Με άσκηση και αγωγή ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση παρουσιάζει πανδημικές διαστάσεις στην τρίτη ηλικία καθώς δύο στους τρεις ηλικωμένους έχουν παθολογική αρτηριακή πίεση. Ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά ?η υπέρταση? έχει πανδημικές διαστάσεις στην τρίτη ηλικία.Ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου για..
καρδιαγγειακά ?η υπέρταση? έχει πανδημικές διαστάσεις στην τρίτη ηλικία. Δύο στους τρεις ηλικιωμένους έχουν παθολογική αρτηριακή πίεση, με τους περισσότερους να παραμένουν αρρύθμιστοι. Η ρύθμισή τους παραμένει δύσκολη και εξαιτίας της ορθοστατικής υπότασης. Τέσσερα στα πέντε συγκοπικά επεισόδια στους υπερήλικες αποδίδονται στην ορθοστατική υπόταση.Η υπέρταση παρουσιάζει πανδημικές διαστάσεις στην τρίτη ηλικία καθώς δύο στους τρεις ηλικωμένους έχουν παθολογική αρτηριακή πίεση.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η αρτηριακή πίεση μπορεί να διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα με καθημερινή φυσική δραστηριότητα και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν, χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα, είναι οι αερόβιες. Περπάτημα με έντονη βάδιση, χορός, ποδήλατο και κολύμβηση, είναι ιδανικές ασκήσεις ρύθμισης του βάρους και της πίεσης.
Γυμνάζουν μεγάλες μυϊκές ομάδες και δεν απειλούν τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Η άσκηση που θα απαιτήσει το 40% έως 70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, μειώνει επαρκώς την αρτηριακή πίεση. Η διάρκειά της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 έως 60 λεπτά και πρέπει να επαναλαμβάνεται από τρεις έως επτά φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση βοηθάει τους υπερτασικούς, αλλά πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα και επιστημονική σύσταση, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για την υγεία του πάσχοντα.
Χόμπι κάθε... είδους
Η πνευματική άσκηση μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα μνήμης στους ηλικιωμένους.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μνήμη δεν εκφυλίζεται πάντα με το πέρασμα των χρόνων, αλλά αδυνατίζει επειδή δεν ασκείται συστηματικά. Η συστηματική άσκηση μπορεί να τη διατηρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η άνοια αποτελεί ένα πολύ συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα υγείας στους ηλικιωμένους και σχετίζεται με την απώλεια μνήμης, διανοητικότητας, κοινωνικότητας και λογικής. Οι κυριότερες μορφές της είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια. Εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης που επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, αποπροσανατολισμό χρόνου και χώρου, κακή ή μειωμένη κρίση και προβλήματα στη γλώσσα. Χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα συμπτώματα λανθασμένης τοποθέτησης αντικειμένων, η απώλεια πρωτοβουλίας και οι αλλαγές στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα.
Για την πρόληψη της άνοιας, οι ειδικοί της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, προτείνουν στους ηλικιωμένους μία σειρά από ασκήσεις: Ξεκινήστε κάποιο χόμπι (κηπουρική, ζωγραφική, πλέξιμο ή κέντημα, συλλογή γραμματοσήμων, ξυλογλυπτική). Διαβάστε εφημερίδες, εκλαϊκευμένα περιοδικά με επιστημονικά θέματα, λογοτεχνικά βιβλία της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας και βιβλία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Κρατήστε ημερολόγιο, γράψτε την προσωπική σας ιστορία, φτιάξτε ένα τετράδιο με παροιμίες και ρητά, καταγράψτε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σας ή φτιάξτε ένα τετράδιο με τις αγαπημένες σας συνταγές μαγειρικής. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια (σκάκι, τράπουλα, τάβλι).
Παίξτε παιχνίδια με μολύβι και χαρτί (σταυρόλεξα, λαβύρινθους, γρίφους, κρεμάλα και τρίλιζα, σουντόκου. Δείτε «έξυπνα» τηλεόραση, παρακολουθώντας τις ειδήσεις, συζητήσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν, ντοκιμαντέρ για τη φύση και την επιστήμη ή τηλεπαιχνίδια γνώσεων. Επισκεφθείτε χώρους γνώσης, μάθησης και ψυχαγωγίας.
Διασκεδάστε με τα εγγόνια σας. Πείτε τους ιστορίες, παίξτε μαζί τους τα αγαπημένα τους παιχνίδια, βοηθήστε τα να μάθουν τον κόσμο (επισκεφθείτε έναν ζωολογικό κήπο ή το πλανητάριο) ή αφήστε τα να σας μάθουν καινούργια πράγματα (παιννίδι στον υπολογιστή, απλές λέξεις στα αγγλικά).
Μειώστε τους παράγοντες εμφανισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Ιδιαίτερη φροντίδα στα θέματα της υγείας ? ιδιαίτερα της καρδιάς? πρέπει να δείχνουν οι ηλικιωμένοι.

Η ηλικία αποτελεί από μόνη της τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνη εάν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες (υπέρταση, χοληστερίνη, παχυσαρκία, κάπνισμα). Μειώνοντας κατά 10% την υπέρταση και κατά 10% τη χοληστερίνη, μειώνεται παράλληλα κατά 45% ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου.
  • Η συχνότητα εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα αφορά το 2% των ενηλίκων, αλλά το ποσοστό εκτοξεύεται κοντά στο 10% στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
  • Εκτός από την ηλικία, οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνισή του είναι η υπέρταση, η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η μειωμένη φυσική ικανότητα, κυρίως λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης.
Καθημερινο βούρτσισμα και νήμα
Φυσική οδοντοστοιχία μέχρι τα βαθιά γεράματα

Γερά δόντια έως τα βαθιά γεράματα εξασφαλίζει η οδοντιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τη χειρουργό οδοντίατρο Δέσποινα Κωστομοίρη, λίγοι ηλικιωμένοι διατηρούν τη φυσική τους οδοντοστοιχία.
Για να διασφαλίσουν τα δόντια τους, πρέπει να κάνουν ό,τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια: Καθημερινό βούρτσισμα, νήμα και κάθε έξι μήνες έναν πλήρη έλεγχο στον οδοντίατρο. Περισσότεροι είναι όσοι έχουν μερική απώλεια δοντιών. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αξιολογούνται από ειδικούς οδοντιάτρους (περιοδοντολόγος) για τα ούλα και τη στήριξη των δοντιών και τον προσθετολόγο για την πλήρη αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν. Η ολική απώλεια δοντιών οφείλεται στους εξής λόγους: Δόντια μεμονωμένα, τα οποία έχουν παραμείνει στο στόμα, αλλά δεν βοηθούν στο να χρησιμοποιηθούν για στηρίγματα για προσθετικές εργασίες, κινητές ή ακίνητες. Συνεπώς, αν και υπάρχουν πρέπει να εξαχθούν για να υπάρξει ένα σοβαρό και μόνιμο σχέδιο προσθετικής αποκατάστασης. Δόντια τα οποία έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια στήριξης (περιοδοντικά δόντια), με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραί­τητη η εξαγωγή τους για την τοποθέτηση νέων μόνιμων προσθετικών εργασιών.
Ατομα τα οποία φορούν οδοντοστοιχίες και έχουν ικανοποιητικό οστούν στη γνάθο. Ατομα για τα οποία κρίνεται απαραίτη­τη η ανάπλαση οστού για τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Αυτό το οποίο πρέπει να είναι κατανο­ητό είναι ότι όπου έχει γίνει εξαγωγή, με την πρόοδο των ετών στο σημείο της εξαγωγής υπάρχει απώλεια οστού.
Το σεξ «ενεργοποιεί» τη μνήμη
Το σεξ προστατεύει τη μνήμη! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν πρόσφατα Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από 170 εθελοντές ηλικίας 63 έως 75 ετών.

Οι επιστήμονες τους ρωτούσαν πόσο δραστήριοι είναι στην καθημερινή τους ζωή και πόσο συχνά είχαν σεξουαλικές επαφές. Συνδυάζοντας τις απαντήσεις με νευροψυχολογικά τεστ μνήμης, βρήκαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση σχετιζόταν ευθέως με τη νεανικότητα του μυαλού τους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...