Ελληνες ιστιοπλόοι στο Λονδίνο Οι νεαροί ιστιοπλόοι Mιχάλης Πατενιώτης και Διονύσης Δήμου

Eνδεχοµένως να επρόκειτο για την πιο αναπάντεχη ελληνική πρόκριση στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Ελλάδα δεν είχε κατακτήσει ποτέ προηγουµένως πρόκριση σε Ολυµπιακούς Αγώνες στην κατηγορία των 49er της ιστιοπλοΐας – στους Aγώνες του 2004 συµµετείχαµε χωρίς προκριµατικούς..
Η οµάδα του 28χρονου Μιχάλη Πατενιώτη και του 26χρονου ∆ιονύση ∆ήµου τα κατάφερε. «Ο αγώνας πριν από εκείνον της πρόκρισης για τους Ολυµπιακούς ήταν από τους χειρότερους που έχουµε κάνει. Στον επόµενο, όµως, τα καταφέραµε» σχολιάζει ο Μιχάλης. «Οι Αγώνες είναι το κορυφαίο γεγονός για έναν αθλητή, η εµπειρία είναι ό,τι καλύτερο» λέει ο ∆ιονύσης.
Οι δύο αθλητές, αν και αγωνίζονται ως οµάδα από το 2006, γνωρίζονται περίπου 20 χρόνια. Γράφτηκαν και οι δύο στον Ναυτικό Οµιλο Αθηνών ως παιδιά – ο ∆ιονύσης επειδή ο πατέρας του είναι προπονητής ιστιοπλοΐας και ο Μιχάλης επειδή είδε τα σκάφη, «µου άρεσαν και ζήτησα να µε γράψουν». Εκαναν τις πρώτες διαδροµές τους στα παιδικά σκάφη Optimum (µικρά εκπαιδευτικά ιστιοπλοϊκά µήκους 2,5 µέτρων), αγάπησαν ακόµη περισσότερο τη θάλασσα, συνέχισαν στον δρόµο του επαγγελµατικού αθλητισµού, έτρεξαν σε πολλούς αγώνες ως αντίπαλοι και σχηµάτισαν την οµάδα τους πριν από έξι χρόνια, επιλέγοντας την κατηγορία σκαφών 49er. «Το σκάφος µας είναι από τα πιο extreme, αναπτύσσει µεγάλες ταχύτητες – 25-26 κόµβους, ενώ ένα συµβατικό πλοίο συνήθως δεν ξεπερνά τους 17» λέει ο ∆ιονύσης.
Περιοδεύοντας για αγώνες ανά τον κόσµο, οι δύο ιστιοπλόοι έχουν γνωρίσει πολλές θάλασσες. «Αισθάνεσαι αλλαγές από event σε event γιατί η θάλασσα είναι διαφορετική από µέρος σε µέρος, κανένας αγώνας δεν είναι ίδιος µε τον προηγούµενο και δεν υπάρχει, φέρ’ ειπείν, η µονοτονία ενός γηπέδου ή του στίβου» σηµειώνει ο Μιχάλης. Και καθώς ήδη ως τα µέσα Ιουλίου είχαν κάνει πολλές προπονήσεις στο Λονδίνο, έχουν άποψη και για την εφετινή «ολυµπιακή» θάλασσα: «Η θάλασσα στο Λονδίνο είναι χάλια» λέει ο ∆ιονύσης. «Εχει πολύ κρύο νερό, µε θερµοκρασία γύρω στους 12-13 βαθµούς. Ο Αύγουστος θα είναι από τους χειρότερους µήνες, θα έχει βροχές και κακοκαιρία» καταλήγει. «Εχουν και οι ίδιοι προβλήµατα για το τι θα κάνουν µε τόσες βροχές που έχουν» συµπληρώνει ο Μιχάλης. «Είναι κάτι που επηρεάζει πολύ τα εισιτήρια και τα αγωνίσµατα. Εχει βέβαια αρκετό αέρα, πράγµα που είναι καλό για να βγουν κάποιες κούρσες, αλλά κάποιες φορές µπορεί να γίνει επικίνδυνο».
Τελικά, τι είναι εκείνο που συγκινεί τους δύο νεαρούς πρωταθλητές στο άθληµά τους; Η απάντηση είναι περίπου οµόφωνη και ο ∆ιονύσης την περιγράφει ως εξής: «Υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Οταν παίρνεις ένα σκάφος και ανοίγεσαι στα βαθιά, δεν ακούς τίποτα, µόνο τον αέρα και το κύµα. ∆εν βλέπεις τίποτε άλλο».
Φωτογραφία : Χρήστος Κοντός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...