Η ένταση κλιμακώνεται στα σύνορα μεταξύ του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν. Περιφερειακή εμπειρογνώμονα Roland Marchal προειδοποιεί για "ολέθριες συνέπειες" εάν οι χώρες δεν τραβήξτε προς τα πίσω από το χείλος του all-out πόλεμο...
Με Julien Peyron (κείμενο)
Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν είναι στα πρόθυρα του πολέμου Βία κατά μήκος της προσβαλλομένης σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειωθεί αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα, στις 10 Απριλίου, στη νότια δυνάμεις λαμβάνοντας Heglig, το μεγαλύτερο και πιο πολύτιμο κοιτασμάτων πετρελαίου του βορρά.
Χαρτούμ αντεπιτέθηκαν με "αντίποινα", με στόχο στρατόπεδο του ΟΗΕ ειρηνευτικών δυνάμεων »στις 15 Απριλίου, σκοτώνοντας επτά αμάχους και τραυματίζοντας άλλους 14.
Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν διαχωρίζεται επισήμως στις 9 Ιουλίου 2011, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν υποχωρήσει, ειδικά για το θέμα των κοινών εσόδων από το πετρέλαιο και τον καθορισμό των συνόρων.
Οι περισσότερες από τις πετρελαιοπηγές της παλιάς ενοποιημένου Σουδάν είναι τώρα στο Νότο, η οποία λέει ότι Χαρτούμ ζητά για πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο στα έσοδα.
Τον Ιανουάριο, το νότιο Σουδάν διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου προς Χαρτούμ, θέτοντας την οικονομική πίεση στα βόρεια, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια στερεί από πολύτιμα έσοδα.Την επόμενη μέρα το κοινοβούλιο του Σουδάν ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την μάρκα νότιο γείτονά της, "ο εχθρός".Οι δύο χώρες δεν είναι επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση - αλλά η τρέχουσα κρίση είναι πιο σοβαρή δεδομένου ότι το Νότιο ψήφισε να κηρύξει την ανεξαρτησία από το Χαρτούμ τον Ιανουάριο του 2011.
Παρ 'όλα αυτά, δεν υπάρχει άμεση αιτία για το συναγερμό, επιμένει Σουδάν ειδικός Roland Marchal, ερευνητής στο Παρίσι-που βασίζεται Κέντρο Διεθνών Μελετών και Ερευνών (CERI)."Η κατάσταση είναι σοβαρή, ναι, αλλά επηρεάζει μόνο την περιοχή των συνόρων", είπε ΓΑΛΛΙΑ 24. «Το Χαρτούμ έχει τα μέσα για να βομβαρδίσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Νότου, και αυτό δεν το έχει πράξει."
Είναι προς το συμφέρον να μην ξεκινήσει έναν πόλεμο που θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» και θα ήταν "αντιπαραγωγικό" για τις δύο χώρες, είπε.
«Νότιο Σουδάν διακινδυνεύει να χασει τη συμπάθειας που απολαμβάνει με τη διεθνή κοινότητα», είπε. "Και Ομάρ αλ-Μπασίρ στο βορρά θα βρεθεί ακόμα πιο απομονωμένη διπλωματικά (υπήρξε το αντικείμενο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ένταλμα σύλληψης από το 2009)."
"Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν οι δύο πλευρές έχουν καν επίγνωση ότι οδεύουν προς μια σύρραξη, αλλά προς την κατεύθυνση αυτή που θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή", πρόσθεσε.
Η άποψή του αυτή συμμερίζεται και η χριστιανική Delmet στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών του Κόσμου (CEMAf), ο οποίος είπε RFI ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι η απόφαση του Νότου για να συλλάβει την Heglig κοιτασμάτων πετρελαίου ήταν «ακατανόητη».
"Γιατί τον Πρόεδρο της Νοτίου Σουδάν Salva Kiir αποφασίσει να λάβει τα κοιτάσματα πετρελαίου, όταν ο ίδιος δεν χρειάζεται καν το πετρέλαιο, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, και δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον αλ-Μπασίρ;"
Μέχρι στιγμής υπήρξαν λίγα θύματα της βίας κατά μήκος των συνόρων των χωρών - αλλά οι μάχες επανέφερε μνήμες του εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε μέχρι και δύο εκατομμύρια θανάτους μεταξύ 1983 και 2005
Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι η τρέχουσα βία μπορεί να υπονομεύσει ακόμη προσπάθειες για τη δημιουργία μιας μόνιμης ειρήνης.
"Υπάρχουν ακόμα μερικοί τρόποι για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης", δήλωσε ο Marchal. «Μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και το Κατάρ, καθώς και τις γειτονικές χώρες, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση και στις δύο χώρες να σταματήσουν τη βία."
Marchal πρόσθεσε ότι "υπάρχουν λογικοί άνθρωποι στις πρωτεύουσες των δύο χωρών», που ήλπιζε να κινηθεί για τη μείωση των εντάσεων.
"Ας ελπίσουμε ότι ακούγονται», είπε. «Γιατί τώρα όλα αυτά που αποκτήθηκαν μεταξύ των ετών 2005 και 2011 είναι στο στάδιο της καταστροφής."
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου