Νότιο Σουδάν: Τρομακτική η θνησιμότητα στους καταυλισμούς προσφύγων

Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την έλλειψη τροφίμων στις σουδανικές επαρχίες του Μπλε Νείλου και του Νότιου Κορντοφάν. Πολλοί  έχουν περπατήσει για εβδομάδες προκειμένου να φθάσουν στους τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς σε εξαιρετικά αδύναμη και ευάλωτη κατάσταση. Σε δύο από τους καταυλισμούς οι ιδιαίτερα κακές συνθήκες διαβίωσης έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Από τον Ιούνιο, πεθαίνουν καθημερινά στον καταυλισμό Γίντα πέντε παιδιά κατά μέσο όρο και στον καταυλισμό Μπατίλ ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο..


«Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν στον καταυλισμό Γίντα είναι τρομακτικός και τα 1.200 παιδιά με σοβαρό οξύ υποσιτισμό στο επισιτιστικό πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό Μπατίλ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει ο Αντρέ Ελέρ-Περάς, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η πλειοψηφία των ασθενών μας και στους δυο καταυλισμούς είναι υποσιτισμένα παιδιά που αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο όταν προσβάλλονται από διάρροια, ελονοσία ή λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μπαίνουν γρήγορα σε έναν φαύλο κύκλο ασθενειών που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον επιπλοκές και σε θάνατο. Οι ιατρικές μας ομάδες εργάζονται όλο το 24ωρο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σώσουν ζωές» συμπληρώνει ο ίδιος.

Στον καταυλισμό Γίντα, που φιλοξενεί 55.000 πρόσφυγες στην επαρχία Γιούνιτι, νέα επιδημιολογικά στοιχεία για τη θνησιμότητα κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφουν τέσσερις θανάτους ανά 10.000 άτομα καθημερινά για παιδιά κάτω των 5 ετών, που είναι δυο φορές πάνω από το όριο του επείγοντος και δείχνει ότι κατά μέσο όρο πέθαιναν καθημερινά πέντε παιδιά κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, τα περισσότερα από διάρροια και σοβαρές λοιμώξεις. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας την ίδια περίοδο είναι δυο φορές πάνω από το όριο του επείγοντος με δυο θανάτους ανά 10.000 άτομα την ημέρα. Η μελέτη, που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου, έδειξε ότι στο 82% των προσφυγικών οικογενειών κάποιο μέλος της οικογένειας είχε νοσήσει κατά τις δυο περασμένες εβδομάδες.
Στον καταυλισμό Μπατίλ στην επαρχία του Ανω Νείλου, που φιλοξενεί 34.000 περίπου πρόσφυγες, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας άλλης επιδημιολογικής έρευνας που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου δείχνει το συνολικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού στο 27,7% και το ποσοστό σοβαρού οξέος υποσιτισμού στο 10,1%, πέντε φορές πάνω από το όριο του επείγοντος. Ακόμα χειρότερα, το 44% των παιδιών κάτω των δυο ετών είναι υποσιτισμένα, το 18% των οποίων με σοβαρό οξύ υποσιτισμό. Η μελέτη δείχνει ακόμα ένα ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά κάτω των 5 ετών στον καταυλισμό να είναι 2,1 θάνατοι ανά 10.000 άτομα την ημέρα για περισσότερους από τέσσερις μήνες, ξεπερνώντας το όριο του επείγοντος. Κι ενώ εκκρεμεί ακόμα η πλήρης ανάλυση των στοιχείων, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φοβάται ότι τα ποσοστά θνησιμότητας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
«Η περίοδος των βροχοπτώσεων έχει μετατρέψει αυτούς τους καταυλισμούς σε ένα εφιαλτικό μέρος για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Μπαρτ Γιάσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι προσβάσιμοι δρόμοι καταστρέφονται και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται για να παρέχουν βιώσιμες συνθήκες. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες στην κατάσταση της υγείας του πληθυσμού, κι ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν περίθαλψη, αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των φορέων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να μην απειληθούν και άλλα πολλά παιδιά από θανατηφόρες ασθένειες. Ειδικά σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης δεδομένου ότι η διάρροια είναι η βασική αιτία θανάτου στους καταυλισμούς και στη στοχευμένη διανομή τροφίμων στον Μπατίλ όπου ο υποσιτισμός είναι πολύ πιο πάνω από το όριο του επείγοντος. Η κατάσταση απαιτεί να εργαστούν τώρα όλες οι οργανώσεις σε ρυθμούς επείγοντος»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η βασική ανθρωπιστική οργάνωση και στους τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς στις επαρχίες του Ανω Νείλου και Γιούνιτι, αναπτύσσουν μια μαζική επιχείρηση παροχής βοήθειας. Στον καταυλισμό Γίντα ο αριθμός των κλινών στο νοσοκομείο μόλις διπλασιάστηκε για την περίθαλψη του αυξανόμενου αριθμού των σοβαρά ασθενών. Και στους τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς στο Νότιο Σουδάν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν πάνω από 180 μέλη διεθνές προσωπικό και στέλνουν ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των μαζικών ιατρικών αναγκών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...