Μιανμάρ: Στο εξωτερικό μετά από 24 χρόνια η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι

Η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, θα ταξιδέψει εκτός της χώρας της για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, η Σούου Κίι θα επισκεφθεί τη Νορβηγία τον Ιούνιο...

Oπως δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματός της στο BBC, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ταξιδέψει και στη Μεγάλη Βρετανία.
H Σούου Κίι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών σε κατ' οίκον περιορισμό. Αυτό θα είναι το πρώτο της ταξίδι εκτός Μιανμάρ από το 1988.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε πρόσφατο ταξίδι του στη Μιανμάρ, κάλεσε την Σούου Κίι να επισκεφθεί τη Βρετανία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης να ταξιδέψει εκτός Μιανμάρ δείχνουν την εμπιστοσύνη της στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς και στον πρόεδρο Θάιν Σέιν.
Η Σούου Κίι, κόρη του στρατηγού Αούνγκ Σαν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου γνώρισε τον σύζυγό της, ακαδημαϊκό Μάικλ Αρις.
Το 1988 ταξίδεψε στη Ρανγκούν για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Στη διάρκεια της εξέγερσης του 1988 αναδύθηκε σαν ηγετική πολιτική φιγούρα και γρήγορα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Το 1991 κέρδισε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο δεν παρέλαβε. Οταν ο σύζυγός της αρρώστησε, οι στρατιωτικές αρχές της χώρας της επέτρεψαν να ταξιδέψει στη Βρετανία για να τον επισκεφθεί.
Εκείνη, όμως, φοβούμενη ότι δεν θα της επιτραπεί ξανά η είσοδος στη Μιανμάρ, δεν το έκανε. Ο Μάικλ Αρις πέθανε από καρκίνο τον Μάρτιο του 1999.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Σούου Κίι κέρδισε μία έδρα στο Κοινοβούλιο της χώρας για πρώτη φορά στην πολιτική της καριέρα στη διάρκεια των συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...