Η διεκδίκηση της «πατρότητας» της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Τούρκο
πρωθυπουργό είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας διοργάνωσης γεμάτης
ευτράπελα..
Πάντως, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μοιάζει επηρεασμένη από τις «καταιγίδες» μέτρων κι αποφάσισε να ζητήσει 150 ευρώ από κάθε αθλητή που αποκλείστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και επιστρέφει νωρίτερα στην Ελλάδα - όχι πάντως κωπηλατώντας...
Η πληρωμένη απάντηση ήρθε από τον Βλάση Μάρα, ο οποίος πρότεινε να του παρακρατηθούν τα χρήματα από αυτά που του χρωστά η Ομοσπονδία...
Οι Τούρκοι, πάλι, που καμαρώνουν ότι δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, βάλθηκαν να εξασφαλίσουν τους Ολυμπιακούς του 2020 (με την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης) με κάθε τρόπο, ακόμα και υποστηρίζοντας ότι η Ολυμπιακή Φλόγα είναι τουρκική, όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.
Τους απίστευτους αυτούς ισχυρισμούς μετέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Σουάτ Κίλιτς, που πρόσθεσε το δικό του αλατοπίπερο λέγοντας πως η πηγή της Ολυμπιακής Φλόγας, που καίει στην Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται στο πυρακτωμένο έδαφος του Ολύμπου, βουνό που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αττάλεια, στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας. Η «Ανατολία περιμένει τη Φλόγα της», κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος μάλλον έμαθε μία εντελώς διαφορετική ιστορία απ' ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.
Οι περιπέτειες
Η επίσημη και παγκοσμίως αποδεκτή άποψη είναι ότι η Ολυμπιακή Φλόγα είναι αναπαράσταση της κλοπής φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, φαίνεται πως δεν ξέρει καλά Ιστορία, καθώς στην τελετή έναρξης είπε πως οι Αγώνες «επέστρεψαν σπίτι τους», για να διορθώνει μετά τα αδιόρθωτα.
Η Φλόγα πάντως «ζει» πολλές περιπέτειες στο Λονδίνο, αφού εκτός του ότι αμφισβητήθηκε η καταγωγή της, έσβησε δύο μόλις μέρες αφότου άναψε, γιατί οι διοργανωτές έπρεπε να μετακινήσουν τον βωμό της από το κέντρο του σταδίου, «ξεχνώντας» ότι το ολυμπιακό πρωτόκολλο τη θέλει να καίει σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να τοποθετείται εξαρχής σε σημείο που να είναι ορατή και από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του σταδίου.
Το όλο θέμα όπως και τις άλλες γκάφες οι Βρετανοί τις αντιμετώπισαν με χιούμορ, το οποίο όμως έχασαν όταν είδαν τις απίστευτες επιδόσεις της 16χρονης Κινέζας κολυμβήτριας Γε Σιγουέν που έσπασε τα κοντέρ στα 200 και 400 μεικτή ατομική. Τα ρεκόρ της συνοδεύτηκαν από ψιθύρους και κραυγές για ντόπινγκ, εξάλλου τη δεκαετία του '90, οι Κινέζοι κολυμβητές είχαν γεμίσει…χρυσά στο ντόπινγκ. Οι προπονητές της υποστήριξαν πως όλα οφείλονται στη σκληρή προπόνηση κι όντως η ολυμπιακή προπόνηση των Κινέζων είναι τόσο σκληρή που γίνεται σχεδόν απάνθρωπη.
- Οι κωπη λάτισσες Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση χάρισαν στη χώρα μας το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο
katsarou@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου