Λιβύη: Μάχη ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες

Οχηματοπομπή στην οποία επέβαινε ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη ενεπλάκη σε μάχη ανάμεσα σε δύο παραστρατιωτικές..
ομάδες την Κυριακή, είπαν διοικητές.
Το επεισόδιο προστέθηκε σε μια σειρά συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες που -ελλείψει λειτουργικής κεντρικής κυβέρνησης- κρατούν την πραγματική εξουσία στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Δύο διοικητές είπαν ότι οι συγκρούσεις άρχισαν όταν όχημα που μετέφερε το Χαλίφα Χάφταρ, φερόμενο ως επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του υπό σύσταση νέου στρατού της Λιβύης, πλησίασε ένα σημείο ελέγχου περίπου 3 χλμ. από το αεροδρόμιο, που επάνδρωναν μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας από μια περιοχή έξω από την Τρίπολη.
"Ο Χαλίφα Χάφταρ και η οχηματοπομπή του έφθασαν στο σημείο ελέγχου και δεν σταμάτησαν όταν τους ζητήθηκε", είπε ο συνταγματάρχης Μουχτάρ Φερνάνα, που ανέφερε πως άνδρες του ήταν αυτόπτες μάρτυρες.
"Όταν [οι φρουροί] προσπάθησαν να τους σταματήσουν, οι άνδρες του Χάφταρ άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν δύο ανθρώπους", πρόσθεσε.
Είπε ότι η οχηματοπομπή καταδιώχθηκε ως το κοντινό στρατόπεδο Χάμζα, που χρησιμοποιούν ως βάση οι δυνάμεις του Χάφταρ, όπου ξέσπασε δεύτερη μάχη.
Ένας ακόμα διοικητής παραστρατιωτικής ομάδας, ο Αμπντάλα Μοχάμεντ Ατρούντι, επιβεβαίωσε το επεισόδιο.
Ο 'Αχμεντ Μπάνι, εκπρόσωπος του νέου εθνικού στρατού, είπε ότι "κακοποιοί παραστρατιωτικοί" φέρουν την ευθύνη για το επεισόδιο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της να κάμψει την δράση των ενόπλων.
"Ορισμένοι κακοποιοί από μια παραστρατιωτική ομάδα προσπάθησαν να επιτεθούν στο στρατηγό Χάφταρ", είπε ο Μπάνι.
"'Αρχισε έρευνα. Ο λιβυκός στρατός δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, θα καθαρίσουμε την πόλη από τα όπλα".
Ο Χάφταρ δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει το επεισόδιο. Ο Χάφταρ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα του 1969 με το οποίο ανήλθε στην εξουσία ο Καντάφι.
Αργότερα διαφώνησε με τον συνταγματάρχη και πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ.
Επέστρεψε στη γενέτειρά του Βεγγάζη όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι το Φεβρουάριο και διοίκησε δυνάμεις που διεξήγαγαν ανταρτοπόλεμο στην ανατολική Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι ο Χάφταρ είναι πλέον αρχηγός του στρατού ξηράς.
Δεν είναι σαφές τι περιλαμβάνουν τα καθήκοντά του, αφού ο νέος εθνικός στρατός δεν έχει εγκαθιδρυθεί τυπικά.
Νωρίτερα, ένας διοικητής των παραστρατιωτικών που φρουρούν το αεροδρόμιο, ο Μουχτάρ αλ 'Αχνταρ, είπε ότι η μάχη ξέσπασε διότι μια οχηματοπομπή πήγε στο φυλάκιο και είπε ότι αναλαμβάνει την ασφάλεια του αεροδρομίου.
Πρόσθεσε ότι η σύγκρουση σταμάτησε αφού παρενέβησαν ο Μουστάφα 'Αμπντελ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, αλλά και ο πρωθυπουργός Αμπντουραχίμ Ελ Κέιμπ και ο υπουργός 'Αμυνας Οσάμα αλ Τζαουάλι.
Το αεροδρόμιο αποτελεί αιτία εντάσεων ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες.
Το φρουρούν μαχητές από την Ζιντάν, όμως το διεκδικούν άλλες ένοπλες ομάδες.
Περίπου δύο μήνες μετά το τέλος του πολέμου στη Λιβύη, η μεταβατική κυβέρνηση λέει ότι οι παραστρατιωτικοί είναι καιρός να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στην αστυνομία και στο στρατό.
Δημόσια οι περισσότεροι ηγέτες των παραστρατιωτικών ομάδων δηλώνουν έτοιμοι να το κάνουν μόλις λάβουν την εντολή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
Αλλά η αστυνομία και ο στρατός ακόμα σχηματίζονται και οι διενέξεις για το ποιοι θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά επιδεινώνουν την ένταση ανάμεσα στις διάφορες ένοπλες ομάδες στη χώρα
.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...