Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο σκοτάδι από μπλακ άουτ στην Κούβα

Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν από διακοπή ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος της Κούβας λίγο μετά τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) την Κυριακή.

Η έκταση του μπλακάουτ υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα νοτιανατολικά της χώρας μέχρι την Αβάνα και τη δυτική επαρχεία Πινάρ ντελ Ρίο. Σε αρισμένες περιπτώσεις προκλήθηκε πανικός και πολλοί αστυνομικοί που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας κλήθηκαν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία καθώς τα φανάρια στους δρόμους δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα κυκλοφοριακό κομφούζιο στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας..

Το ρεύμα επανήλθε τελικά λίγο πριν από τις 11.00 μμ (τοπική ώρα), αρχικά στα ανατολικά προάστια της Αβάνας και έπειτα και στην υπόλοιπη πρωτεύουσα, με το κρατικό ραδιόφωνο να συστήνει επανειλημμένα στους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν ενεργοβόρες συσκευές ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο μπλακ άουτ.

Δεν υπήρξε από τις αρχές καμία επίσημη ενημέρωση για το συμβάν, ούτε από τα κεντρικά της Ηλεκτρικής εταιρείας, της οποίας οι τηλεφωνικές γραμμές ήταν συνεχώς κατειλημμένες, ενώ επίσημοι αξιωματούχοι αδυνατούσαν να δώσουν κάποια εξήγηση που η χώρα βυθίστηκε για λίγες ώρες στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με φήμες το μπλακ άουτ προκλήθηκε από βλάβη σε μονάδα παραγωγή στη νότια ακτή της Κούβας, λόγω φθοράς βασικών εξαρτημάτων του δικτύου. Τέτοια μαζικά μπλακ άουτ ήταν συνήθη στην Αβάνα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, που η Κούβα είχε ενεργειακό πρόβλημα μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εκλείψει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...