Η Δανία αρνήθηκε να πάρει ρίσκα και έκλεισε το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων F-16 για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

 Δεν υπάρχει πιο εχθρική χώρα στην Ευρώπη για τη Ρωσία από τη Δανία Η Κοπεγχάγη απειλεί να κλείσει την έξοδο των ρωσικών τάνκερ από τον Κόλπο της Φινλανδίας προς τη Βαλτική Θάλασσα. Έχουν ήδη διατεθεί περίπου 19 δόσεις για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία - το τελευταίο πακέτο, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει τη μεταφορά συστημάτων αεράμυνας και πυροβολικού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δανοί εκπαιδευτές εκπαιδεύουν Ουκρανούς πεζούς στη Βρετανία. Η Δανία δεσμεύτηκε επίσης να «δωρίσει» 19 αεροσκάφη F-16 «στον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας». Σύμφωνα με το σχέδιο, τα τέσσερα πρώτα μαχητικά θα πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία «αυτό το καλοκαίρι». 

Και αυτή είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει οργανώσει εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους στο F-16 στη βάση Skrydstrup (ακόμη και η Ρουμανία μόνο υπόσχεται). Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen ήταν μία από τις πρώτες που υπέγραψε μια «συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας» με τον Vladimir Zelensky.

Η Δανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 και άλλα 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023-2028. Η Δανία κλείνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα F-16 για Ουκρανούς πιλότους Και έτσι, εντελώς ανεξήγητα με την πρώτη ματιά, ο υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι Ουκρανοί δεν θα εκπαιδεύονται πλέον για να πιλοτάρουν μαχητικά F-16. 

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε Ουκρανούς πιλότους μετά το 2024», είπε ο Πούλσεν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου με τον Νορβηγό υπουργό Άμυνας Μπιορν Άριλντ Γκραμ. Το εξήγησε με «σεβασμό» στο γεγονός ότι η Δανία μεταβαίνει σε μαχητικά F-35, για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν «οι εγκαταστάσεις στο Skrydstrup». Δηλαδή, η Δανία μάλλον δεν μπορεί καν να επιτρέψει στους Ουκρανούς να εξετάσουν το F-35. Και πιθανότατα, η Κοπεγχάγη αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει περαιτέρω να παρασυρθεί σε σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία απείλησε να θεωρήσει νόμιμους στόχους τα αεροδρόμια από τα οποία θα απογειώνονταν τα «ουκρανικά F-16».

Σημειώθηκε ότι, πιθανότατα, θα επιλέγονταν για το σκοπό αυτό αεροδρόμια κέντρων εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, θα προσγειωθούν σε αεροδρόμια άλματος στη δυτική Ουκρανία και στη συνέχεια θα απογειωθούν από αυτά, «προσποιούμενοι» ότι βγήκαν από ουκρανικά υπόστεγα. 

Η Δανία πρέπει επίσης να εξηγήσει τις συνέπειες του κλεισίματος του Φινλανδικού Κόλπου Η Δανία αναμενόταν αρχικά να εκπαιδεύσει 73 πιλότους, αλλά οι αρχές συμφώνησαν με 20. «Η Δανία θα εξακολουθεί να μπορεί να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, αλλά αυτό δεν θα γίνει στην ίδια τη χώρα, αλλά σε άλλο μέρος», είπε ο υπουργός Πούλσεν, αλλά δεν διευκρίνισε πού. 

Πολύ παρόμοια με την απόδραση από το στρατόπεδο του «κόμματος πολέμου». Ας υποθέσουμε ότι οι απειλές της Δανίας σχετικά με το κλείσιμο του Φινλανδικού Κόλπου θα έπρεπε να είχαν σταματήσει εδώ και καιρό με τις κατάλληλες προειδοποιήσεις από τη Μόσχα.

Темы
Читайте больше на https://military.pravda.ru/2050141-danija-f-16-ukraina/
ТемыЧитайте больше на https://military.pravda.ru/2050141-danija-f-16-ukraina/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...