Ορκίστηκε η κυβέρνηση Λέττα «ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

«Μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, με γνώμονα τη γνώση και την ανανέωση» χαρακτήρισε τη νέα του κυβερνητική ομάδα ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα. Από τα κύρια αξιώματα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών. Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται η 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι, τεχνοκράτης, μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι, ενώ το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο Ενρίκο Τζοβαννίνι, επικεφαλής του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου.

Στην κυβέρνηση μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα, από την κεντροαριστερά, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και το μετριοπαθές κέντρο του Μόντι.

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκει σήμερα στις 11.30. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας.

Εκτός κυβέρνησης του Λέττα έμειναν, τελικά, τα μεγάλα ονόματα της ιταλικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο τελικώς εγκαταλείφθηκε υπέρ της υπουργοποίησης του γενικού διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι.

Ο Μάσσιμο Ντ' Αλέμα δεν κατάφερε επίσης να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ορίσθηκε η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Έμμα Μπονίνο.

Οι υπουργοί με χαρτοφυλάκιο είναι δεκατρείς, ενώ επτά είναι εκείνοι άνευ χαρτοφυλακίου.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης 7 είναι της κεντροαριστεράς, 6 της κεντροδεξιάς, 3 της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες.

Θέση-κλειδί θεωρείται επίσης το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξασφάλισε η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, της μπερλουσκονικής παράταξης. Υπουργός Αθλητισμού διορίστηκε επίσης γυναίκα, η πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ίντεμ, γερμανικής καταγωγής.

Παράλληλα η ιταλική τηλεόραση Rai υπογραμμίζει μια σημαντική καινοτομία, ότι για το υπουργείο για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών επελέγη η Σεσίλ Κιέντζε, μια Ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι δυο είναι τα κύρια μηνύματα: τα δυο μεγαλύτερα κόμματα-οι Δημοκρατικοί και ο Λαός της Ελευθερίας- συμμετέχουν δυναμικά στην νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της πρωθυπουργικής θητείας του προοδευτικού Ενρίκο Λέττα και το ότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης δόθηκε στον Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας.

Επίσης η ηλικιακή ανανέωση και η παρουσία επτά γυναικών στην κυβερνητική ομάδα ερμηνεύεται ως καινοτόμο μήνυμα προς την χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο έλαβε ποσοστό ψήφων 25%, με κύριο μήνυμα, «φτάνει με τους επαγγελματίες πολιτικούς».

Η Ιταλία αποκτά, έτσι, κυβέρνηση, δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

Η ορκωμοσία
"Ορκίζομαι ότι θα είναι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα εφαρμόζω πιστά τους νόμους και το Σύνταγμά της και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου, προς το αποκλειστικό συμφέρον του Έθνους», η επίσημη δήλωση που πρόφερε ο κάθε υπουργός.

«Πολλά μέλη της κυβέρνησης Λέτα μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, με τα πόδια ή με ταξί, χωρίς ανώφελες επισημότητες. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης», υπογραμμίζουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΤΑ

Δύο καραμπινιέροι τραυματίες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο

Συνελήφθη ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο καραμπινέρους έξω από κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ορκωμοσια της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.
«Ο άνδρας που άνοιξε πυρ είναι 48 ετών, λέγεται Λουίτζι Πρεΐτι, κατάγεται από την Καλαβρία και υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα», μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων είναι πιο σοβαρά, διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Δύο καραμπινιέροι τραυματίες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο
Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το προεδρικό μέγαρο, ενώ για λόγους ασφαλείας, οι υπουργοί παρέμειναν στο κτίριο και μετά την ορκωμοσία.
«Τι περιμένετε, πυροβολήστε με;» φέρεται να φώναξε στους καραμπινιέρους, την στιγμή που άνοιγε πυρ.
Η ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι ο δράστης των πυροβολισμών φορούσε κουστούμι, έφτασε μπροστά στην είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου και άρχισε να πυροβολεί κατά τον καραμπινιέρων. Στο έδαφος, βρέθηκαν επτά κάλυκες από φυσίγγια.
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Σαν Τζοβάννι και Ουμπέρτο Πρίμο της Ρώμης. Ο ένας από τους δυο, τραυματίσθηκε, πιο σοβαρά, στα πόδια, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.
O Λουίτζι Πρέτε τη στιγμή της σύλληψής του από τους αστυνομικούς
O Λουίτζι Πρέτε τη στιγμή της σύλληψής του από τους αστυνομικούς
Μία γυναίκα η οποία περνούσε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, η οποία είναι έγκυος, τραυματίσθηκε, επίσης, ελαφρά. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, μεταβαίνει στα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται οι δυο καραμπινιέροι για να τους επισκεφθεί.
Ο Πρεΐτι συνελήφθη αμέσως, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και μπορεί να υποβληθεί άμεσα σε ιατρική εξέταση για να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση της ψυχικής του υγείας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, επιμένουν ότι υποφέρει από σοβαρά ψυχικά προβλήματα, και ότι πρόκειται, για βίαιη επίθεση που πρέπει να οργάνωσε μόνος του.
Δύο καραμπινιέροι τραυματίες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο
«Μια μεμονωμένη πράξη» χαρακτήρισε ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, τον τραυματισμό δυο καραμπινιέρων από τον 49χρονο Λουίτζι Πρεΐτι.

«Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από τα μέχρι τώρα στοιχεία» τόνισε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Αλφάνο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέττα,πρόσθεσε ότι «για τους πυροβολισμούς ευθύνεται ένας 49χρονος άνεργος που ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε, διότι είχαν εξαντληθεί οι σφαίρες που είχε στην διάθεσή του».

Δύο καραμπινιέροι τραυματίες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο
Οι έρευνες συνεχίζονται, υπογράμμισε, τέλος, ο Αλφάνο, κάνοντας γνωστό, παράλληλα, ότι έχει ενισχυθεί, πάντως, η φύλαξη των λεγόμενων «ευαίσθητων στόχων». Η επίθεση έξω από το Παλάτσο Κίτζι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική παρά το δυσάρεστο κλίμα των τελευταίων μηνών που έχει αυξήσει την ένταση, δήλωσε ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας Τζιοβάνι Αλεμάνο.

Δεν πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά σίγουρα το κλίμα των τελευταίων μηνών δε βοήθησε", τόνισε ο Αλεμάνο.
Ο αδελφός του Λουίτζι Πρεΐτι, του Ιταλού που άνοιξε πυρ σήμερα στην κεντρική πλατεία Πιάτσα Κολόννα, τραυματίζοντας δυο καραμπινιέρους και μια περαστική γυναίκα, διαψεύδει ότι πρόκειται για παράφρονα, όπως μετέδωσαν, αρχικά, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Λουίτζι έχασε την δουλειά του και χώρισε. Είναι σαράντα εννέα ετών και δεν αντιμετώπισε ποτέ του ψυχικά προβλήματα. Δεν είναι παράφρων, είναι απελπισμένος», δήλωσε ο Αρκλάντζελο Πρεΐτι.

«Όλη η οικογένειά μου τώρα, έχει βυθιστεί σε απελπισία. Μετά τον πρόσφατο χωρισμό του, ο Λουίτζι είχε γυρίσει στην Καβαβρία, στο Ροζάρνο, για να ζήσει με τους γονείς μας. Είχαμε αρκετό καιρό, όμως, να μιλήσουμε», πρόσθεσε ο Ακλαντζελο Πρεΐτι.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...