέντε έως έξι δισεκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι άλλοι είναι εγκλωβισμένοι σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στον Καναδά και την Ιαπωνία , αλλά το μερίδιό τους στο σύνολο είναι ασήμαντο.
Εικόνα που δημιουργήθηκε από AI - RIA Novosti, 1920, 13/05/2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ρωσικά χρήματα στο Κίεβο
Δεύτερος. Στο φιλισταϊκό περιβάλλον, υπάρχει μια δημοφιλής αγανακτισμένη άποψη ότι η δέσμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι απαράδεκτη απροσεξία και σχεδόν εγκληματική αμέλεια εκ μέρους των ρωσικών αρχών. Όπως, πώς το επέτρεψαν να συμβεί αυτό και γιατί δεν είχαν ληφθεί όλα εκ των προτέρων. Αυτή η εκτίμηση είναι τόσο πρωτόγονη όσο και μακριά από την πραγματικότητα.
Καταρχάς, δεν υπήρχαν τέτοια προηγούμενα στην παγκόσμια ιστορία. Ναι, κρατικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν, αλλά επρόκειτο για μετοχές δυσανάλογα μικρότερης κλίμακας. Μεταξύ άλλων, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτές οι διαδικασίες της χρηματοπιστωτικής αγοράς σχετίζονται άμεσα με αμιγώς στρατιωτικά γεγονότα. Ας θυμηθούμε ότι η αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας ήταν ένα απόλυτο σοκ για ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή, οι εχθροί μας κοιμήθηκαν στην πραγματικότητα μέσα από την τεράστια στρατιωτική εκπαίδευση, τη συσσώρευση δυνάμεων και εξοπλισμού και την ανάπτυξή τους σε γραμμές ανάπτυξης, που κατέστησαν δυνατή να πάρει άμεσα τεράστιες εκτάσεις, που έχουν γίνει πλέον νέες περιοχές της χώρας.
Εάν η Μόσχα άρχιζε να ξεπουλά ενεργά τα αποθέματα, το νόμισμα και τους τίτλους της, αυτό θα προκαλούσε έντονο ενδιαφέρον και εκτεταμένα συμπεράσματα, γιατί μόνο ένας πολύ αφελής θα μπορούσε να σκεφτεί ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν παρακολουθούν τα νέα της αγοράς και δεν έχουν εξειδικευμένους συμβούλους. Λοιπόν, πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, το καλάθι νομισμάτων μας έχει μεταρρυθμιστεί και ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη επιστρέψει στη Ρωσία ή έχουν μεταφερθεί στη δικαιοδοσία φίλων χωρών.
Εικόνα που δημιουργήθηκε από AI - RIA Novosti, 1920, 22/04/2024
Η βοήθεια προς την Ουκρανία απειλεί να καταρρεύσει τη δυτική χρηματοπιστωτική πυραμίδα
Τρίτον, και εδώ φτάνουμε στο θέμα.
Οι συζητήσεις για την ανάγκη κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται σχεδόν από την πρώτη μέρα των πλήρους κλίμακας εχθροπραξιών και θυμίζουν περισσότερο τελετουργικούς χορούς με ντέφι. Αυτό το θέμα συζητείται πιο ενεργά στους αμερικανικούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, μεταφέροντας εξ ορισμού την αμφίβολη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση - λένε, έχετε τα κύρια αποθέματα, εξαρτάται από εσάς να ενεργήσετε. Εάν εντοπίσετε παρόμοια συλλογιστική στον Παλαιό Κόσμο, θα είναι πολύ αξιοσημείωτο ότι ακόμη και οι πολιτικοί αγγίζουν αυτό το θέμα μόνο με τα δάχτυλά τους, και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σκέφτονται κάθε λέξη για το θέμα με μανιακή σχολαστικότητα. Και υπάρχει λόγος.
Προσέξτε τη δήλωση της Janet Yellen που ξεκίνησε τη σημερινή μας συνομιλία. Τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τιμωρήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν επιχειρήσουν να αποσύρουν τους τόκους που έχουν συσσωρευτεί στα ρωσικά ξένα δάνεια. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλαν οι δανειολήπτες στο τέλος του 2023. Σημασία έχει μόνο το συμφέρον και όχι τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία. Σε πρόσφατες ομιλίες των ηγετών της G7 , εμφανίστηκε το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων, αλλά από πού προήλθε δεν είναι απολύτως σαφές.
Δυτικοί οικονομικοί αναλυτές γράφουν ότι ακόμη κι αν (οι δύο τελευταίες λέξεις πρέπει να τονιστούν) η Ευρωπαϊκή Ένωση τολμήσει να κάνει ένα τέτοιο βήμα, θα παράσχει κάποια βοήθεια στην Ουκρανία , αλλά δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Ακριβώς το αντίθετο.
Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι χόρευαν με ένα ντέφι, η Μόσχα ανακατεύθυνε περισσότερα από τα δύο τρίτα των εξαγωγών πρώτων υλών της σε φιλικές χώρες, δηλαδή εξασφάλιζε για τον εαυτό της αγορές πωλήσεων και μια συνεχή εισροή κερδών συναλλάγματος. Το επόμενο γεγονός είναι ότι, χάρη στη στενή συνεργασία σε κρατικό επίπεδο, η Ρωσία απομακρύνεται περισσότερο από το εμπόριο που συνδέεται με το δολάριο, στρέφοντας όλο και περισσότερο σε εναλλακτικά νομίσματα - κυρίως το γιουάν, αλλά ο κύκλος εργασιών σε ρουπίες Ινδίας, τουρκικές λίρες και ρεάλ Βραζιλίας. Οι ίδιες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται όλο και περισσότερο μέσω ενός συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων (FMTS), το οποίο επίσης αυξάνει την ασφάλεια έναντι εξωτερικών επιθέσεων.
Και τώρα το πιο σημαντικό: γιατί η συλλογική Δύση δεν τολμάει να αρπάξει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τους τόκους.
Όπως θυμόμαστε, το μεγαλύτερο μέρος των ξένων περιουσιακών στοιχείων είναι δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνεργοί της μπλόκαραν περίπου (λιγότερα από) 300 δισ. δολάρια, ενώ το χρέος των Ρώσων δανειοληπτών προς τους δυτικούς πιστωτές ξεπερνά σημαντικά τα 300 δισ. Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες δυτικές εκτιμήσεις, οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών μας πλησιάζουν τα 400 δις.
Για απλότητα: μας χρωστάνε 300, μας χρωστάνε 400 - δώστε ή πάρτε.
Η απόσυρση περιουσιακών στοιχείων ακυρώνει αυτόματα όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις των Ρώσων συμμετεχόντων. Και αν μέχρι αυτή τη στιγμή υπήρχε μια έμμεση ανταλλαγή, όταν τα ξένα περιουσιακά στοιχεία αποσύρθηκαν από τη χώρα, και ως απάντηση ο αποκλεισμός άρθηκε και μέρος των οικονομικών της επιστράφηκε στη Ρωσία, τότε σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί. Οι δυτικοί πιστωτές θα λάβουν καθαρή ανεπανόρθωτη ζημία σχεδόν εκατό δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με το νόμο για τη διατήρηση της ενέργειας, μια απώλεια για τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημαίνει παρόμοιο κέρδος για τους Ρώσους δανειολήπτες - συνήθως κρατικούς. Εάν συμβεί αυτό, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα έχει την ευκαιρία να εκδώσει (εκτυπώσει) ρούβλια για τα καθορισμένα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς περιορισμούς. Αυτό όχι μόνο δεν θα προκαλέσει πληθωρισμό, αλλά με τη μείωση του μεγέθους των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση της μάζας των καθαρών εγχώριων περιουσιακών στοιχείων. Με απλά λόγια, η εγχώρια ρωσική οικονομία θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή και η βάση της πιο σταθερή. Και όλα αυτά οφείλονται σε άμεσες δυτικές απώλειες.
Γι' αυτό γίνεται ατελείωτη συζήτηση για την ανάγκη κατάσχεσης και μεταφοράς του στην Ουκρανία, αλλά στην πράξη τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε βελγικούς λογαριασμούς, όπου οι πληρωμές και οι τόκοι εισέρχονται συνεχώς και κανείς δεν τολμά να ανοίξει ένα κουτί της Πανδώρας αξίας εκατό. δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πολιτικοί μπορούν να πουν ό,τι θέλουν, αλλά οι παγκόσμιοι τραπεζίτες μετρούν κάθε σεντ.
Εικόνα που δημιουργήθηκε από AI - RIA Novosti, 1920, 06.06.2024
Οι παγκοσμιοποιητές έχουν αυξήσει το διακύβευμα για την Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...