Πως θα φτιάξετε εταιρεία και θα πάρετε απευθείας αναθέσεις από την ΕΡΤ (Ζούλα) αθροιστικά €200.000

 Ενδιαφέροντα στοιχεία αποκάλυψε το ρεπορτάζ των Reporters United για τις απευθείας αναθέσεις της ΕΡΤ σε γνωστούς και φίλους του προέδρου Ζούλα

Με τον τρόπο που η διοίκηση της ΕΡΤ – επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην δημοσιογράφος της Καθημερινής,  Κωνσταντίνος Ζούλας – έχει στελεχώσει τον τομέα ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης έχουν διαμορφωθεί κάποιες τάσεις τα τελευταία χρόνια: προσλαμβάνονται δημοσιογράφοι που ήταν είτε σε γραφεία τύπου υπουργών ή προέρχονται κυρίως από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εφημερίδα Καθημερινή και ορισμένοι άλλοι, που είχαν εκφράσει δημοσίως τη συμπάθειά τους στην κυβέρνηση.

Οπως αποκαλύπτει το Reporters United υπάρχουν και άλλες τάσεις: ο πρόεδρος της ΕΡΤ προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις σε προσωπικό φίλο του.

Από τα γεγονότα προκύπτουν τα εξής:

Στις 25 Αυγούστου 2022, η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη δημιουργία του ERTNEWS με ένα βίντεο που έχει γυριστεί στο σύνολό του από drone. Ως δημιουργοί αναφέρονται στο βίντεο «οι εξπέρ του είδους» Σίμος Κόκκινος, προσωπικός φίλος του Ζούλα και ο Τάκης Γιαννέτος. Ο κ. Κόκκινος έχει κάνει βίντεο με drone σε συναυλία που έδωσε το συγκρότημα «Αχτύπητα Φιλέτα» στο μαγαζί Cabaret, στο Μαρούσι. Μέλος του συγκροτήματος – παίζει κιθάρα – είναι ο κ. Ζούλας.

Μία από τις εξωτερικές παραγωγές στην ΕΡΤ είναι η εκπομπή Χρώμα Ελλάδας, σειρά σύντομων βίντεο drone με τοπία ανά την Ελλάδα.

Στο τέλος του 2022 συστήνεται η εταιρεία Droners (1.12.2022) με αντικείμενο την παραγωγή video και ακολουθεί απόφαση της ΕΡΤ για απευθείας ανάθεση στην εταιρεία (23.2.2023) για βίντεο στην εκπομπή Χρώμα Ελλάδας

Την απόφαση μάλιστα υπερψήφισαν ο κ. Ζούλας και τα μέλη του ΔΣ, Νίνο Ελματζιόγλου, Ιωάννα Στεφανάκη και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Μανώλης Παπανικήτας και Γιάννης Δάρρας.

Η διοίκηση της ΕΡΤ ανανέωσε, σύμφωνα με τα έγγραφα στη Διαύγεια, το Χρώμα Ελλάδας για δεύτερη χρονιά στις 19 Ιουλίου 2023 και για τρίτη στις 11 Απριλίου 2024, αυτή τη φορά με τον τίτλο Χρώμα Ελλάδας – Εξορμήσεις. Πάλι με απευθείας ανάθεση στους Droners, βάσει ανάλογης ψηφοφορίας. Πάλι με καταψήφιση από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Reporters United, η συνολική δαπάνη των απευθείας αναθέσεων προς τους Droners ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

(σ.σ. η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ θα έπρεπε να έχει ευρύτερο ρόλο και να χρηματοδοτεί ανεξάρτητες startup εταιρείες σε media ή συμπληρωματικές δραστηριότητες. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Ελλάδα όπου κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΡΤ και το ΑΠΕ για να προσλαμβάνει γνωστούς και φίλους για να ελέγχει την ενημέρωση).

Εδώ το πλήρες ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...