Γυρίζει την πλάτη σε ΕΕ, ΗΠΑ η Γεωργία - Αμφισβητεί το 54,2% που έλαβε το «Γεωργιανό Όνειρο», η αντιπολίτευση

 Γυρίζει την πλάτη στις σειρήνες της ΕΕ και των ΗΠΑ η Γεωργία, καθώς το 54,2% που έλαβε ο μεγάλος νικητής της κάλπης του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου, το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το διατηρούν στην εξουσία και σε μια πιο φιλορωσική πορεία, παρότι δεν αναμένεται να λάβει την πλειοψηφία (113 από τις 150 έδρες) που ήθελε για αλλαγές στο Σύνταγμα.

Το αποτέλεσμα συνιστά ηχηρή αποδοκιμασία εκβιασμών και πιέσεων, που ασκήθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ για να προσελκύσουν την χώρα στην αγκαλιά της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το «Γεωργιανό Όνειρο» νίκησε με ποσοστό 53%
όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, και αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.
Με το 99%
των ψήφων καταμετρημένο, το «Γεωργιανό Όνειρο» είχε εξασφαλίσει το 54,2% των ψήφων, ενισχύοντας την επιρροή του σε ένα έθνος πολωμένο ως προς το πολιτικό του μέλλον, που θεωρήθηκε ως δημοψήφισμα για την πορεία της Γεωργίας προς μια βαθύτερη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη και την Δύση, ή για διατήρηση και εμβάθυνση στενότερων δεσμών με τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Γεωργία.jpg
Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%, ήτοι:
- το κόμμα της αντιπολίτευσης «Συνασπισμός για την Αλλαγή» βρίσκεται στη δεύτερη θέση (11,2%).
- Ακολουθούν η «Ενότητα - Εθνικό Κίνημα» (9,83%), η «Ισχυρή Γεωργία» (9,02%) και η «Gakharia για τη Γεωργία» (8,22%).
- Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 5% και δεν εισέρχονται στο κοινοβούλιο.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%, αυξημένη σε σύγκριση με το 56% στις εκλογές του 2020.
001_10.JPG
Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα

Η γεωργιανή αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, τα οποία δείχνουν νίκη του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Tina Bokuchava, επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, υποστήριξε ότι η εκλογική επιτροπή «έκανε τη βρώμικη δουλειά του δισεκατομμυριούχου Bidzina Ivanishvili».
Η 41χρονη Bokuchava προανήγγειλε ότι τις επόμενες ώρες θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, την ώρα που ο 68χρονος Ivanishvili, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος, έσπευσε να πανηγυρίσει τη νίκη του Γεωργιανού Ονείρου λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα.004_2.JPG
Η συμμαχία της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός για την Αλλαγή, διεμήνυσε επίσης ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για «κλεμμένες εκλογές». «Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα και κατάχρηση εξουσίας», τόνισε ο επικεφαλής του «Συνασπισμού για την Αλλαγή» Nika Gvaramja σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Gvaramja κατήγγειλε εκλογική νοθεία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χωρίς όμως να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του.
CaptureG.JPG

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...