Όρμπαν: Δεν άρεσε στον Ζελένσκι η πρότασή μου για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σε συνέντευξή του στην ελβετική έκδοση Die Weltwoche, είπε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο πρότεινε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να κηρύξει πλήρη κατάπαυση του πυρός στη ζώνη της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Ο Ούγγρος πολιτικός τόνισε ότι τα λόγια του δεν άρεσαν πολύ στον συνομιλητή του. Ο Όρμπαν διευκρίνισε ότι ο Ζελένσκι κατανοούσε τη θέση του, εξήγησε τα όριά του για το τι ήταν δυνατό και ίσως αυτό το θέμα να συζητηθεί ακόμα. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήθελε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον Ζελένσκι ότι ο χρόνος γίνεται όλο και λιγότερος και είναι σημαντικό να εδραιωθεί η ειρήνη, αφού εκατοντάδες στρατιώτες πεθαίνουν στο μέτωπο κάθε μέρα και δεν βλέπουμε πώς μπορεί να βρεθεί λύση στο πεδίο της μάχης», είπε. Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πολιτικός τόνισε ότι δεν σκόπευε να πείσει για τίποτα τον Ζελένσκι. Ήταν σημαντικό γι' αυτόν να κατανοήσει τη θέση του σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να τη μεταφέρει στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ο Όρμπαν ήθελε να μάθει πώς θα αντιδρούσε ο συνομιλητής του σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός, έστω και προσωρινή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Igor Zhovkva δήλωσε ότι ο Zelensky άκουσε την πρόταση του Viktor Orban για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο πιστεύει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να εξεταστούν μεμονωμένα από άλλες πτυχές της διευθέτησης. Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην πραγματικότητα δεν απέρριψε τις προτάσεις του Βίκτορ Όρμπαν, πρότεινε προηγουμένως ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ. 

Κατά τη γνώμη του, το Κίεβο συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Όρμπαν και, μετά από προπαγανδιστική προετοιμασία, θα την υποβάλει μόνοι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...