Χιόνια από Δευτέρα και στην Αθήνα Η επιρροή των ψυχρών μαζών αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη..


Με χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, θα κάνει την εμφάνισή του ο Φεβρουάριος. Πολύ κρύες αέριες μάζες αναμένεται να φτάσουν από τη Δευτέρα στην περιοχή προκαλώντας πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Η επιρροή των ψυχρών μαζών αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.
Οπως εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, το κύμα χιονιά θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα επηρεάσει τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα μέχρι και τον Παρνασσό, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία και τα βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Στις περιοχές αυτές ο υδράργυρος θα πέσει πάρα πολύ χαμηλά, ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις.
«Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας οι θερμοκρασίες θα είναι της τάξεως των 3 με 5 C», εξηγεί. «Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι νιφάδες χιονιού θα πέσουν σε όλη την Αττική το βράδυ της Δευτέρας, την Τρίτη και την Τετάρτη, με τις χιονοπτώσεις να είναι πυκνότερες στα βόρεια προάστια. Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται, θα το στρώσει μόνο στα ορεινά, στην Πάρνηθα και την Πεντέλη και ίσως και στα βόρεια. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: παρότι στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, στα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα δεν θα επικρατούν ανάλογες συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν σφοδρές χιονοπτώσεις».
Ο κ. Κολυδάς προσθέτει ότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα κάνουν ένα μακρινό ταξίδι από τη Βόρεια Κασπία, θα περάσουν από το Καζακστάν, θα περάσουν την Αρμενία και θα μπουν στην Ουκρανία. Από εκεί διαμέσου της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα φτάσουν στη χώρα μας.
Μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα ξεκινήσει ο χιονιάς, ο καιρός αναμένεται να κυλήσει στο ίδιο σκηνικό με τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα στην ανατολική και νότια χώρα θα επικρατούν νεφώσεις με βροχές στα νότια και χιόνι ή χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση 7 μποφόρ και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστεί παγετός. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα επικρατεί τσουχτερό κρύο με ασθενείς βροχές στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Οι άνεμοι το Σάββατο θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί εντάσεως 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα είναι βοριάδες εντάσεως 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Την Κυριακή θα είναι ελαφρώς ενισχυμένοι με ένταση στη Δυτική Ελλάδα 5 έως 7 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ, ενώ στην Ανατολική θα έχουν ένταση 4-6 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Κατερίνα Ροββά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...