Πάρτε τα μέτρα σας για να πιάνετε Υμηττό Από τις 20 Ιουλίου διακόπτεται το αναλογικό σήμα αρχικά για τα ιδιωτικά κανάλια ενώ η ΕΡΤ έπεται στις 13 Αυγούστου

Το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα θα πάψει να εκπέμπεται από το Κέντρο του Υμηττού στις 20 Ιουλίου και ως εκ τούτου όσοι βλέπουν τηλεόραση από το κέντρο αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούν για να μη μείνουν με «άδειες» οθόνες...
Η διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά στις 20 Ιουλίου θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Alpha, ANT1, Μακεδονία TV, Mega, Σκάι, Star), οι οποίοι και θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά από το συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής. Η ΕΡΤ λόγω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 στις 13 Αυγούστου.
Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και οι περιφερειακοί σταθμοί της Αττικής, που προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπομπής της Αίγινας.
Τρία βήματα
Οσοι τηλεθεατές λαμβάνουν σήμα αποκλειστικά από τον Υμηττό θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ορισμένα απλά βήματα για τη λήψη του ψηφιακού σήματος:
- Να ελέγξουν αν διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη που υποστηρίζει την τεχνολογία mpeg4.
- Αν όχι, να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή, τον οποίο θα συνδέσουν στην υπάρχουσα συσκευή τηλεόρασης ή, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να προβούν σε αγορά νέας τηλεόρασης.
- Να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις ψηφιακές συχνότητες.
Οι τηλεθεατές ωστόσο μπορούν ήδη να εξετάσουν από το πού «κοιτάει» η κεραία τους αν λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από το Κέντρο Εκπομπής της Πάρνηθας ή από το Κέντρο Εκπομπής του Υμηττού, καθώς το μεν πρώτο εκπέμπει αναλογικά ενώ το δεύτερο εκπέμπει και ψηφιακά. Σε περίπτωση που πιάνουν από την Πάρνηθα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το αναλογικό σήμα ή, αν το επιθυμούν, να στρέψουν την κεραία προς τον Υμηττό και να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα.
Υπενθυμίζεται ότι χρειάζεται ένας αποκωδικοποιητής για κάθε συσκευή τηλεόρασης που υπάρχει στο νοικοκυριό.
Ψηφιακό το 60% της χώρας
Στην Ελλάδα καλύπτεται ήδη με ψηφιακό σήμα περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της χώρας και έχει φτάσει σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και η Θράκη, και σε μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πάτρα.
Στην Αττική το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας φθάνει ήδη στους τηλεθεατές από το καλοκαίρι του 2010 από τα Κέντρα Εκπομπής του Υμηττού και της Αίγινας.
Τι να κάνουμε στην TV προτού πέσει το σήμα
  • Ελέγχουμε πού «βλέπει» η κεραία της τηλεοπτικής συσκευής μας. Αν είναι στραμμένη προς την Πάρνηθα, δεν κάνουμε τίποτε. Εφόσον όμως κοιτά τον Υμηττό προχωρούμε στο επόμενο βήμα.
  • Αν ο τηλεοπτικός μας δέκτης είναι πρόσφατα αγορασμένος είναι πιθανόν να υποστηρίζει την τεχνολογία mpeg4 για τη λήψη του σήματος, οπότε δεν κάνουμε κάτι άλλο.
  • Αν η συσκευή μας δεν διαθέτει τότε ή αγοράζουμε καινούργια ή αγοράζουμε αποκωδικοποιητή σήματος που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία με χαμηλό κόστος (από €25).
  • Είτε με νέα τηλεόραση είτε με αποκωδικοποιητή συντονίζουμε τους δέκτες μας στα νέα ψηφιακά κανάλια που θα εκπέμπουν αποκλειστικά από τις 20 Ιουλίου.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...