Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Διπλό μέτωπο σε κόμμα και κυβέρνηση

Διπλό μέτωπο σε κόμμα και κυβέρνηση Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να λέει πως πρέπει να δοθεί η μάχη για τη χώρα, ενώ στα εσωκομματικά κρατά στάση αναμονής Μπροστά σε διλήμματα που απαιτούν άμεση απάντηση βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπειτα από μια θυελλώδη εβδομάδα, με κορυφαία στελέχη να αφήνουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους κόκκους αμφισβήτησης των πολιτικών επιλογών του. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στην Ιπποκράτους οι αναταράξεις στο εσωτερικό..
μετατρέπονται σε ισχυρούς κλυδωνισμούς, καθώς το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχειριστεί την εκλογική συρρίκνωση, χωρίς ακόμη να έχει συναποφασίσει τον «οδικό χάρτη» της επιστροφής του σε ανοδική πορεία.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πρωταγωνίστησε σε ένα πρωτοφανές επεισόδιο με τον Μ. Χρυσοχοΐδη που έχει εσωκομματική αναφορά εκ των πραγμάτων, ωστόσο ο ίδιος δεν αφήνει περιθώριο παρεξήγησης στους συνομιλητές του για το ότι η προτεραιότητά του αφορά στη διάσωση της χώρας από τους ορατούς κινδύνους, εκτιμώντας ότι το νέο πακέτο μέτρων θα μεγαλώσει την ύφεση και θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις.
Αποφάσισε να συναινέσει, στηρίζοντας την κυβέρνηση για την εξειδίκευση του νέου πακέτου, για να μην οδηγήσει, όπως δήλωσε, τη χώρα σε εκλογές. Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι αυτό έκανε, δηλαδή οδήγησε με την αρχικά «αντιμνημονιακή» στάση του τη χώρα σε εκλογές από τον περασμένο Νοέμβρη και τώρα αποφασίζει να συμφωνήσει αμαχητί τη λίστα των νέων μέτρων. «Πού το πάει ο Βενιζέλος;», ήταν το ερώτημα που ακούστηκε μετά το φινάλε των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών και ουδείς -ούτε από τους συνεργάτες του- επιχείρησε να το ερμηνεύσει.
Οποιοι συνομιλούν, πάντως, τακτικά μαζί του αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Βενιζέλος έχοντας την εμπειρία των περασμένων μηνών (ως υπουργός Οικονομικών που «σφράγισε» τη διαδικασία με το «κούρεμα» του χρέους) δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη, έτσι όπως πρέπει κατά την άποψή του να δοθεί για τη χώρα. Δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά έχει δεσμευτεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του θα στηρίξει και θα ψηφίσει όλα τα δύσκολα νομοσχέδια.
Ο ίδιος προτίθεται να κάνει νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους και άλλους ισχυρούς παράγοντες (π.χ. με πρωτοβουλία του Γάλλου πρωθυπουργού μίλησε προχθές μαζί του για τις εξελίξεις και τον ενημέρωσε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ).
Και στο εσωκομματικό πεδίο; Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση. Αρκετά κορυφαία στελέχη έχουν ήδη ταχθεί στη μία όχθη, μεσολαβεί η εμπόλεμη ζώνη και μετά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο καβγάς με τον Μ. Χρυσοχοΐδη δεν μπορεί να κλείσει με μία φράση, το «θέμα είναι λήξαν». Οι πληροφορίες όμως λένε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να προσφύγει στη λύση της διαγραφής - άλλωστε από τη στιγμή που έχει, με δική του απόφαση, διαλύσει όργανα και κόμμα λόγω ανασύστασης, δεν μπορεί και να διαγράψει. Στενοί συνεργάτες του όμως το εξηγούν πολιτικά:
«Δεν πρόκειται να τους κάνει... ήρωες. Ας θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός Κινήματος, εάν το έχουν αποφασίσει». Ενα είναι σίγουρο. Είναι ήδη στοχοποιημένος (ο «κινών τα νήματα», σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Βενιζέλου) ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τον συνεργάτη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Λοβέρδος γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να οριστεί και πάλι υπουργός - γεγονός που τον... απομακρύνει από τη συλλογική προσπάθεια. «Εάν ο Βενιζέλος αποφασίσει στον πρώτο ανασχηματισμό να ορίσει πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, τότε θα αξιοποιήσει αυτά από τη νέα γενιά της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας (π.χ. Κουκουλόπουλο, Μανιάτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά.).
Προϋποθέσεις
Πολύ απλά, ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να «χαϊδέψει» τα κορυφαία στελέχη, παρότι συνεργάτες του διαβλέπουν τάσεις αμφισβήτησής του. Στόχος του είναι μέχρι το Συνέδριο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αποκάλυψη των προθέσεων όλων των κορυφαίων στελεχών, εκτιμώντας ότι μπορούν να κάνουν μόνο βραχύβιες τακτικές συμμαχίες μεταξύ τους. Στο στόχαστρό του παραμένει φυσικά και η Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία έχει ανταλλάξει βροχή γραπτών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλες τις στιγμές της αντιπαράθεσης.

Αρνητικό κλίμα εκπέμπει η Ιπποκράτους και για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος δεν έκρυβε τη δυσφορία του προχθές για το ότι δεν τον ενημέρωσε σχετικά, προσήλθε στη Βουλή, μίλησε και καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Εχει, δε, «διαγράψει» επί της ουσίας στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος και του ευρύτερου εκσυγχρονιστικού μπλοκ, για τους οποίους ετοιμάζει την αναμέτρηση στην πορεία προς το Συνέδριο.
Ο έχων την ευθύνη της Οργανωτικής Γραμματείας, Πάρις Κουκουλόπουλος (μαζί με τον έμπειρο Κ. Σκανδαλίδη), είναι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την προετοιμασία του Συνεδρίου με στόχο την άνετη πολιτική επικράτηση του Ευ. Βενιζέλου..
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...