Πολύ σκληρή για να πεθάνει η Εθνική!

Εν μέσω προεκλογικής -αλλά και μετεκλογικής- περιόδου θα διεξαχτεί στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το "Eurο 2012"..
με τη συμμετοχή και της εθνικής μας ομάδας. Η πρεμιέρα του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα γίνει την Παρασκευή 8 Ιουνίου με αντίπαλο τη μία εκ των "γηπεδούχων", την Πολωνία. Οι άλλοι δύο αντίπαλοι της εθνικής μας στη φάση των ομίλων είναι η Τσεχία και η Ρωσία. Σε γενικές γραμμές κι οι τρεις αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας είναι "στα μέτρα" της, αρκεί βέβαια να παρουσιάσει το καλό της αγωνιστικό πρόσωπο.

Ξέρει να παίρνει αποτελέσματα η εθνική του Φερνάντο Σάντος
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα στοχεύει να επαναλάβει το "θαύμα" της Πορτογαλίας το 2004, αλλά τις περισσότερες φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν... φάρσα. Από εκείνη την πρωταθλήτρια Ευρώπης συνεχίζουν οι Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης και Κώστας Χαλκιάς. Σήμερα η εθνική μας αναχωρεί για την Πολωνία, ενώ την Παρασκευή επέστρεψε από ένα δεκαήμερο προετοιμασίας στην Αυστρία, όπου πέτυχε δύο ακόμη νίκες σε φιλικούς αγώνες. κόντρα στην Σλοβενία και την Ολλανδία, με το ίδιο σκορ (1-0).
"Βρισκόμαστε γενικά σε πολύ θετικό δρόμο. Ήταν αρκετά θετικά τα πράγματα που κάναμε στις προπονήσεις και βγάλαμε στα φιλικά. Κρίμα που δεν είχαμε παραπάνω χρόνο, θα ήμασταν ακόμα καλύτεροι, όμως στις επόμενες μέρες πιστεύω ότι μέχρι το πρώτο επίσημο ματς, με τη διάθεση και τη θέληση των παικτών θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι. Οι παίκτες πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από όσα έχουν πετύχει. Από εδώ και πέρα είναι τα δύσκολα και τα σοβαρά" επισημαίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος, ενώ ο αρχηγός της εθνικής μας, Γιώργος Καραγκούνης προσθέτει: "Αισιοδοξούμε πάντα. Βγάλαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα. Αισιοδοξούμε, έχουμε καλή ομάδα, δύσκολα μπορεί να μας κερδίσει κάποιος αντίπαλος. Είμαστε αισιόδοξοι, φιλόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό".
Πράγματι η τωρινή εθνική μας δείχνει "πολύ σκληρή για να πεθάνει". Διαθέτει παίκτες με εμπειρία, αλλά και νεαρούς ταλαντούχους, που δεν υστερούν από τους αντιπάλους των άλλων ομάδων, όσον αφορά τις ατομικές ικανότητες, αλλά και τα σωματικά προσόντα. Στον μοναδικό τομέα, που θεωρητικά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, είναι κάτω από τα γκολπόστ, όπου κι οι τρεις τερματοφύλακες, που επέλεξε ο Πορτογάλος τεχνικός, δεν έχουν ματς την περασμένη περίοδο "στα πόδια τους". Ο Σηφάκης απείχε λόγω τραυματισμού, ο Τζόρβας έχασε τη θέση κάτω από τα δοκάρια της Παλέρμο, όταν επέστρεψε μετά από τον τραυματισμό του ο περσινός της τερματοφύλακας, ενώ ο Χαλκιάς είναι ήδη 38 χρόνων και με μάλλον μέτριο πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Πάντως "όσα ξέρει ο... νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!"
Αντίθετα η αμυντική μας γραμμή δείχνει η πιο αξιόπιστη, αφού θα στηριχθεί εν πολλοίς στην ομοιγένεια της άμυνας του Ολυμπιακού, με την προσθήκη δύο νεαρών του Κυριάκου Παπαδόπουλου και του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, που είναι "ατσαλωμένοι" από την πρωταγωνιστική τους παρουσία στην "Μπουντεσλίγκα". Στον χώρο του κέντρου θα στηριχθούμε στις "παλιοσειρές" Κατσουράνη και Καραγκούνη, που συνήθως παίζουν καλύτερα με την εθνική ομάδα απ' ό,τι στον... Παναθηναϊκό, ενώ σημαντική θάναι κι η παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, που αναδείχθηκε σε παίκτη "κλειδί" της φετινής εικόνας του Ολυμπιακού, αλλά και του Σωτήρη Νίνη, ενός παίκτη που μπορεί να δώσει ρυθμό στο παιχνίδι.
Στην επίθεση η παρουσία του Φάνη Γκέκα ήταν καταλυτική για την πρόκριση, αλλά τον Λαρισαίο "κανονιέρη" τον ταλαιπώρησε ένας τραυματισμός τον προηγούμενο μήνα. "Βαρόμετρο" στις εμφανίσεις της εθνικής θα είναι η παρουσία του Γιώργου Σαμαρά, ενώ σταθερή αξία αποτελεί ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Οι Μήτρογλου και Φετφατζίδης θα πάρουν εμπειρίες για μελλοντικές διοργανώσεις, ενώ η διοργάνωση αποτελεί το "κύκνειο άσμα" του Νίκου Λυμπερόπουλου, που μετά το "Euro 2012" αναμένεται να αποχωρήσει από την αγωνιστική δράση.
Μετά τον αποκλεισμό των Κονέ και Τζιόλη, οι 23 παίκτες που υπολογίζει ο Σάντος για τη διοργάνωση είναι:
Τερματοφύλακες: Μιχάλης Σηφάκης, Αλέξης Τζόρβας, Κώστας Χαλκιάς.
Αμυντικοί: Βασίλης Τοροσίδης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Αβράαμ Παπαδόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Στέλιος Μαλεζάς, Χοσέ Χολέμπας, Γιώργος Τζαβέλλας.
Κεντρικοί: Γιάννης Μανιάτης, Γρηγόρης Μάκος, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιώργος Φωτάκης, Σωτήρης Νίνης, Κώστας Φορτούνης.
Επιθετικοί: Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Γιάννης Φετφατζίδης, Γιάννης Σαμαράς, Φάνης Γκέκας, Νίκος Λυμπερόπουλος, Κώστας Μήτρογλου.

Το πρόγραμμα
1ος Όμιλος: Βαρσοβία και Βρότσλαβ (απόσταση 301 χλμ). Γήπεδα: Ναροντόβι - Βαρσοβία (58.224 θέσεις), Μιέισκι - Βλότσλαβ (44.416)
To πρόγραμμα: 8 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Πολωνία - Ελλάδα, 9.45 μ.μ. Ρωσία - Τσεχία, 12 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Ελλάδα - Τσεχία, 9.45 μ.μ. Πολωνία - Ρωσία, 16 Ιουνίου 9.45 μ.μ. Ελλάδα - Ρωσία, Τσεχία - Πολωνία
2ος Όμιλος: Χαρκίφ και Λβιφ (απόσταση 891 χλμ). Γήπεδα: Γήπεδο Μέταλιστ - Χαρκίφ (38.863), Γήπεδο (εκκρεμεί η ονομασία) του Λβιφ (34.915)
Το πρόγραμμα: 9 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Ολλανδία - Δανία, 9.45 μ.μ. Γερμανία - Πορτογαλία, 13 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Δανία - Πορτογαλία, 9.45 μ.μ. Ολλανδία - Γερμανία, 17 Ιουνίου 9.45 μ.μ. Πορτογαλία - Ολλανδία, Δανία - Γερμανία.
3ος Όμιλος: Γκντανσκ και Πόζναν (απόσταση 242 χλμ). Γήπεδα: PGE Arena - Γκντανσκ (44.636), Μιέισκι - Πόζναν (43.090)
Το πρόγραμμα: 10 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Ισπανία - Ιταλία, 9.45 μ.μ. Ιρλανδία - Κροατία, 14 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Κροατία - Ιταλία, 9.45 μ.μ. Ισπανία - Ιρλανδία, 18 Ιουνίου 9.45 μ.μ. Κροατία - Ισπανία, Ιταλία - Ιρλανδία.
4ος Όμιλος, Ντόνετσκ και Κίεβο (απόσταση 1.665 χλμ). Γήπεδα: Ολιμπίνσκι - Κίεβο (70.050) γήπεδο τελικού την 1η Ιουλίου, Ντόνμπας Αρίνα - Ντόνετσκ (51.504).
Το πρόγραμμα: 11 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Γαλλία - Αγγλία, 9.45 μ.μ. Ουκρανία - Σουηδία, 15 Ιουνίου 7.00 μ.μ. Ουκρανία - Γαλλία, 9.45 μ.μ. Σουηδία - Αγγλία, 19 Ιουνίου 9.45 μ.μ. Αγγλία - Ουκρανία, Σουηδία - Γαλλία.
* Οι προημιτελικοί θα γίνουν σε Βαρσοβία (21/6), Γκντανσκ (22/6), Ντόνετσκ (23/6) και Κίεβο (24/6). Οι ημιτελικοί θα γίνουν στο Ντόνετσκ (27/6) και στη Βαρσοβία (28/6).
* Αυτό θα είναι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με 16 ομάδες. Το 2016 το EURO στη Γαλλία θα γίνει για πρώτη φορά με 24 ομάδες.
* Στους δέκα νεαρούς παίκτες που αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο EURO της Πολωνίας και της Ουκρανίας συμπεριλαμβάνει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον Σωτήρη Νίνη αγγλική ιστοσελίδα. Κι οι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της "Who Ate All The Pies" με τον μεν Παπαδόπουλο να φιγουράρει τρίτος, τον δε Νίνη να βρίσκεται στην ένατη θέση.
Αναλυτικά η κατάταξη: Κέβιν Στρόοτμαν (Ολλανδία), Κρίστιαν Έρικσεν (Δανία), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Ελλάδα), Μαρτίν Μαρβέν (Γαλλία), Μάρκο Ρόις (Γερμανία), Αντρέι Γιαρμόλενκο (Ουκρανία), Ιλκάι Γκουντογκάν (Γερμανία), Άλαν Τζαγκόεβ (Ρωσία), Σωτήρης Νίνης (Ελλάδα), Γέτρο Βίλεμς (Ολλανδία).

Για το ρεκόρ ο Καραγκούνης
Τρεις συμμετοχές με το εθνόσημο μακριά από τις 120 του Θόδωρου Ζαγοράκη έφτασε ο Γιώργος Καραγκούνης στο φιλικό της Ελλάδας με την Αρμενία στην Αυστρία. Ο 35χρονος άσος συμπλήρωσε 117 παιχνίδια με την εθνική μας και έχει την ευκαιρία στην Πολωνία να πιάσει πρώτη θέση και να τον ξεπεράσει, αν η Ελλάδα προχωρήσει και μετά τη φάση των ομίλων.
Το "τοπ 5" των διεθνών σε συμμετοχές στην Εθνική είναι:1. Θοδωρής Ζαγοράκης 120, 2. Γιώργος Καραγκούνης 115, 3. Άγγελος Μπασινάς 100, 4. Στράτος Αποστολάκης 96, 5. Αντώνης Νικοπολίδης 90
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...