Η ατονία είναι ένα συχνό σύμπτωμα στον γενικό πληθυσμό που οφείλεται
συνήθως στους έντονους ρυθμούς ζωής και στο στρες που αυτοί προκαλούν.Η ατονία είναι ένα συχνό σύμπτωμα στον γενικό πληθυσμό που οφείλεται
συνήθως στους έντονους..
ρυθμούς ζωής και στο στρες που αυτοί προκαλούν.
Τις περισσότερες φορές αποδίδεται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια
σχετικά «αθώα» κατάσταση που συνοδεύεται από κακή διάθεση, πονοκεφάλους,
πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις χωρίς παθολογική βάση και αίσθηση
ανεπαρκούς ύπνου.Πολλές φορές, όμως, η ατονία είναι συνοδό σύμπτωμα σοβαρών παθήσεων του
οργανισμού. Ελλειψη σιδήρου, ιογενείς λοιμώξεις, παθολογικά ευρήματα
στην περιοχή των μυών αλλά και ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορεί να
ευθύνονται γι' αυτήν.Η έλλειψη ενέργειας, η εύκολη εξάντληση, η
ψυχογενής κόπωση και η μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης μυϊκών ενεργειών
είναι μερικές από τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η ατονία. Οι
ειδικοί συνιστούν έγκαιρη εξέταση των ασθενών με ατονία, ώστε να
διαγνωστεί η αιτιολογία της και να προληφθούν επιπλοκές, ενώ
επισημαίνουν ότι το καλό φαγητό, ο σωστός ύπνος και τα συμπληρώματα
διατροφής μπορούν να βοηθήσουν.Σε περιπτώσεις μη παθολογικών
ευρημάτων στην ενίσχυση του οργανισμού μπορούν να βοηθήσουν και βότανα
όπως το δενδρολίβανο, η βρώμη, η αμυγδαλιά κ.ά. Το «Εθνος - Υγεία» σας
παρουσιάζει τα σημαντικότερα από τα τονωτικά βότανα.
ΑλόηΤονωτικές ιδιότητες έχει μεταξύ άλλων η αλόη, το φυτό που ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε μαζί του σε όλα τα ταξίδια του αποκαλώντας το «ο γιατρός στη γλάστρα». Λόγω της πλούσιας φαρμακευτικής δράσης της, η αλόη βρίσκεται στις τροπικές χώρες σχεδόν σε κάθε σπίτι και κάθε φορά που κάποιος τη χρειάζεται -κυρίως για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και φλεγμονών- κόβει ένα φύλλο, αφαιρεί τη ζελατίνη που περιέχεται σε αυτό και τη χρησιμοποιεί. Οι τονωτικές της ιδιότητες βρίσκονται στη ρητίνη του φυτού η οποία ήταν γνωστή από το 400 π.Χ. και αναφέρεται σε κείμενα του Διοσκουρίδη και του Πλίνιου. Αμυγδαλιά
Μια συμπυκνωμένη τροφή, άριστη για τον άνθρωπο που περιέχει πρωτεΐνες κατά 20-25% είναι τα αμύγδαλα. Η κατανάλωσή τους τονώνει τον οργανισμό, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει και την καρδιά. Μια χούφτα αμύγδαλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β, ποσότητα ικανή να θωρακίσει το ανοσοποιητικό και νευρικό μας σύστημα. Τα αμύγδαλα περιέχουν έλαια κατά 38-60%, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, θείο και βιταμίνη Ε.
Βιβούρνο
Ενα τονωτικό βότανο, ειδικά για το νευρικό σύστημα, είναι το βιβούρνο. Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του βρίσκονται στη φλούδα του φυτού το οποίο περιέχει παράγωγα του ισοβαλεριανικού οξέος. Ορισμένα τμήματα του φυτού είναι δηλητηριώδη, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θανατηφόρων δηλητηριάσεων που προκλήθηκαν από τους καρπούς του.
Βρώμη
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, η βρώμη είναι ένα ισχυρό τονωτικό. Ενισχύει το νευρικό σύστημα και είναι δυναμωτική, γεγονός που εξηγεί γιατί προτείνεται ως πολύ καλή τροφή για τα βρέφη και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι επιστήμονες αποδίδουν, μάλιστα, το ψηλό ανάστημα των Σκοτσέζων και το γερό νευρικό τους σύστημα στην υψηλή κατανάλωση βρώμης. Οι κόκκοι της είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Β και C, ενώ επίσης περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, κοβάλτιο και σίδηρο.
Δενδρολίβανο
Είναι ένα εξαιρετικά τονωτικό βότανο. Σύμφωνα με τη λαϊκή ιατρική, εάν το δενδρολίβανο τοποθετηθεί στο κεφάλι, ξεκουράζει τους πνευματικά κουρασμένους και τονώνει τη μνήμη. Κλωνάρια δενδρολίβανου στο κρασί τονώνουν την καρδιά, ενώ μπάνιο στο οποίο έχει προστεθεί αφέψημα δενδρολίβανου τονώνει τα αδύναμα πόδια. Το δενδρολίβανο έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων τονώνει τα μαλλιά και την όραση.
Καρδαμίνη
Η καρδαμίνη είναι ένα φυτό το οποίο έχει πάψει σήμερα να χρησιμοποιείται στη θεραπευτική. Τα φύλλα της καταναλώνονται σε αγροτικές περιοχές ως σαλάτα και στη χώρα μας ευδοκιμεί σε υγρά λιβάδια της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία και στην Κεφαλονιά. Στα συστατικά της περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και βιταμίνη C.
Καστανιά
Παρότι είναι γνωστή για άλλες θεραπευτικές της ιδιότητες, η καστανιά δυναμώνει τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, τονωτικό θεωρείται το έγχυμα από τα φύλλα της τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία τανίνη. Οι αρχαίοι εκτιμώντας τη μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών της ονόμαζαν την καστανιά «Διός βάλανος". Φυτρώνει στη Νότια Ευρώπη, τη Νότια Γαλλία και στις νότιες πλαγιές των Αλπεων όπου σχηματίζει δάση μαζί με βελανιδιές.
Τζίνσενγκ
Θεωρείται εναλλακτικό φάρμακο με καταπληκτικές ιδιότητες παρότι χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Το τζίνσενγκ είναι τονωτικό όλου του σώματος, αναζωογονεί τον οργανισμό, καταπολεμά, σύμφωνα με τους βοτανολόγους, το σωματικό στρες και την πνευματική κόπωση, ενώ παράλληλα διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της ατονίας στην τρίτη ηλικία, σε ασθενείς ή ανορεξικά άτομα και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι θεραπευτικές ιδιότητές του βρίσκονται στη ρίζα του φυτού.
Μελιτζάνα
Τονωτικός είναι κατά τη βοτανολογία ο καρπός της μελιτζάνας. Ενα φυτό που ήταν άγνωστο στην αρχαία Ελλάδα και εισήχθη στην Ευρώπη μόλις τον 16ο αιώνα, η μελιτζάνα κατάγεται από τις Ινδίες και την Κίνα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο καρπός της θα πρέπει να τρώγεται ώριμος γιατί σε αυτήν τη φάση περιέχει λιγότερη σολανίνη που προκαλεί στομαχικές διαταραχές.
Μύρτιλο
Οι καρποί του μύρτιλλου έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι ενισχύει τους αδύναμους οργανισμούς. Είναι ένα δενδρύλλιο ή θάμνος που συναντάται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα σε χαμηλά δάση, όξινα εδάφη και χέρσους τόπους. Τα φύλλα του περιέχουν γλυκοκίνη που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.
Φράουλες
Είναι ένα νόστιμο και αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο το οποίο τονώνει τους αδύναμους οργανισμούς και εκείνους που πάσχουν από αναιμία ή φυματίωση. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει το αφέψημα των φύλλων της αλλά και οι ρίζες της. Η φράουλα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θείο, σίδηρο, πυρίτιο, βιταμίνες Β και C. Οι ποικιλίες του φυτού που συναντώνται στην Ελλάδα είναι αυτοφυείς, ονομάζονται αγριοφράουλες και έχουν ιαματικές ιδιότητες.
Πεντάνευρο
Το πεντάνευρο είναι ένα βότανο που τονώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς. Οι ιδιότητές του είχαν εκτιμηθεί από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον Γαληνό και τον Διοσκουρίδη, ενώ οι Αγγλοσάξονες το θεωρούσαν ένα από τα εννιά ιερά βότανα. Περιέχει γλυκοσίδια, τανίνες και διοξείδιο του πυριτίου.
Τριγωνέλλα
Το φυτό αυτό, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, είναι τονωτικό στις περιπτώσεις φυσικών και ψυχικών νοσημάτων. Θεωρείται υποκατάστατο του μουρουνέλαιου, τονώνει τις γυναίκες στη φάση της εγκυμοσύνης και ανοίγει την όρεξη. Είναι πολύ συνηθισμένο και αυτοφυές στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν από όλους τους αρχαίους μεσογειακούς λαούς ως φάρμακο.
Αμπελος
Τα φύλλα του αμπελιού και ιδιαίτερα -σύμφωνα με τους βοτανολόγους- αυτά που κοκκινίζουν είναι τονωτικά και ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Η χρήση τους γίνεται με κατανάλωση αφεψήματος το οποίο πίνεται το πρωί πριν από το πρόγευμα. Το αμπέλι εμφανίζει πολλαπλή φαρμακευτική δράση και μεταξύ άλλων περιέχει καροτίνη, βιταμίνες Α1, Β1, Β2 και C.
Δάφνη
Οι τονωτικές ιδιότητες της δάφνης είναι γνωστές εδώ και αιώνες, με τους αρχαίους Ελληνες να καθιερώνουν το δάφνινο στεφάνι ως σύμβολο της νίκης. Ολα τα μέρη της δάφνης -τόσο οι καρποί όσο και τα φύλλα- θεωρούνται από τους βοτανολόγους διεγερτικά του οργανισμού. Συνήθως ως τονωτικό συστήνεται το αφέψημα των δαφνόκοκκων και των φύλλων της, ενώ το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται σε αλοιφές ως τονωτικό για περιπτώσεις παραλύσεων.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου