USA.. Μιτ Ρόμνι: Ο υποψήφιος της αμνησίας

ΤΟ ΒΗΜΑ - The New York Times   Paul Krugman
Πόσο ηλίθιοι πιστεύει ο Μιτ Ρόμνι ότι είμαστε; Αν παρακολουθείτε την εκστρατεία του από την αρχή, είναι μια ερώτηση που μάλλον θα την έχετε κάνει πολλές..
φορές.Αλλά η ερώτηση ήρθε πάλι στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ρόμνι προσπάθησε να κάνει ένα εργοστάσιο που έκλεισε στο Οχάιο, σύμβολο της οικονομικής αποτυχίας της κυβέρνησης Ομπάμα. Σύμβολο είναι - αλλά όχι όπως το εννοεί.Πρώτα απ΄όλα, πολλοί δημοσιογράφοι εντόπισαν γρήγορα ένα ζήτημα το οποίο ο Ρόμνι, για κάποιο λόγο, ξέχασε να αναφέρει: ο Τζορτζ Γ. Μπους, όχι ο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν πρόεδρος όταν έκλεισε το εν λόγω εργοστάσιο. Νομίζουν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Ρόμνι ότι οι Αμερικανοί θα κατηγορήσουν τον Ομπάμα για την αποτυχία της πολιτικής του προκατόχου του;
Ναι, αυτό νομίζουν. Ο Ρόμνι μιλάει συνεχώς για τις «απώλειες θέσεων εργασίας επί Ομπάμα». Και όμως, όλες οι αυτές οι δουλειές χάθηκαν τους πρώτους μήνες το 2009, δηλαδή προτού προλάβει να έχει αποτελέσματα ούτε μια από τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.
Ετσι, η ομιλία στο Οχάιο ήταν το τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον η εκστρατεία του Ρόμνι επενδύει στην αμνησία, στην ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι δεν θυμούνται ότι ο Ομπάμα κληρονόμησε μια οικονομία που βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση.
Πώς αντιμετωπίζει η εκστρατεία του Ρόμνι εκείνους που θυμούνται την άβολη πραγματικότητα: ότι δηλαδή όλες οι χαμένες θέσεις εργασίας «επί Ομπάμα» χάθηκαν προτού εφαρμοστούν οι πολιτικές του Ομπάμα;
Το επιχείρημα - το οποίο παρουσιάστηκε όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για το κλείσιμο του εργοστασίου - είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα κληρονόμησε μια οικονομία σε βαθιά κρίση, θα έπρεπε να την έχει πλέον διορθώσει. Αυτό το εργοστάσιο είναι ακόμη κλειστό, είπε ένας σύμβουλος του Ρόμνι, εξαιτίας της αποτυχίας της πολιτικής του Ομπάμα «να ξαναβάλει πραγματικά μπροστά την οικονομία μας».
Αυτό που ζητάει στην ουσία ο Ρόμνι είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική του Μπους. Και ελπίζει ότι δεν θυμόμαστε πόσο άσχημες ήταν οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Ας δούμε, για παράδειγμα, τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά, η ανεργία επί Ομπάμα αυξήθηκε λόγω μαζικών απολύσεων δασκάλων και άλλων δημοσίων υπαλλήλων σε ομοσπονδιακό ή πολιτειακό επίπεδο. Αλλά οι θέσεις εργασίας στον ιδωτικό τομέα έχουν καλύψει το έδαφος που χάθηκε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Ομπάμα.Α, και πού γίνονται αυτές οι μαζικές απολύσεις δασκάλων; Κυρίως σε πολιτείες του ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους: το 70% των χαμένων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο συνέβησαν ή στο Τέξας ή σε πολιτείες όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν προσφάτως τον έλεγχο.
Γεγονός που με φέρνει σε μια άλλη πλευρά της εκστρατείας της αμνησίας: ο Ρόμνι θέλει να κατηγορήσουμε για όλα τα λάθη στην οικονομική πολιτική από το 2009 (και μερικά που έγιναν το 2008) τον άνθρωπο στον Λευκό Οίκο, και να ξεχάσουμε τόσο τον ρόλο των πολιτειακών κυβερνήσεων που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και το γεγονός ότι ο Ομπάμα έχει αντιμετωπίσει μια πολιτική αντιπολίτευση «καμμένης γης» από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την προεδρία.
Βασικά, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μπλοκάρει τις προσπάθεις της κυβέρνησης στον μέγιστο δυνατό βαθμό, και μετά κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή δεν έχει κάνει αρκετά για την οικονομία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...