Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Jacub Grygiel, ο «Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει την προσέγγιση των ΗΠΑ εάν κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, επιμένοντας ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες». Και ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Βανς, έχει γράψει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιοριστεί σε μια «αμυντική στρατηγική» για «να διατηρήσει το πολύτιμο στρατιωτικό της δυναμικό, να σταματήσει την αιμορραγία και να δώσει χρόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Η λύση που φαίνεται να προτιμούν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς είναι μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να εστιάσει την προσοχή και τους πόρους της αλλού».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου να «σταματήσουν οι αδιάλειπτες δαπάνες των ΗΠΑ και να διατηρηθεί η ανεξαρτησία και η ασφάλεια της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να δώσουν στο Κίεβο μια τελευταία σοβαρή ευκαιρία νίκης – που δεν ορίζεται ως επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 2013 (όπως θα προτιμούσε το Κίεβο) αλλά ως βιώσιμη αποκατάσταση περίπου των συνόρων του 2021».
Και εξηγεί: «Για να καταστεί δυνατό αυτό το αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να βελτιώσουν ουσιαστικά και γρήγορα τη στρατιωτική θέση της Ουκρανίας με μεγάλη ενίσχυση όπλων – και να μην θέτουν περιορισμούς στη χρήση τους. Η πιο ρεαλιστική ευκαιρία για ειρήνη θα έρθει εάν τα ουκρανικά στρατεύματα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια αποφασιστική ώθηση, που θα στείλει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στις συνοριακές γραμμές πριν από το 2022.
Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών όπως σημειώνει ο καθηγητής «να μεταφερθούν όπλα στην Ουκρανία και να μην τεθούν περιορισμοί στη χρήση τους. Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό, τεθωρακισμένα και αεροπορική δύναμη και πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, όπως αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και στρατιωτικά εργοστάσια. Με την άρση των περιορισμών χρήσης στα δυτικά όπλα, ειδικά στους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, η Ουάσιγκτον θα δώσει στο Κίεβο την ευκαιρία να υποβαθμίσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αποτρέψει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας».
«Η Ελλάδα σκέφτεται να δώσει αρκετές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη»
Κάνοντας αναφορά στο υλικό που έχουν στείλει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ, κάνει λόγο για μόνο 31 τανκς καθώς στόχος τους είναι «να αναγκάσουν το Βερολίνο να παρέχει άρματα μάχης» και να ανακαινιστούν όσα βρίσκονται σε αποθήκες για να αποσταλούν. Και σε αυτό το σημείο ο καθηγητής αποκαλύπτει ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να δώσει μαχητικά αεροσκάφη: «Ένας μικρός αριθμός δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στα χέρια Ουκρανών πιλότων έχει επίσης προγραμματιστεί να συμμετάσχει στον αγώνα τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Κίεβο. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, σκέφτεται να δώσει αρκετές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη (jets)» αναφέρει ο Jacub Grygiel και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει στρατηγική λογική για την Ουάσιγκτον να παρατείνει τη σύγκρουση με την παράδοση των προμηθειών σταγόνα-σταγόνα. Οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την αποφυγή της κλιμάκωσης δεν θα σώσουν την Ουκρανία ούτε θα σταθεροποιήσουν τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντίθετα, είναι καιρός ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να αναλάβει αποφασιστική δράση».
Το δημοσίευμα του Al Jazeera για τα F-16
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και το Al Jazeera σε άρθρο του αποκάλυπτε ότι η χώρα μας εξετάζει φόρμουλα ώστε σταλούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο! Έγραφε συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να παροπλίσει 32 παλιά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 και θα προτιμούσε να τα στείλει… μέσω ΗΠΑ στον Ζελένσκι: «Η Ελλάδα πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 καθώς αναβαθμίζει 82 F-16 σε Block-70 και αποκτά 24 μαχητικά Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία. Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ έδωσε επίσης άδεια στην Ελλάδα να αγοράσει έως και 40 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-35 πέμπτης γενιάς. Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει ότι τα θέλει. Μια έκθεση ανέφερε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να περιμένει 60 παροπλισμένα F-16 από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται περίπου 150. Τα 32 μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας, θα συμβάλουν σε κάποιο βαθμό για να κλείσουν το χάσμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται αμυντικά για χάρη της Ουκρανίας, οι φωνές που επιβεβαιώνουν τη μυστική διπλωματία του πρωθυπουργού, πληθαίνουν.
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου