Ο Robert Fico επιμένει στην απαγόρευση της εισαγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Δεν θα πέσουμε στις τάσεις της μόδας,

 Στην εικόνα, ο υπουργός Γεωργίας Richard Takáč (δεύτερος από αριστερά), ο πρωθυπουργός Robert Fico (μέση), ο πρόεδρος της SPPK Andrej Gajdoš (τρίτος από δεξιά) και ο αντιπρόεδρος του SPPK Emil Macho (δεύτερος από δεξιά). Φωτογραφία: TASRJaroslav Novák Η Σλοβακία θα συνεχίσει να επιμένει στην απαγόρευση της εισαγωγής ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην αγορά της και θα προστατεύσει τους αγρότες της. Ο πρωθυπουργός Robert Fico το δήλωσε την ημέρα της συγκομιδής στη σλοβακική Nová Ves, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Richard Takáč (και οι δύο Smer-SD), εκπροσώπων του Σλοβακικού Επιμελητηρίου Γεωργίας και Βιομηχανίας Τροφίμων και ντόπιων αγροτών. «Δεν θα πέσουμε στις τάσεις της μόδας και δεν θα υποχωρήσουμε όταν πρόκειται για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. 

Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής λίστα. Το ονομάζουμε λίστα κυρώσεων, ορισμένων προϊόντων που δεν σκοπεύουμε να εισάγουμε από την Ουκρανία», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Σλοβακικής Δημοκρατίας. Υπενθύμισε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denys Shmyhaľ για το θέμα των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων. «Του εξήγησα ότι δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη σλοβακική γεωργία. 

Του είπα ότι καταλαβαίνουμε ότι η Ουκρανία έχει πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια. Το μόνο πράγμα που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για εσάς είναι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο μέσω της Σλοβακίας που θα διασφαλίζει την εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, όσον αφορά την τοποθέτησή τους στο έδαφος της Σλοβακίας, το απορρίπτουμε κατ' αρχήν, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τους Σλοβάκους αγρότες», τόνισε ο Φίκο.

Σε σχέση με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Takač, ο καλλιεργητικός προσανατολισμός των Σλοβάκων αγροτών θα πρέπει να αλλάξει. «Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στο πλαίσιο της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Οι Σλοβάκοι αγρότες που καλλιεργούν μόνο τρία ή τέσσερα προϊόντα και τα οποία εξάγουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν θα μπορούν πλέον να τα εξάγουν. Οι αγορές τους αντικαθίστανται από Ουκρανούς προμηθευτές», εξήγησε. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, οι Σλοβάκοι αγρότες θα πρέπει να σκεφτούν και στη συνέχεια να αλλάξουν – να διαφοροποιήσουν τη γεωργική τους παραγωγή. 

«Αυτή η διαφοροποίηση θα συνίσταται σε έναν ισχυρότερο προσανατολισμό προς την ειδική φυτική και ειδική ζωική παραγωγή. Οι αγρότες θα πρέπει να καλλιεργήσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων», πρόσθεσε ο Takač.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...