Αμβούργο: Πύλη στον κόσμο Είναι ζωηρό, άτακτο και φωτογενές

To λιμάνι του Αμβούργου, πάνω στον ποταμό Ελβα.    Είναι ζωηρό, άτακτο και φωτογενές, όπως, άλλωστε, όλα τα λιμάνια. Το Αμβούργο μπορεί να μη διαθέτει την αψεγάδιαστη ομορφιά άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, έχει όμως συναρπαστική προσωπικότητα..

H καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Giuliana Bruno, στο εξαιρετικό και βραβευμένο βιβλίο της «Atlas of Emotion», είχε γράψει ότι οι πόλεις-λιμάνια έχουν κοινό στοιχείο τη φωτογένεια. Η Νάπολη, η Γένοβα, η Μασσαλία, το Ρότερνταμ, η Αμβέρσα, το Κάρντιφ διέπονται από αέναη κίνηση, ζωντάνια και τη γοητεία του περιθωρίου - χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν μοναδικό χαρακτήρα. Το εκπληκτικό με το Αμβούργο είναι ότι καταφέρνει να συνδυάζει τα παραπάνω μαζί με τον πλούτο, τη γερμανική τελειότητα και τον κοσμοπολιτισμό. Ετσι, προκύπτει μια πόλη αντιθέσεων: Από τη μια η εκλεκτή οδός Jungfernstieg με τις απαστράπτουσες βιτρίνες της Chopard και της Burberry, και από την άλλη η αμαρτωλή οδός Reeperbahn, όπου κάτω από τα νέον φώτα, συμβαίνει καθημερινά μια αγοραπωλησία ηδονής, η φήμη της οποίας συναγωνίζεται εκείνη του Αμστερνταμ.
To λιμάνι του Αμβούργου, πάνω στον ποταμό Ελβα.


Με μια ισχυρή οικονομία, το Αμβούργο είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, αλλά και κεντρικός πυλώνας των γερμανικών μίντια. Είναι επίσης, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο, μια πόλη που έχει ταυτιστεί με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Οπως λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί, «αν θέλεις νυχτερινή ζωή, διάλεξε Βερολίνο ή Αμβούργο». Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Μην περιμένετε όμως ανοιχτό θαλάσσιο ορίζοντα, κύματα και μποφόρ. Το Αμβούργο δεν είναι παραθαλάσσιο· το διασχίζει ο ποταμός Ελβας, ο οποίος ρέει για άλλα 100 χιλιόμετρα μέχρι να ενωθεί με τη Βόρεια Θάλασσα. Κι όμως η γοητεία του είναι ως επί το πλείστον θαλασσινή. Λίγοι πάντως γνωρίζουν ότι η Πύλη στον Κόσμο, όπως είναι η προσωνυμία του Αμβούργου, έχει 2.500 γέφυρες, περισσότερες από όσες έχουν το Αμστερνταμ, το Λονδίνο και η Βιέννη μαζί. Και ότι το επίσημο όνομά του είναι αρκετά μεγάλο: Ελεύθερη και Χανσεατική Πόλη του Αμβούργου!
Στο λιμάνι του Βορρά
Μια νύχτα με ξαστεριά αξίζει να πας στο ξενοδοχείο Empire Riverside ?σχεδιασμένο από τον Βρετανό αρχιτέκτονα σερ David Chipperfield- να μπεις στο ασανσέρ και να πατήσεις το κουμπί για τον τελευταίο όροφο. Εκεί βρίσκεται το Skybar 20up, το οποίο αγαπούν τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι. Ενενήντα μέτρα πάνω από το έδαφος, με παράθυρα ύψους επτά μέτρων, παρέχει μια πανοραμική εικόνα του λιμανιού και της πόλης ? μια εξαιρετική πρώτη γνωριμία. Χιλιάδες αστραφτερά φώτα, πανύψηλοι γερανοί, το Queen Mary II να «ξεκουράζεται» στο λιμάνι και το ποτάμι να διπλασιάζει τα φώτα καθρεφτίζοντάς τα. Το λιμάνι, όμως, για να το χαρείς, πρέπει να το ζήσεις, να το μυρίσεις, να το διαπλεύσεις, να το δεις και μέρα και νύχτα. Ετσι, το επόμενο πρωί, επιβιβαζόμαστε σε ένα πλοιάριο για ξενάγηση. Ενα τέτοιο λιμάνι όπως του Αμβούργου είναι ιδανικό για παρατήρηση πλοίων. Στις αποβάθρες του αράζουν τα πάντα: κρουαζιερόπλοια?γκοτζίλα, φορτηγά πλοία?αντίκες όπως το Bleichen ή αλλιώς Old Lady, ιστορικά πλοία όπως το Cap San Diego του 1961 που είχε το ψευδώνυμο «ο λευκός κύκνος του Νότιου Ατλαντικού» (και τα δύο σήμερα μουσεία), ακόμα και τουριστικά πλοιάρια-απομιμήσεις ποταμόπλοιων του Μισισιπή!
Αμβούργο: Πύλη στον κόσμο
Διαπλέοντας τα θολά νερά του Ελβα, νιώθεις σαν μυρμήγκι δίπλα στα τεράστια φορτηγά, φορτωμένα με εκατοντάδες πολύχρωμα κοντέινερ. Παράλληλα, παίρνεις και μια γεύση της πόλης, από την αριστοκρατική συνοικία Βlankenese με τις βίλες δίπλα στο νερό έως το νεοσύστατο HafenCity, μια καινούργια πόλη μέσα στην πόλη, η οποία σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
Ενας γενναίος, νέος κόσμος
Cafe και καταστήματα στο Alsterarkaden, απέναντι από την Rathausmarkt - την Πλατεία του Δημαρχείου.
Cafe και καταστήματα στο Alsterarkaden, απέναντι από την Rathausmarkt - την Πλατεία του Δημαρχείου.
Το ΗafenCity εκτείνεται στα παράλια του ποταμού Ελβα και αποτελείται από 10 γειτονιές. Το ένα τέταρτο έχει ολοκληρωθεί, το υπόλοιπο είναι εργοτάξιο και θα είναι έτοιμο το 2020. Πρόκειται για μια αστική ανάπλαση 1.570 στρεμμάτων πάνω στο λιμάνι ? το μεγαλύτερο πρότζεκτ του είδους του στην Ευρώπη. Βιοκλιματικά κτίρια γραφείων, ακριβά λοφτ, φουτουριστικά κτίρια διαμερισμάτων, κανάλια, γέφυρες, πλατείες, πάρκα και ξύλινα ντεκ συνθέτουν μια όμορφη πόλη του μέλλοντος. Τα πρώτα cafe, εστιατόρια και καταστήματα έχουν ήδη ανοίξει, ενώ το HafenCity θα διαθέτει επίσης Κέντρο Επιστημών και Πανεπιστήμιο. Σύμβολο της νέας αυτής πόλης που θα μεγεθύνει το κέντρο του Αμβούργου κατά 40% είναι το Elbphilharmonie. Ενα εκθαμβωτικό «μέγαρο μουσικής» σχεδιασμένo από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Herzog & de Meuron, που όταν ολοκληρωθεί θα είναι και το νέο ορόσημο του Αμβούργου.
Από το νέο HafenCity κατευθυνόμαστε στο παμπάλαιο Speicherstadt, τον «αποθηκευτικό χώρο» της πόλης, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στα κανάλια της συνοικίας των αποθηκών αντανακλώνται γοτθικά κτίρια φτιαγμένα από κόκκινο τούβλο που, από το τέλος του 19ου αιώνα αποθηκεύουν καφέ, τσάι, μπαχαρικά, καπνό και χαλιά από την Ανατολή. Είναι μια γλυκιά και γοητευτική γειτονιά. Σήμερα, μάλιστα, αρκετές από τις παλιές αποθήκες έχουν αναγεννηθεί ως μουσεία, εστιατόρια και γκαλερί.
H λίμνη Βinnenalster και στο φόντο ο πύργος του Δημαρχείου και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ένα από τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της πόλης.
H λίμνη Βinnenalster και στο φόντο ο πύργος του Δημαρχείου και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ένα από τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της πόλης.
Προορισμός μας, στη συνέχεια, το Αlstadt, το ιστορικό κέντρο, όπου βρίσκεται το μοναδικής ομορφιάς Rauthaus (Δημαρχείο), χτισμένο το 1886-97 στα πλαίσια του ιστορικισμού. Ο πύργος του φτάνει τα 112 μέτρα και τα δωμάτια του τον αριθμό 647.
Λίγα βήματα πιο πέρα, η λίμνη Binnenalster ?το τέλειο μέρος για shopping και καφέ με θέα το νερό, και η εφαπτόμενη σε αυτήν Aube- nalster? ένας υδάτινος παράδεισος κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας 160 εκταρίων. Ολα γύρω μας, από τους κύκνους και τα σκάφη αναψυχής έως τις βιτρίνες των μπουτίκ προδίδουν ότι βρισκόμαστε στην πλουσιότερη πόλης της Γερμανίας.
Κάθε χρόνο, το λιμάνι του Αμβούργου γιορτάζει τα γενέθλιά του με το εντυπωσιακό φεστιβάλ Hafengeburtstag.
Κάθε χρόνο, το λιμάνι του Αμβούργου γιορτάζει τα γενέθλιά του με το εντυπωσιακό φεστιβάλ Hafengeburtstag.
Ξέφρενες νύχτες
Οταν πέφτει το σκοτάδι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο St. Pauli. Mε σημείο αφετηρίας την Beatles-Platz, όπου βρίσκεται και το αφαιρετικό και διαδραστικό μνημείο των Beatles, βολτάρουμε στα δρομάκια με τα νάιτ κλαμπ και τα στριπ σόου μαζί με την ξεναγό μας, για έναν περίπατο που έχει θέμα τα Σκαθάρια.
«Mπορεί να γεννήθηκα στο Λίβερπουλ, όμως μεγάλωσα στο Αμβούργο», είχε πει ο Τζον Λένον. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι Beatles ξεκίνησαν την καριέρα τους σε αυτήν εδώ τη γειτονιά, παίζοντας επί 8 ώρες ως cover band στα θρυλικά κλαμπ Star-Club, Kaiserkeller και Indra Club. Οπως επίσης και το ότι εδώ απέκτησαν το περίφημο κούρεμά τους, μετά από προτροπή της Γερμανίδας φωτογράφου Astrid Kirchherr. Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με τους Beatles, μερικές από τις οποίες είναι εξωφρενικές: μια φορά, ο Τζον Λένον τραγούδησε φορώντας ένα καπάκι τουαλέτας στον λαιμό του...
Η γοτθική γοητεία του Speicherstadt, της συνοικίας των αποθηκών.
Η γοτθική γοητεία του Speicherstadt, της συνοικίας των αποθηκών.
Κεντρική αρτηρία ψυχαγωγίας της περιοχής, η οδός Reeperbahn. Η πορνεία είναι άφθονη, κάτι το οποίο θα διαπιστώσετε περπατώντας στην Davidstrasse, κοιτώντας τα παραταγμένα κορίτσια με τα χτενισμένα μαλλιά, τις apres-ski μπότες σε φλούο χρώματα και τα φουσκωτά μπουφάν. Σε ένα κάθετο στενό που ονομάζεται Herbertstrasse, και στο οποίο τεράστιες ταμπέλες εμποδίζουν τη θέα, οι χυμώδεις φροϊλάιν στέκονται πίσω από βιτρίνες: βρισκόμαστε στην καρδιά της Συνοικίας των Κόκκινων Φαναριών.
Οι νύχτες είναι μεγάλες στο Αμβούργο και υπάρχουν μπαρ και κλαμπ για όλα τα μουσικά γούστα. Τελευταίος σταθμός η ψαραγορά στην Αltona που λειτουργεί από το 1703. Εκεί, κάθε Κυριακή χαράματα, τα φρέσκα ψάρια πωλούνται δίπλα σε εξοντωμένους clubbers που ανασταίνονται με ζεστό καφέ και σάντουιτς με ψάρι, σε μια αλλιώτικη αγορά?πάρτι με ζωντανή μουσική. Ενα μέρος που συνοψίζει την κουλτούρα ελευθερίας του Αμβούργου.
Η εφαρμογή της «πράσινης» αρχιτεκτονικής σε όλο της το μεγαλείο, στο κτίριο της Unilever στο ΗafenCity.
Η εφαρμογή της «πράσινης» αρχιτεκτονικής σε όλο της το μεγαλείο, στο κτίριο της Unilever στο ΗafenCity.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Εξαιρετικό το νέο 25hours Hotel «HafenCi- ty», (www.25hours-hotels.com, 0049402577 77 255), με σουίτες σε στυλ καμπίνας, Vinyl Room για να παίζετε μουσική, ευφάνταστο ντιζάιν που βασίζεται σε ιστορίες που διηγήθηκαν ντόπιοι ναύτες και -το πιο σημαντικό- καλές τιμές. Για πανοραμική θέα στο λιμάνι, κλείστε δωμάτιο στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη «Empire Riverside Hotel» (www.empire-riverside.de, 00 49 40 311190). Συστήνονται επίσης τo εμβληματικό «Αtlantic Kempinski» (www.kempinski.com, 004940 2888817), το μοντέρνο «Εast» (www.east-hotel.de, 004940309 930) και το ανατρεπτικό «Gastwe rk» (www.gastwerk.com, 004940 890620), που στεγάζεται σε παλιά καρβουναποθήκη.
Το μνημείο των Βeatles στην Βeatles-Platz.
Το μνημείο των Βeatles στην Βeatles-Platz.
ΦΑΓΗΤΟ
Αν και βρίσκεστε στη Γερμανία, θα φάτε εξαιρετικό καρπάτσιο, βιτέλο τονάτο και άλλες ιταλικές λιχουδιές στο ατμοσφαιρικό και πολύβουο εστιατόριο «Cuneo», Davidstrasse 11, (004940 31 25 80) στο St. Pauli, που λειτουργεί από το 1905 . Για ψαρόσουπα και ναυτική ατμόσφαιρα, πηγαίνετε στο «Das Feuerschiff», (00 49 40 362 553) ένα κατακόκκινο παλιό φαρόπλοιο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι. Τέλος, πιείτε καφέ και δοκιμάστε εδέσματα από τη Συρία στο πανέμορφο «Saliba» (Νeuer Wall 13, 00 49 40 345 021).
Fast Info
Beatles Tour
Η Stephanie Hempel είναι τραγουδίστρια και συνθέτρια και θεωρείται «ειδική» στο θέμα. Θα σας οδηγήσει στους δρόμους του St. Pauli και θα σας διηγηθεί την ιστορία των Βeatles στο Αμβούργο, λέγοντας ανέκδοτα και ιστορίες, δείχνοντας σπάνιες φωτογραφίες αλλά και τραγουδώντας live στους δρόμους με το μικρό της γιουκαλίλι (www.hempels-musictour.com).
Σαφάρι ηδονής στην οδό Grosse Freiheit, στη συνοικία των Κόκκινων Φαναριών, στο St. Pauli.
Σαφάρι ηδονής στην οδό Grosse Freiheit, στη συνοικία των Κόκκινων Φαναριών, στο St. Pauli.
«Πράσινη» πόλη
Πέρυσι, το Αμβούργο ανακηρύχθηκε «Εuropean Green Capital 2011», ανάμεσα σε 34 άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο λόγος; Εχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 15% από το 1990. Στόχος του, η μείωση ρύπων κατά 40% ως το 2020 και κατά 80% ως το 2050.
Shopping
Με περισσότερα από 1.300 καταστήματα, το Αμβούργο είναι ένας παράδεισος κατανάλωσης. Γνωστούς ντιζάινερ και ακριβές μπουτίκ θα βρείτε στις οδούς Grosse Bleichnen, Νeuer Wall, Jungfernstieg και Ufer Strasse. Μεγάλα πολυκαταστήματα και καλύτερες τιμές στις Spitalstrasse και Μοnckebe-rgstrasse.
Μάρθα Κορινθίου
Φωτογραφίες: www.mediaserver.hamburg.de
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...