Ιδού το ζευγάρι του πιο διάσημου φιλιού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

14 Αυγούστου 1945. Άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους αμέσως μετά την ανακοίνωση της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και το παθιασμένο φιλί ενός ναύτη με μία νοσοκόμα στην Times Square της Νέας Υόρκης, γίνεται σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους!...

Ο φακός του φωτογράφου Alfred Eisenstaedt ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος τη μπλε στολή του ναύτη και τη λευκή της νοσοκόμας, συλλαμβάνοντας ίσως την πιο επική φωτογραφία στην ιστορία των Η.Π.Α, γνωστή ως «Το φιλί του ναύτη»! Στις 27 Αυγ του 1945 η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Life» περνώντας στην αιωνιότητα ως σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Παρόλο που η φωτογραφία ανατυπώθηκε πολλές φορές κανείς μέχρι σήμερα δεν έμαθε την ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών!
Τώρα, ένα νέο βιβλίο των George Galdorisi και Lawrence Verrie, υπόσχεται να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του 20ού αιώνα αποκαλύπτοντας το ζευγάρι, για χάρη των οποίων ο κόσμος σταμάτησε να πανηγυρίζει για την παράδοση των ιαπωνικών στρατευμάτων. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο ναύτης χαρούμενος για το τέλος της εμπόλεμης περιόδου φιλάει την άγνωστη νοσοκόμα καταμεσής του δρόμου, παρόλο που δεν την είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του! Η μελλοντική σύζυγός του μάλιστα διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας, πίσω ακριβώς από τον δεξί του ώμο!
Σύμφωνα με το βιβλίο ο ναύτης είναι ο 89χρονος σήμερα Geprge Mendonsa και η νοσοκόμα η 89 Greta Zimmer.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η νοσοκόμα Edith Shain έστειλε γράμμα στον φωτογράφο Eisenstaedt υποστηρίζοντας ότι εκείνη ήταν η κοπέλα της φωτογραφίας, χωρίς όμως να μπορεί να το αποδείξει. Το 1980 ο εκδότης του περιοδικού «Life» ξεκίνησε μια προσπάθεια να εντοπίσει το ζευγάρι της φωτογραφίας με αποτέλεσμα δεκάδες βετεράνοι του πολέμου και νοσοκόμες να κατακλύσουν το περιοδικό προσπαθώντας να διεκδικήσουν την πατρότητα του πιο αυθόρμητου φιλιού που έχει ποτέ καταγραφεί!
Οι συγγραφείς του βιβλίου «The Kissing Sailor» υποστηρίζουν ότι ο 22χρονος ναύτης Geprge Mendonsa, που μόλις είχε επιστρέψει με άδεια από τις μάχες στον Ειρηνικό Ωκεανό, βγήκε εκείνο το απόγευμα ραντεβού με την κοπέλα του Rita Petry. Βγαίνοντας από το Radio City Music Hall άκουσε κάποιον να λέει ότι ο πόλεμος τελείωσε! Ήταν τόση η χαρά που υποσχέθηκε στον εαυτό του να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που θα έβρισκε μπροστά του θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του, για τη φροντίδα που πρόσφεραν στους τραυματίες ναυτικούς! Θεατής στο φευγαλέο φιλί και η μετέπειτα σύζυγός του Rita.
Ο ναύτης και η νοσοκόμα παρόλο που ακολούθησαν χωριστούς δρόμους στη ζωή, έτυχε να συναντηθούν αρκετές φορές μέσα στις επόμενες δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν ποτέ για εκείνο το φλογερό φιλί που αντάλλαξαν καταμεσής του δρόμου!
 
 Ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt και το περίφημο εξώφυλλο του περιοδικού «Life»
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...