M.I.A.: Με δημιουργικό θράσος από τη Σρι Λάνκα

Η ιστορία της rebellion τραγουδίστριας M.I.A. θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Ένα biopic που θα είχε απ’ όλα: από αίμα, βία και ανταρτοπόλεμο μέχρι μουσική, κοπτοραπτούδες και δόξα από τα άδυτα της ποπ κουλτούρας..
Κείμενο: Νίκη Ρωμανού
Κανείς δε μπορεί να κάνει και πολλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα με το όνομα Mathangi «Maya» Arulpragasam για αυτό η περί αυτού ο λόγος βρήκε το ακρώνυμο που της ταιριάζει γάντι: το «εύπεπτο» M.I.A. που μπορεί να ερμηνευθεί και ως «Missing in Action».


Βέβαια, η αλλαγή της ταυτότητας ήρθε στη ζωή της 36χρονης ποπ σταρ μόλις πριν από 8 χρόνια όταν και αποφάσισε να απλώσει τα δίχτυα της στη μουσική βιομηχανία.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Μ.Ι.Α. γεννήθηκε στο Hounslow του Λονδίνου το 1975 όμως την ίδια χρονιά η φαμίλια της αποφάσισε να γυρίσει πίσω στη γενέτειρα της, τη Σρι Λάνκα. Ο λόγος; Ο πολιτικός ακτιβιστής πατέρας της, Arular, έγινε ιδρυτικό μέλος της EROS (Eelam Revolutionary Organization of Students ), πολιτικής οργάνωσης που διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο για την ανεξαρτησία των κατατρεγμένων Ταμίλ.


Διαφορετικές κατοικίες διαμονής, κρυφτό και κυνηγητό με τις Αρχές της Σρι Λάνκα και μια συνεχής αγωνία για την τύχη του θαρραλέου πατέρα της όρισαν τα παιδικά χρόνια της M.I.A.

 
Το 1986, η τετραμελής φαμίλια εκτός από τον επικηρυγμένο πατέρα, επέστρεψε ως πρόσφυγας στο Λονδίνο εκεί όπου η νεαρή Σρι-Λανκέζα κατάφερε να μάθει άπταιστα αγγλικά και να αποφοιτήσει από το φημισμένο Saint Martin College. Η κλίση της στις Καλές Τέχνες αποδείχτηκε μέσα από τα πολιτικοποιημένα γκραφίτι και τα ρούχα που σχεδίαζε ενώ λίγο αργότερα στη ζωή της μπήκε το graphic design επιμελώντας τα εξώφυλλο του άλμπουμ «Menace» των Elastica.


Η βρετανική indie rock μπάντα την πήρε μαζί στην αμερικανική περιοδεία της για να σκηνοθετήσει τα βίντεο κλιπ από τις συναυλίες με support την Καναδή  μουσικό της electro Peaches, η οποία ώθησε τη Μ.Ι.Α. να ασχοληθεί με τη μουσική.

 
Το πρώτο LP έφερε το όνομα του πατέρα της «Arular» ενώ το δεύτερο που έφερε και τη διεθνή αναγνώριση ήταν αφιερωμένο στη μητέρα της «Kala». Με χαρακτηριστικό και πιο χιλιοπαιγμένο το κομμάτι «Paper Planes», ο δίσκος αυτός συνδύαζε μοναδικά την ινδική οριένταλ μέχρι το καθαρόαιμο νεοϋορκέζικο χιπ χοπ.

Στίχοι σκληροί, βαθιά πολιτικοποιημένοι κυριαρχούν στο ρεπερτόριο της καλλιτέχνιδας που δηλώνει πολιτικός πρόσφυγας  και δεν πέφτει στη λούμπα της πεπατημένης συνταγής «αγάπες και λουλούδια».  Ωστόσο, στο τρίτο άλμπουμ «ΛΛ Λ Υ Λ» (Maya) που κυκλοφόρησε το 2010, η Μ.Ι.Α. έχει γίνει πια μητέρα και φαίνεται πως «μαλακώνει» λίγο βουτώντας πιο βαθιά στα νερά της pop.


Ταυτόχρονα, όσο και αν η μουσική της ταυτότητα εξελίσσεται, η ανήσυχη δημιουργός  δεν ξεχνά τις πολιτικές της καταβολές. Μια σειρά από ντοκιμαντέρ για τους Ταμίλ, τα χρόνια της γενοκτονίας και τον δυτικό κόσμο ως αμέτοχο θεατή φέρουν την υπογραφή της την ώρα που το περιοδικό Time την έχει κατατάξει στις 100 πιο σημαίνοντες προσωπικότητες του κόσμου.


Μέσα στο 2012 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ ενώ μια πρώτη γεύση έχουμε πάρει από το ολόφρεσκο βίντεο κλιπ της «Bad Girls» το οποίο σκηνοθετεί ο -δοκιμασμένος ξανά από τη Μ.Ι.Α. στο επικό «Born Free»-το δικό μας σκληροπυρηνικό παιδί και κολλητός των Justice, Ρομέν Γαβράς. Κύλησε ο τέντζερης, δηλαδή, και βρήκε το καπάκι.

M.I.A. Paper Planes από ecureuilvolant
M.I.A - BORN FREE VIDEO OFFICIAL (real and... από elnino ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...