Γουινέα-Μπισάου: Η στρατιωτική χούντα έκλεισε τα σύνορα

Η στρατιωτική χούντα των πραξικοπηματιών στη Γουινέα-Μπισάου , ανακοίνωσε αργά χθες το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της, μερικές ώρες αφότου η πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχος της χώρας Πορτογαλία..
ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος P-3 Orion στην περιοχή για την ενδεχόμενη απομάκρυνση των υπηκόων της.
"Τα πορτογαλικά πλοία δεν θα εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα εάν δεν λάβουν άδεια. Η Γουινέα-Μπισάου είναι μια κυρίαρχη χώρα", ανέφερε χθες ο Φερνάντο Βας, εκπρόσωπος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει μιας συνάντησης ανάμεσα σε πολιτικούς και στελέχη της στρατιωτικής χούντας.
"Ο στρατός της Γουινέας-Μπισάου έχει αποστολή να αμύνεται της εδαφικής μας ακεραιότητας", είπε ο εκπρόσωπος των ραξικοπηματιών αντισυνταγματάρχης Ντάμπα να Βάλνα.
Στους δρόμους της Μπισάου επικρατούσε χθες ηρεμία και οι αγορές άνοιξαν, αλλά οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν λειτουργούν από το Σάββατο, όπως και άλλα ΜΜΕστη χώρα.
Ο πρόεδρος Ραϊμούντο Περέιρα και ο πρωθυπουργός Γκόμες Ζούνιορ κρατούνται σε ένα στρατόπεδο έξω από την πρωτεύουσα. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι είναι "ασφαλείας και καλά".
Ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση και η περιφερειακή οργάνωση ECOWAS καταδίκασαν το πραξικόπημα, όπως και πολλές κυβερνήσεις άλλων κρατών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...