Ελβετία: Εντάλματα σύλληψης για τρεις Γερμανούς εφοριακούς

Οι αρχές της Ελβετίας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Γερμανών δημοσίων λειτουργών τους οποίους κατηγορούν για βιομηχανική κατασκοπεία επειδή..
αγόρασαν στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις Γερμανών φοροφυγάδων, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα περί της έκδοσης των ενταλμάτων σύλληψης το οποίο εμφανίζεται σήμερα στις σελίδες της εφημερίδας Bild am Sonntag. Η διένεξη για την φοροδιαφυγή έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι τρεις Γερμανοί, ερευνητές της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να συλληφθούν εάν μπουν στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η είδηση περί της έκδοσης των ενταλμάτων έρχεται στην δημοσιότητα καθώς οι αρχές των δύο χωρών εργάζονταν το σαββατοκύριακο για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας για τη φορολόγηση απόρρητων εξωχώριων καταθέσεων-που, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχει πολλά «παραθυράκια».
Η κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων στα κρατίδια όπου κυβερνά το SPD για να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην άνω βουλή, ή Μπούντεσρατ, όμως οι κρατιδιακοί πρωθυπουργοί του SPD κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι παραχωρήσεις που κάνει η Ελβετία δεν επαρκούν.
Το αυστηρό τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία συνέβαλε στην δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού τομέα βασισμένου στις εξωχώριες καταθέσεις κι επενδύσεις, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Η ενδεχόμενη διμερής συμφωνία για τη φορολογία με τη Γερμανία θα προστατεύσει τον τραπεζικό της τομέα με αντάλλαγμα να επιβληθεί ένας φόρος από την Ελβετία στις καταθέσεις Γερμανών.
Οι Ελβετοί έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις τα τελευταία χρόνια από αρκετές χώρες που προσπαθούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή -κυρίως τις ΗΠΑ- και στην περίπτωση της Γερμανίας έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος λέξεων.
Ένας Ελβετός πολιτικός είχε παρομοιάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ με Ναζί όταν εκείνος είχε καλέσει να υιοθετηθεί μια τακτική «καρότου και μαστιγίου» έναντι φορολογικών παραδείσων όπως η Ελβετία.
Ο Τόμας Μίλερ, μέλος του κεντροδεξιού ελβετικού Χριστιανικού Λαϊκού Κόμματος, είχε πει αναφερόμενος στον Στάινμπρικ: «Μου θυμίζει τη γενιά των Γερμανών πριν από 60 χρόνια που γύρναγαν στους δρόμους φορώντας δερμάτινα παλτό, μπότες και φόραγαν περιβραχιόνια [των Ναζί]». Ο Στάινμπρικ, ο οποίος είχε πει ότι έλαβε απειλητικές επιστολές από την Ελβετία, χαρακτήρισε τις συγκρίσεις με τους Ναζί «απαράδεκτες».
Ορισμένοι Ελβετοί θεωρούν ότι έχουν ήδη κάνει αρκετές παραχωρήσεις προς τη Γερμανία και δεν πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο. «Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία υπό τέτοιες συνθήκες», δήλωσε ο Χανς Κάουφμαν, πολιτικός του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, στην εφημερίδα TagesAnzeiger την Κυριακή, ενώ ένας εκπρόσωπος της ελβετικής ένωσης τραπεζών είπε ότι οι αλλαγές καθιστούν την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία χειρότερη.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας, στέλνοντας την μπάλα στο γήπεδο της Γερμανίας, εξέδωσε το Σάββατο μια ανακοίνωση που ανέφερε πως «υφίστανται βάσιμες υποψίες ότι δόθηκαν σαφείς εντολές από τη Γερμανία να χρησιμοποιηθεί [βιομηχανική] κατασκοπεία για να αποκτηθούν στοιχεία από την Credit Suisse». Πρόσθεσε ότι «ζήτησε την συνδρομή των γερμανικών αρχών».
Η Χάνελορε Κραφτ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, δήλωσε στην Μπιλντ αμ Ζόνταγκ ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης της ενέπνευσε φρίκη. «Είναι ντροπή», δήλωσε η Κραφτ, πολιτικός του SPD η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στις εκλογές της 13ης Μαΐου. «Οι ερευνητές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έκαναν απλώς την δουλειά τους καταδιώκοντας Γερμανούς φοροφυγάδες οι οποίοι έκρυψαν αδήλωτα κεφάλαια σε ελβετικές τράπεζες», πρόσθεσε.
Οι αρχές της Γερμανίας έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες να εντοπίσουν πλούσιους πολίτες που φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέλαβαν από ξένες τράπεζες σε CD. Το Φεβρουάριο του 2008 η αστυνομία έκανε εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη Γερμανία, με στόχο περίπου 1.000 ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για φοροδιαφυγή, αφού η κυβέρνηση κατέβαλε σε έναν πληροφοριοδότη εκατομμύρια ευρώ για ένα CD με δεδομένα από τράπεζες του Λιχτενστάιν.
Το 2010 αρκετά γερμανικά κρατίδια, ανάμεσά τους και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είχαν ανακοινώσει πως αγόρασαν CD με δεδομένα από ελβετικές τράπεζες στο πλαίσιο της προσπάθειας να εντοπίσουν φοροφυγάδες. Αυτό ώθησε χιλιάδες Γερμανούς να δηλώσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε στις κρατιδιακές αρχές το πράσινο φως να αγοράσουν τα δεδομένα αυτά ακόμα κι αν είχαν αποκτηθεί παράνομα. Γερμανοί πολίτες διατηρούν λογαριασμούς με ποσά που εκτιμάται πως συνολικά ανέρχονται σε 150 δισ. ελβετικά φράγκα (200 δισ. ευρώ) κρυφά στην Ελβετία.
Οι Ελβετοί έχουν εμπλακεί παράλληλα σε μια μακρόχρονη διένεξη για φορολογικά θέματα με τις ΗΠΑ, που διεξάγουν έρευνα σε βάρος 11 τραπεζών, διότι βοήθησαν Αμερικανούς πολίτες να προβούν σε φοροδιαφυγή.
Οι τράπεζες αυτές μοιάζει πιθανό να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα και να δώσουν στοιχεία για χιλιάδες πελάτες τους ώστε να τερματιστεί η έρευνα, αλλά το θέμα δεν αναμένεται να έχει μεγάλες συνέπειες για τους πόρους τους καθώς ήδη οι περισσότερες έχουν κλείσει τους λογαριασμούς πελατών από τις ΗΠΑ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...