Ο Ομπάμα κάνει παντιέρα την ισότητα Προβάλλεται ως «κεντρώος» για να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους

Δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους που, κατά τα πολιτικά αμερικανικά έθιμα, εκφώνησε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.. ήταν στην ουσία το προεκλογικό μανιφέστο του. Εκείνο όμως που εξέπληξε ακόμη και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου ήταν ότι αυτό το πρόγραμμα έδινε έμφαση στην ισότητα, στον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα εφαρμόσει αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

Η κοινωνική ανισότητα στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου δεν είναι θέμα το οποίο περιλαμβάνεται τόσο ανοικτά στις προεκλογικές επαγγελίες των αμερικανών πολιτικών. Ο τελευταίος που αμυδρά το επικαλέστηκε ήταν ο
Τζίμι Κάρτερ όταν θέλησε να επανεκλεγεί το 1980. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν τον συνέτριψε... Ο Ομπάμα τόλμησε να εκστομίσει επικρίσεις για την άνιση φορολογία και να υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει τον λεγόμενο κανόνα του Μπάφετ, του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος ομολόγησε ότι πληρώνει λιγότερο φόρο από ό,τι η γραμματέας του και ζήτησε να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 30% όσοι κερδίζουν ένα εκατομμύριο και πάνω.
Γενικότερα όμως η ομιλία κρίθηκε υπερβολικά αριστερή. Ο Ομπάμα αγνόησε τους καθιερωμένους εφησυχασμούς για τη συνεργασία εργασίας και κεφαλαίου, κατονόμασε ως κύρια υπεύθυνη για την κρίση που διέρχονται οι ΗΠΑ την οικονομία της αγοράς και πρόβαλε τις δοκιμασίες που περνά η μεσαία τάξη από τις «υπερβολές και ακρότητες» της Γουόλ Στριτ.
Πρόκειται για μια σημαντική στροφή από τα «καθιερωμένα» που ασφαλώς θα προβληθεί λεπτομερειακά τις ερχόμενες εβδομάδες και η οποία βοηθά τον Ομπάμα στον προεκλογικό αγώνα του. Επιπλέον φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Ο συντηρητικός Νιουτ Γκίνγκριτς κατηγορεί τον Μιτ Ρόμνεϊ για μετριοπάθεια, εκείνος απαντά με υπερσυντηρητικές κορόνες και ο πρόεδρος έχει έτσι την ευχέρεια να προβάλλεται - είτε να κατηγορείται από τους αντιπάλους του - ως «κεντρώος με προσβάσεις σε ευρωπαϊκά πρότυπα», ελκύοντας έτσι τους μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους, η ψήφος των οποίων εκλέγει τον εκάστοτε πρόεδρο.
Η λέξη «Ευρώπη» και τα παράγωγά της έχουν γίνει στο λεξιλόγιο των Ρεπουμπλικανών ταυτόσημες με το κρετίνος, αριστερός, συνοδοιπόρος, τεμπέλης, αντιαμερικανός, «ακόμη και φιλοκομμουνιστής», κατά τον πολιτικό αναλυτή και ραδιοσχολιαστή του δικτύου Fox δρ Χένρι Ντεσγουότερ.
Ο στόχος του Μπαράκ Ομπάμα στην Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους ήταν αρκετά ευδιάκριτος. Ηταν ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Ρεπουμπλικανός που θα είναι ο πιθανότερος αντίπαλός του τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», είναι ο πλουσιότερος πολιτικός που εμφανίστηκε ποτέ να διεκδικεί τον Λευκό Οίκο. Κάποιος θόρυβος που έγινε όταν ο Ρόμνεϊ έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα κόπασε όταν αυτός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσία και τη φορολογική δήλωσή του. Αποσιωπήθηκε ακόμη και το γεγονός ότι εξακολουθεί να παίρνει μπόνους από ένα ίδρυμα από το οποίο απομακρύνθηκε πριν από δέκα χρόνια.
Σημειώνω ότι υπολογίζεται πως οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι θα ρίξουν στην αγορά της διαφήμισης και της προβολής τους 2-3 δισ. δολάρια. Τριπλάσια περίπου από όσα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, του 2008.Τη διακυβέρνηση της Αμερικής χειρίζεται το χρήμα και, αν αυτό δεν ήταν ως σήμερα πολύ φανερό, ο προεκλογικός αγώνας που άρχισε ήδη για τις προεδρικές του Νοεμβρίου το βεβαιώνει όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...