Ο Μαδούρο κερδίζει τρίτη θητεία, λέει η εκλογική αρχή, αντικρούοντας τα exit polls

 ΚΑΡΑΚΑΣ, 28 Ιουλίου (Reuters) - Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κέρδισε μια τρίτη θητεία με 51% των ψήφων, ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, παρά τα πολλά exit poll που έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης. 

Η αρχή είπε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες κέρδισε το 44% των ψήφων, αν και η αντιπολίτευση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είχε "λόγους να πανηγυρίσει" και ζήτησε από τους υποστηρικτές να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Μαδούρο, εμφανιζόμενος στο προεδρικό μέγαρο πριν ζητωκραυγάσει τους υποστηρικτές του, είπε ότι η επανεκλογή του είναι ένας θρίαμβος ειρήνης και σταθερότητας και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι διαφανές. Δημοσκόπηση της Edison Research, γνωστής για τη δημοσκόπηση των αμερικανικών εκλογών, είχε προβλέψει σε ένα exit poll ότι ο Γκονζάλες θα κέρδιζε το 65% των ψήφων, ενώ ο Μαδούρο θα κέρδιζε το 31%. Η τοπική εταιρεία Meganalisis προέβλεψε ψήφους 65% για τον Gonzalez και λίγο λιγότερο από 14% για τον Maduro.

Περίπου το 80% των κάλπες έχει καταμετρηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Έλβις Αμορόζο σε τηλεοπτική δήλωσή του, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω μιας «επιθετικότητας» κατά του εκλογικού συστήματος μετάδοσης δεδομένων. Το CNE ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσει τις «τρομοκρατικές ενέργειες», είπε ο Amoroso, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή ήταν 59%. Η αντιπολίτευση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν μια αλλαγή μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος.

"Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά μια αλλαγή", είπε ο Γκονζάλες σε ανάρτησή του στο X γύρω στις 23.00. τοπική ώρα, πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Η αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάντο επανέλαβε την έκκληση προς τον στρατό της χώρας να διατηρήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. "Ένα μήνυμα για τον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλουν τον Μαδούρο", είπε νωρίτερα στο X. "Είναι καιρός να βάλετε τον εαυτό σας στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία και είναι τώρα. "

Ο στρατός της Βενεζουέλας πάντα υποστήριζε τον Μαδούρο, έναν 61χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου και υπουργό Εξωτερικών, και δεν υπάρχουν δημόσια σημάδια ότι οι ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων αποχωρούν από την κυβέρνηση. Το ενημερωτικό δελτίο του Reuters Daily Briefing παρέχει όλα τα νέα που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εγγραφείτε εδώ. Αναφορά από τους Deisy Buitrago, Mayela Armas, Vivian Sequera και Julia Symmes Cobb στο Καράκας Πρόσθετες αναφορές από τον Tibisay Romero στη Βαλένθια, τη Mircely Guanipa στο Maracay, την Tathiana Ortiz στο San Cristobal, τη Mariela Nava στο Maracaibo, τη Maria Ramirez στο Πουέρτο Οριμέτσο και η Corina Pons στην Τενερίφη, Ισπανία Γράφει η Julia Symmes Cobb και η Sarah Morland Μοντάζ από τον Michael Perry

Presidential election in Venezuela

AmericascategoryBlinken calls for Venezuela to publish tabulation of votes in Sunday's election

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...