Οι αντάρτες Τουαρέγκ κατέλαβαν την Κυριακή το Τιμπουκτού, τελευταία πόλη στο βόρειο Μάλι που παρέμενε υπό κυβερνητικό έλεγχο, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες..
«Ναι, οι αντάρτες έφτασαν στο Τιμπουκτού. Τώρα που μιλάμε τους βλέπω να κατευθύνονται προς μια τράπεζα της πόλης», δήλωσε ένας κάτοικος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δηλώσεις του επιβεβαιώθηκαν και από άλλες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι αυτή τη στιγμή ακούγονται σποραδικά πυρά.
Στο μεταξύ, ο στρατός του Μάλι εγκατάλειψε βάσεις γύρω από τη Γκάο, αφήνοντας ανοικτή τη βόρεια πόλη στους αντάρτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση και την κατέλαβαν το πρωί της Κυριακής. Μετά την πτώση της πόλης Κιντάλ την Παρασκευή, η ήττα στη στρατηγικής σημασίας πόλη Γκάο ήταν ένα σκληρότερο πλήγμα για τους πραξικοπηματίες, που είχαν επικαλεστεί την αποτυχία του καθεστώτος να θέσει υπό έλεγχο την εξέγερση στο βορρά προκειμένου να ανατρέψουν στις 22 Μαρτίου τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ.
Στην πόλη Γκάο με σχεδόν 90.000 κατοίκους, περίπου 1.000 χλμ. βορειοανατολικά του Μπαμακό, βρίσκεται το γενικό επιτελείο του στρατού του Μάλι για όλη την περιοχή του βορρά. Αντάρτες Τουαρέγκ, των οποίων η ακριβής ταυτότητα δεν έχει διευκρινιστεί, και ισλαμιστές εισήλθαν στην πόλη το πρωί. Οι μάχες κατόπιν μαίνονταν γύρω από δύο στρατόπεδα όπου είχαν καταφύγει οι κυβερνητικές δυνάμεις για να αντισταθούν.
«Λόγω της εγγύτητας των στρατοπέδων σε κατοικημένες περιοχές, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί αποφάσισαν να μην παρατείνουν τις μάχες», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας λοχαγός Αμαντού Σανογκό. Δύο πηγές προσκείμενες στη χούντα παραδέχτηκαν ότι αυτό ήταν ουσιαστικά εντολή για αποχώρηση από την πόλη που δόθηκε στις κυβερνητικές δυνάμεις. «Ένα πιο βιώσιμο σχέδιο για την ασφάλεια θα εφαρμοστεί ώστε η εδαφική ακεραιότητα του Μαλί να μην παραβιάζεται πλέον», εξήγησε ο λοχαγός Σανογκό στην ανακοίνωσή του.
Κατόπιν, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών του Μάλι ανακοίνωσε ότι η χούντα θα επαναφέρει σε ισχύ από την Κυριακή το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε «διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» για τη διεξαγωγή εκλογών. «Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε σε ισχύ από σήμερα το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μαλί της 25ης Φεβρουαρίου 1992, καθώς και τους δημοκρατικούς θεσμούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο λοχαγός Σανόγκο.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι η στρατιωτική χούντα δέχθηκε να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις για τη δημιουργία ενός μεταβατικού οργάνου, «με στόχο τη διοργάνωση ειρηνικών, ελεύθερων, ανοικτών και δημοκρατικών εκλογών στις οποίες δεν θα λάβουμε μέρος».
Παρών στις δηλώσεις του λοχαγού Σανόγκο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο Ντζιμπρίλ Μπασολέ, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαμακό από το Σάββατο για να διαπραγματευτεί με τους πραξικοπηματίες για την επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα, όπως το απαιτούν οι χώρες της δυτικής Αφρικής.
Το πραξικόπημα πυροδοτήθηκε από την οργή του στρατού όσον αφορά τον χειρισμό από την κυβέρνηση της εξέγερσης στο βορρά. Παρόλα αυτά οι αντάρτες Τουαρέγκ, με την υποστήριξη ισλαμιστών, κατάφεραν να καταλάβουν τις τελευταίες ημέρες στρατηγικής σημασίας πόλεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου