Βραζιλία: μαύρος χρυσός, λαμπρό μέλλον---Βραζιλία: Διαδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης κοιτάσματος

Ο βυθός έξω από Ρίο ντε Τζανέιρο και Σάο Παόλο αποδεικνύεται «χρυσωρυχείο» για τη Βραζιλία.
Όταν το 2010, εντοπίστηκε το κοίτασμα Libra, οι επιστήμονες έκαναν λόγο για τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, εκτός Μέσης Ανατολής, την τελευταία δεκαετία.
Η παραχώρηση αυτού του κοιτάσματος προς εκμετάλλευση είναι που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

«Δε θα ιδιωτικοποιήσουμε τα κοιτάσματα» διαβεβαιώνει ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Βραζιλίας, Έντισον Λαβάο, «αντίθετα, θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, που βρίσκεται κάτω από τον ωκεανό και τη γη. Δεν ωφελούν σε τίποτα αν συνεχίσουν, απλά, να βρίσκονται εκεί.»
2000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ακόμα 5000 μέτρα κάτω από άμμο, πετρώματα και ένα στρώμα αλατιού κρύβεται ο θησαυρός της Libra:
8-12 δισεκατομμύρια βαρέλια μαύρου χρυσού και μία παραγωγή που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, την ημέρα, το 2023.
Για την εκμετάλλευσή του, η κυβέρνηση των Εργατικών θέτει, για πρώτη φορά, σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο παραχωρήσεων, που προβλέπει αυξημένη παρεμβατικότητα του κράτους και αυξημένες επιστροφές αποδόσεων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό κράτησε μακριά τα μεγαθήρια της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η BP και η EXXON.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαβεβαιώνει ότι θα κατευθύνει τα έσοδα στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για αυξήσεις αποδοχών στους εργαζομένους στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.
Copyright © 2013 euronews
-


-

Εργάτες στην πετρελαιοπαραγωγή της Βραζιλίας συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις. Η διαδήλωση έγινε κοντά στο ξενοδοχείο, όπου δημοπρατείται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, το Libra.
Ζητώντας αφενός τη ματαίωση της ανάθεσης της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος κι αφετέρου μεγαλύτερους μισθούς, οι εργάτες βρίσκονται ήδη σε απεργία.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργατών, η κινητοποίησή τους έχει οδηγήσει σε μείωση την παραγωγή της Petrobras, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Η απεργία ξεκίνησε ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τοπική ώρα και στα 12 διυλιστήρια της Petrobras. Πάντως, η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει εναλλακτικά σχέδια και πως μπορεί να αντέξει απεργίες με διάρκεια έως και δύο εβδομάδων.
Κι όλα αυτά κατά το μήνα που η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία γιορτάζει τα εξήντα χρόνια λειτουργίας της.
Copyright © 2013 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...