«Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας θα είναι φιλοευρωπαϊκή» λένε οι ειδικοί

Οι Ολλανδοί πάνε στις κάλπες την Τετάρτη εν μέσω μιας πρωτοφανούς λιτότητας, που έχει προκαλέσει ένα εξίσου πρωτοφανές κύμα αντιευρωπαϊσμού στη χώρα του Μάαστριχτ. ΤΟ ΒΗΜΑ ζήτησε από τρεις ειδικούς τη γνώμη τους για το αποτέλεσμα των εκλογών, και τις επιπτώσεις που θα έχει για το μέλλον της ευρωζώνης..

«Το πιθανότερο είναι ότι μεγαλύτερο κόμμα θα βγει, πάλι, το συντηρητικό φιλελεύθερο VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, ο κύριος αντίπαλός του εθεωρείτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς (SP), που εξελίχθηκε από μαοϊστικό κίνημα σε μια συντηρητική, ευρω-σκεπτικιστική εκδοχή σοσιαλ-δημοκρατίας.
Αλλά μετά την πολύ καλή εμφάνιση του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος (PvdA) Ντίτερικ Σάμσομ στα τηλεοπτικά ντιμπέϊτ, το PvdA μάλλον θα ξανακερδίσει τη θέση του σαν το μεγαλύτερο κόμμα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Ολες οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν ραγδαία άνοδο του PvdA, και πτώση του SP.

Πολύ πιθανώς ο Ρούτε, ή ίσως ακόμη και ο Σάμσομ, θα είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος και θα γίνει πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού. Από τους δύο, ο Ρούτε είναι πιο αρνητικός από τον Σάμσομ στο ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας για χώρες όπως η Ελλάδα, εξαιτίας του εκλογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στο VVD και το Kόμμα της Ελευθερίας του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς, που λέει ότι η Ολλανδία πρέπει να βγει από την ΕΕ.
Αλλά αν ο Ρούτε κερδίσει τις εκλογές, δεν πρόκειται να συνεργαστεί πάλι με τον Βίλντερς. Θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση για την Ευρώπη, επειδή θα πρέπει να συγκυβερνήσει με κεντρώα κόμματα (σσ τουλάχιστον 12 κόμματα αναμένεται να μπουν στη νέα βουλή).
Επομένως, η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας θα έχει μια, όχι άκριτη, αλλά φιλο-ευρωπαϊκή στάση, και θα είναι πρόθυμη να επενδύσει στην πολιτική σταθερότητα της ευρωζώνης», μας λέει ο Ρουντ Κιούλε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν.


«Οπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, γίνονται και εδώ οριζόντιες περικοπές, π.χ. στην Υγεία. Πολύς κόσμος νιώθει ότι τα χρήματα που ξοδεύονται για να "σωθούν" άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα (και σύντομα, ίσως, η Ιταλία και η Ισπανία) θα έπρεπε να επενδυθούν στην Ολλανδία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς το λέει αυτό εδώ και καιρό. Ηταν εναντίον του ευρώ, και μιλάει συνεχώς για την ανάγκη μιας πιο «σοσιαλιστικής» Ευρώπης. Θεωρείται επίσης σαν το αριστερό κόμμα που έχει παραμείνει πιο κοντά στους (αριστερούς) πολίτες. Ο ηγέτης του Εμίλ Ρούμερ έχει την εικόνα του έντιμου, και πιστού στην ιδεολογία του πολιτικού.
Αλλά επειδή η ολλανδική πολιτική εξαρτάται πάντα από κυβερνήσεις συνασπισμού, οι πιθανοί εταίροι στη νέα κυβέρνηση είναι πιο φιλο-ευρωπαϊκά, κεντρώα κόμματα. Εκτιμώ ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να υπάρξει στροφή εναντίον της ΕΕ», λέει στο ΒΗΜΑ ο Πάτρικ Μπάισμανς, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

«Οι ψηφοφόροι αγωνιούν για την οικονομία και τις περικοπές στο κράτος πρόνοιας. Παρά την άνοδο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, όπως το SP, πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ταχθεί υπέρ της σωτηρίας του ευρώ», μας λέει ο δρ. Χανς Φόλααρντ του Πανεπιστημίου Λέιντεν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...