CNN: Η Αγκ. Μέρκελ είναι η «κυρία όχι»

Είναι δυναμική και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, αλλά προκαλεί έντονη αντιπάθεια στις ταλανισμένες χώρες της ευρωζώνης, καθώς έχει ταυτιστεί με την λιτότητα και ως πρωταγωνίστρια στην μάχη κατά της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη είναι συνηθισμένη στο να λέει «όχι».


Έχει μπλοκάρει πακέτα διάσωσης, έχει απορρίψει προτάσεις, έχει αρνηθεί αιτήματα και έχει υψώσει το ανάστημά της στην Ευρώπη. Για τις επιλογές της έχει κερδίσει επαίνους στην Γερμανία όπου αποκαλείται χαϊδευτικά «mutti» (μαμά) και εχθρικά συναισθήματα στο εξωτερικό σημειώνει σε δημοσίευμά του, το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφέροντας παραδείγματα απεικόνισής της με κέρατα, ακόμη και με μουστάκι που παραπέμπει στον Χίτλερ.

Ωστόσο η Μέρκελ που συχνά αποκαλείται Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας και θεωρείται η απάντηση της χώρας στην Μάργκαρετ Θάτσερ (παρατσούκλι που η ίδια έχει σθεναρά απορρίψει) δεν τρομοκρατείται από τα πλήθη.

Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καγκελάριος στην Γερμανία και η πρώτη πολίτης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που κατέχει το αξίωμα. Ήταν δεύτερη στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους, μία μόλις θέση πριν από τον πρώτο στη λίστα, τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Και μπορεί συχνά να δέχεται επιθέσεις, κατηγορούμενη για έφεση στην αποφασιστικότητα και ίσως παραπάνω προσεκτική από ότι θα έπρεπε. Ωστόσο η πολιτική της ανέλιξη χαρακτηρίζεται από τις ίδιες αρχές που στηρίζει καθόλη την διάρκεια της κρίσης: σύστημα, ανάλυση, πορεία βήμα-βήμα, δίχως εκπλήξεις και σίγουρα δίχως υπερβολές.

«Όταν λες ότι θα κάνεις κάτι, τότε πρέπει να το κάνεις» είναι ένα από τα αγαπημένα της σλόγκαν, σύμφωνα με βιογραφία της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την οποία το πολιτικό προφίλ της Μέρκελ είναι όντως «σχεδόν βαρετό».

Στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να μην αποδίδει αυτό το «βαρετό» στυλ προσέγγισης της πολιτικής μπορεί να μην αποδίδει, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ήρεμος και μεθοδικός τρόπος διακυβέρνησης ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι Γερμανοί μετά από αρκετά χρόνια αναταραχής υπό τον καγκελάριο Σρέντερ.

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς μέχρι στιγμής. Η Μέρκελ επανεξελέγη το 2009 και φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία, παρά την ήττα της παράταξής της σε διάφορες τοπικές εκλογές.

Μάλιστα το CNN σημειώνει ότι η δημοφιλία της Μέρκελ είναι αυτή που σπρώχνει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) το κόμμα της καγκελαρίου, σε μία ακόμη εκλογική νίκη.
pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...