Λατινοαμερικάνοι ηγέτες αντιδρούν στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να επικυρώσει την επανεκλογή Μαδούρο

 Αρκετοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αντέδρασαν αυτήν την Πέμπτη στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας που επιβεβαίωσε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουλίου, δίνοντας τη νίκη στον Νικολάς Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης , Λουίς Λακάλε Που, διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας επιβεβαιώνει «τη νοθεία» που κατήγγειλε η διεθνής κοινότητα.

«Το καθεστώς Μαδούρο επιβεβαιώνει αυτό που καταγγέλλει η διεθνής κοινότητα: απάτη. Μια δικτατορία που κλείνει όλες τις πόρτες για μια θεσμική και δημοκρατική ζωή για τον λαό της.

Δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί ή να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την υπόθεση της Βενεζουέλας», δημοσίευσε ο πρόεδρος στα κοινωνικά του δίκτυα.

Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Ομάρ Παγκανίνι, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι στη Βενεζουέλα αυτοί οι θεσμοί δεν είναι ανεξάρτητοι από την εκτελεστική εξουσία, επομένως είναι ένας θεσμός που εξαρτάται από τον Μαδούρο και εγγυάται ότι ο Μαδούρο θα επανεκλεγεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, σχολίασε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας «ολοκληρώνει την παγίωση της νοθείας» στις εκλογές της 28ης Ιουλίου.

«Το καθεστώς Μαδούρο καλωσορίζει προφανώς την απόφαση με ενθουσιασμό, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από ύβρη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια δικτατορία που παραποιεί τις εκλογές και καταστέλλει όσους σκέφτονται διαφορετικά», σημείωσε ο Μπόριτς μέσω του κοινωνικού δικτύου X.

Στη συνέχεια, ο Χιλιανός ηγέτης επισημαίνει ότι «η δικτατορία της Βενεζουέλας δεν είναι Αριστερά. Είναι απαραίτητη μια βαθιά δημοκρατική Αριστερά που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απαραίτητος ένας προοδευτικός μετασχηματισμός που να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, επενδύοντας στην κοινότητα και όχι στο άτομο, ξεπερνώντας την πόλωση. Το δρόμο αυτό ακολουθούμε στη Χιλή».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2016, χαρακτήρισε «φάρσα» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας και «η Κολομβία δεν μπορεί, ούτε πρέπει να την αποδεχτεί».

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθ. Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...