Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στις 10 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς
, ανοίγει νέα καρτέλα στη Γερμανία από το 2026 ως προετοιμασία για μια πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει SM-6, πυραύλους κρουζ Tomahawk και αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα.
Σε μια ομιλία σε ναυτικούς από τη Ρωσία, την Κίνα, την Αλγερία και την Ινδία για τον εορτασμό της ημέρας του ρωσικού ναυτικού στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κινδύνευαν να πυροδοτήσουν μια κρίση πυραύλων τύπου Ψυχρού Πολέμου με την κίνηση αυτή.
«Ο χρόνος πτήσης προς στόχους στο έδαφός μας τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι στο μέλλον ενδέχεται να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι περίπου 10 λεπτά», είπε ο Πούτιν.
«Θα λάβουμε αντικατοπτρικά μέτρα για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, των δορυφόρων τους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου».
Ο Πούτιν, ο οποίος έστειλε τον στρατό του στην Ουκρανία το 2022, θεωρεί τον πόλεμο ως μέρος ενός ιστορικού αγώνα με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, καταπατώντας αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν εμπλέκεται σε μια αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ. Έχουν ορκιστεί να νικήσουν τη Ρωσία, η οποία ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 18% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και τμήματα τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία λέει ότι τα εδάφη, κάποτε μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας, τώρα είναι και πάλι μέρος της Ρωσίας και ότι δεν θα δοθούν ποτέ πίσω.
ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;
Ρώσοι και αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι οι διπλωματικές τους σχέσεις είναι χειρότερες ακόμα και κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων του 1962, και τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν ζητήσει αποκλιμάκωση, ενώ και οι δύο έχουν κάνει βήματα προς την κλιμάκωση.
Ο Πούτιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν τις εντάσεις και είχαν μεταφέρει πυραυλικά συστήματα Typhon στη Δανία και τις Φιλιππίνες και συνέκρινε τα σχέδια των ΗΠΑ με την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν εκτοξευτές Pershing II στη Δυτική Ευρώπη το 1979.
Η σοβιετική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Γιούρι Αντρόποφ, φοβόταν ότι οι αναπτύξεις του Pershing II αποτελούσαν μέρος ενός περίπλοκου σχεδίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον αποκεφαλισμό της Σοβιετικής Ένωσης, αφαιρώντας την πολιτική και στρατιωτική της ηγεσία.
«Αυτή η κατάσταση θυμίζει τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου που σχετίζονται με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη», είπε ο Πούτιν.
Το Pershing II, σχεδιασμένο για να παρέχει πυρηνική κεφαλή μεταβλητής απόδοσης, αναπτύχθηκε στη Δυτική Γερμανία το 1983.
Το 1983, ο άρρωστος Andropov και η KGB ερμήνευσαν μια σειρά από κινήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης Pershing II και μιας μεγάλης άσκησης του ΝΑΤΟ ως σημάδια ότι η Δύση επρόκειτο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα στη Σοβιετική Ένωση
, ανοίγει νέα καρτέλα.
Ο Πούτιν επανέλαβε μια προηγούμενη προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας με πυρηνική ικανότητα και στη συνέχεια να εξετάσει πού να τους αναπτύξει αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.
Λάβετε τα τελευταία νέα και αναλύσεις ειδικών σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας με το Reuters Econ World. Εγγραφείτε εδώ.
Γράφει ο Guy Faulconbridge. επιμέλεια David Evans
Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου