Συγκλονιστική αποκάλυψη Harvard: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν δραματικά τη θερμοκρασία της γης

 – Πλήττονται άνθρωποι, ζώα και φυτά

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule, οι ανεμογεννήτριες, ιδιαίτερα οι μεγάλες, μπορούν να προκαλέσουν τοπικές αυξήσεις στη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης. 

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ανάμιξη θερμότερου αέρα από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας προς την επιφάνεια, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες ύψους 100-150 μέτρων μπορούν να ανυψώσουν θερμό αέρα έως και 550 μέτρα και να τον σπρώξουν στην επιφάνεια, αυξάνοντας τη θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες μπορεί να δουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,54°C, με ορισμένες περιοχές να φτάνουν έως και 0,8°C. Αυτή η αύξηση είναι πιο έντονη τη νύχτα και επηρεάζει τοπικά οικοσυστήματα, ζώα, φυτά και ανθρώπους που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα.

Η μελέτη προσπάθησε να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα είχαν οι ανεμογεννήτριες εάν οι ΗΠΑ παρήγαγαν όλη την ενέργειά τους από τον άνεμο, καταδεικνύοντας ότι οι τοπικές κλιματικές επιπτώσεις είναι άμεσες και ισχυρές, αν και το πρόβλημα αυτό είναι τοπικό, σε αντίθεση με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά τοπικά προβλήματα, η έρευνα επιδιώκει να συγκρίνει το κόστος και τα οφέλη των πηγών ενέργειας για τη βέλτιστη επιλογή που θα αντικαταστήσει τον άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...