Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΑΜΑΡΑ Το καυτό 48ωρο που θα κρίνει τα πάντα

Οι προσδοκίες από τα ραντεβού με Μέρκελ και ΟλάντΑγώνα δρόμου είκοσι ημερών για να ανατραπεί μέσα στον συμπυκνωμένο χρόνο των δύο 24ώρων η εικόνα της αναπόφευκτης κατάρρευσης, να αποτραπεί η επιβολή «καραντίνας» στην ελληνική κρίση και να πείσουν..
οι εταίροι για την επείγουσα ανάγκη αλλαγής της δανειακής σύμβασης, δίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εταίροι, μέσα από τις δυσκολίες που δημιουργεί το δραματικά επίπονο πρόγραμμα περικοπών, το όποιο καλούνται τώρα να εγκρίνουν.Η αντίστροφη μέτρηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει, καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα η Γερμανία και η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν μια κοινή δράση της ΕΚΤ και των κρατών-μελών που θα οδηγήσει στη διάσωση της Ευρωζώνης ή θα αφήσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να βολοδέρνουν, έρμαια των υψηλών επιτοκίων που επιβάλλουν οι αγορές οδηγώντας έτσι τελικά στη διάλυση της Ευρωζώνης, με πρώτο αδύναμο κρίκο την Ελλάδα.

Οι επαφές
Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με το μπαράζ των επαφών του κ. Σαμαρά με τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ (22/8), τον Φ. Ολάντ (24/8) και την Α. Μέρκελ (25/8) θα κρίνει ουσιαστικά εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει στο πρόγραμμα με την ελπίδα να αναθεωρηθούν ορισμένα από τα μέτρα που ανατροφοδοτούν την ύφεση ή διαφορετικά να τεθούν και πάλι τα διλήμματα που πια δεν είναι και τόσο θεωρητικά: της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να κρατήσει μέσα στην ευρωπαϊκή ατζέντα την Ελλάδα, ώστε αν υπάρξει τελικά «ευρωπαϊκό τρένο» για τη διάσωση της Ευρωζώνης, η χώρα μας να μην έχει πετάξει το εισιτήριο από το παράθυρο.
Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που όλα δείχνουν να είναι εναντίον μας, ο κ. Σαμαράς δεν θα φανταζόταν ότι σύμμαχός του θα ήταν ένας καθαρόαιμος «εκσυγχρονιστής», όπως είναι ο Γ. Στουρνάρας, και ότι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που θα είχε να υπερπηδήσει είναι το να πείσει τους δυο κυβερνητικούς εταίρους ότι η κυβέρνηση την οποία συγκρότησαν είχε ακριβώς αυτή την αποστολή. Οι δύο μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του Ιουνίου ήταν χρήσιμοι και παιδευτικοί και για τον Αντ. Σαμαρά. Παρά τις συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση για ισοδύναμα μέτρα κ.λπ., εμπεδώθηκε εγκαίρως ότι όλα αυτά έπονται και δεν προηγούνται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους εταίρους.
Η ανάληψη της πλήρους πολιτικής ευθύνης για ένα δύσκολο και κάθε άλλο παρά δημοφιλές πρόγραμμα δεν αποτελεί φυσικά μια έκφραση πολιτικού μαζοχισμού. Αλλά είναι πια καθαρό και το μήνυμα αυτό έρχεται διαρκώς και πιο έντονα στην Αθήνα, ότι πλέον το παιχνίδι φθάνει νομοτελειακά στην πιο αποφασιστική καμπή του. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, προσπάθησε με την επίσκεψή του να προσφέρει ελπίδα και προοπτική, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό περνά μέσα από την ανταπόδοση της Αθήνας με μέτρα δύσκολα και επίπονα.
Η άφιξη του πρόεδρου του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου αναμένεται να έχει μια ανάλογη σημειολογία. Ο κ. Γιούνκερ εξάλλου ήταν πάντοτε από τους πιο φιλικά διακείμενους στην ελληνική υπόθεση.
Οι... εξηγήσεις
Ολο και λιγότεροι όμως είναι διατιθέμενοι να ακούσουν την Ελλάδα να επιχειρεί να εξηγήσει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν έχουν δοθεί δείγματα γραφής υλοποίησης και όχι απλής δέσμευσης αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Κάτι που δεν μπόρεσε τα προηγούμενα δύο χρόνια να εμφανίσει η Αθήνα, περιοριζόμενη απλώς και μόνο σε μέτρα που περιορίζονται στη δημιουργία εσωτερικής υποτίμησης. Μια αδράνεια η οποία σήμερα αποτελεί το άλλοθι εκείνων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο κάδρο το επόμενο διάστημα και είναι ήδη αρνητικό το καμπανάκι που σήμαναν οι κ. Γκάιτνερ και Σόιμπλε, όταν συναντήθηκαν στο νησάκι Σιλτ της βόρειας Γερμανίας, όπου υπήρξαν αναφορές για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία και καμία για την Ελλάδα.
Σενάρια τρόμου
Η επιβολή μιας άτυπης καραντίνας στην Ελλάδα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή, καθώς έτσι δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα ισχύσει και για τη χώρα μας οτιδήποτε αποφασίσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πράγματι πιστεύουν τη δυναμική «διέξοδο» που θα έδινε η διάσπαση της Ευρωζώνης σε ένα ευρώ των ισχυρών οικονομιών του Βορρά και σε ένα παράλληλο ευρώ του αδύναμου και υπερχρεωμένου Νότου. Και αυτό είναι ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για χώρες όπως η Ελλάδα.
Κλήση από Γκάϊτνερ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διασφαλίσει την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.
Συζήτησαν επίσης για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχε σειρά επα - φών στην Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια των οποίων επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να γίνει πιο δυναμική και δημιουργική όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης
Το τεστ της έκθεσης και τα μυστικά σε Βερολίνο - Παρίσι
Υπερβολικές και ανεδαφικές ακούγονται οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση, επειδή υποτίθεται δεν επιδιώκει συμμαχία του Νότου. Το μεγάλο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι δυστυχώς ότι κανείς δεν θέλει να βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με την Ελλάδα και καμία χώρα δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με τα ελληνικά προβλήματα. Και αυτό είναι ακόμη ένα μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στην ατζέντα, αρνητικά όμως και πάλι, εφόσον δεν βρεθεί modus vivendi, ώστε να εξασφαλίσει μια θετική έκθεση της τρόικας.
Αυτό αποτελεί και σημείο-κλειδί, ανεξαρτήτως εάν όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ελπίζουν ότι σε πολιτικό επίπεδο θα επιτευχθεί η ανατροπή ιδιαίτερα αρνητικών ρυθμίσεων, στις οποίες καταλήγει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, η τρόικα θα ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της.
Κομβικό σημείο είναι να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ δεν θα είναι σε θέση λόγω καταστατικού να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, οδηγώντας σε βραχυκύκλωμα και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τότε τα πράγματα θα πάρουν μια ιδιαίτερα δραματική τροπή, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών της και, ενώ θα εκπνέει ο χρόνος και θα εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματά της, θα αναζητηθεί πιθανόν λύση σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Μια αναδιάρθρωση η οποία θα πλήξει την ΕΚΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης και επομένως πιθανότατα θα εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα πολιτικών αποφάσεων, ιδιαίτερα δύσκολων όπως έχει αποδείξει η εμπειρία σε χώρες με αρνητική προδιάθεση για την Ελλάδα.
Η Ανγκελα
Πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που η κ. Μέρκελ εξαπέλυε «κεραυνούς» και τελεσίγραφα προς τον ομογάλακτό της στο πλαίσιο του ΕΛΚ, Α. Σαμαρά, προκειμένου να υποχρεωθεί και να συνυπογράψει το πακέτο της δανειακής σύμβασης και να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Από τότε μεσολάβησαν πολλά, η κ. Μέρκελ «τα έσπασε» με τον Γ. Παπανδρέου με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο, ο κ. Σαμαράς συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μεσολάβησαν οι δύο εκλογές, ενώ η κρίση στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιδεινώνεται και να διαχέεται. Στο τέλος Αυγούστου θα υποδεχθεί τον Α. Σαμαρά ως πρωθυπουργό πια και μάλιστα μιας κυβέρνησης που δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών.
Καθώς όμως οι γερμανικές προκαταλήψεις εναντίον της Ελλάδας δεν φαίνεται να έχουν υποχωρήσει, η κ. Μέρκελ θα βρει και πάλι την ευκαιρία να απευθύνει τις δημόσιες συστάσεις που συχνά ακούγονται ως απειλές, ενώ από την άλλη θα είναι και η ίδια υποχρεωμένη να ακούσει για την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και για τον κίνδυνο να γονατίσει όχι αποκλειστικά από δικές της ευθύνες.
Και ο Φρανσουά
Στο Παρίσι τα πράγματα ίσως θα είναι πιο εύκολα, καθώς ο κ. Ολάντ βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην αντίληψη που θέλει ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Γάλλος πρόεδρος, αν και έχει προσγειωθεί από τους προεκλογικούς παλικαρισμούς, αντιλαμβάνεται ότι η κρίση πια αφορά τη βιωσιμότητα της ίδιας της Ευρωζώνης, η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και τελικά εξοβελισμό του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε καθοριστικά την ευαίσθητη γαλλική οικονομία.
Ο κ. Ολάντ δεν είναι πια το αντίπαλον δέος της Μέρκελ και αυτό έχει δημιουργήσει νέα πηγή ανισορροπίας στην Ευρωζώνη, καθώς και πάλι η τελευταία λέξη ανήκει στο Βερολίνο. Εξάλλου, στη διαχείριση της κρίσης πλέον η κ. Μέρκελ έχει την πλήρη στήριξη και των Σοσιαλδημοκρατών, των ιδεολογικών «συντρόφων» του κ. Ολάντ...
Εκτακτο Γιούρογκρουπ
Εκτακτη συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 3 Σεπτεμβρίου το Εurogroup, σύμφωνα με πηγές στην ΕΕ που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία, η οποία συνεχίζει να υφίσταται ισχυρή πίεση στις αγορές, αλλά και στην Ελλάδα εν αναμονή της αξιολόγησης της τρόικας
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...