Ινδία: Οργή έχει προκαλέσει η σύλληψη γνωστού σκιτσογράφου

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ινδία η σύλληψη με την κατηγορία της προδοσίας ενός σκιτσογράφου που μάχεται κατά της διαφθοράς στη χώρα. Ο Ασίμ Τριβέντι συνελήφθη και κρατείται στη Βομβάη, καθώς τα σκίτσα του θεωρήθηκαν ότι χλευάζουν το ινδικό σύνταγμα.

Ο γελοιογράφος κατηγορείται, επίσης, για προσβολή της σημαίας της χώρας και έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. .

Την σύλληψη του Τριβέντι, ο οποίος συμμετείχε στο κίνημα κατά της διαφθοράς με επικεφαλής την αγωνίστρια Άννα Χαζάρε, έχουν καταδικάσει πολλά ινδικά ΜΜΕ καθώς και επιφανείς πολίτες κάνοντας λόγο για «παράνομη πράξη».

«Από τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, ο σκιτσογράφος δεν έκανε τίποτα παράνομο και στην πραγματικότητα η σύλληψή του είναι μία παράνομη πράξη», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Ινδίας, Μαρκάντεϊ Κατζού, προσθέτοντας πως μία παράνομη σύλληψη αποτελεί σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με τον ινδικό ποινικό κώδικα και αυτοί που πραγματοποίησαν τη σύλληψη θα πρέπει να συλληφθούν.

«Μια γελοιογραφία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα», συμπλήρωσε ο Κατζού, καταλήγοντας πως «αν ο ισχυρισμός [του σκιτσογράφου] ειναι αληθής, τότε ο πολιτικός αξίζει να ντροπιαστεί. Αν ειναι αναληθής, τότε απλώς θα πρέπει να μάθει να δέχεται την κριτική και να αγνοήσει το σκίτσο».

Νωρίτερα φέτος, μία ιστοσελίδα που είχε αναρτήσει σκίτσα του Ινδού καλλιτέχνη κατά της διαφθοράς απαγορεύτηκε από την αστυνομία της Βομβάης.

Τον περασμένο Απρίλιο, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε (κι αργότερα άφησε ελεύθερο) έναν καθηγητή στη πόλη Καλκούτα ο οποίος ανέβασε στο διαδίκτυο κάποια αστεία σκίτσα που σατίριζαν τον διοικητή της Δυτικής Βεγγάζης, Μαμάτα Μπανερτζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...