Κίεβο: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον 51 νεκροί 605 τραυματίες. (Φωτό+Βίντεο)


Εικόνες-σοκ από την Ουκρανία: Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν στα τυφλά - Παραμένουν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας - Ο Πολωνός ανεβάζει στο Twitter φωτογραφίες από τα επεισόδια - Αιματηρά επεισόδια και στη Λβιβ

Νεώτερος απολογισμός, δε, που δημοσίευσε το CNN, επικαλούμενο τον επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των διαδηλωτών, Όλεγκ Μούσι, κάνει λόγο για 100 νεκρούς, μόνο από το πρωί της Πέμπτης.  


Shooting AK-47 to people in Kiev από Miss-Jessy-Lays

 

«Ντου» των αστυνομικών στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας – Χιλιάδες Ουκρανοί δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους – Εκτιμήσεις για πάνω από 1.000 τραυματίες - Ανένδοτος ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό - Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη βία στη χώρα

Ουκρανοί αστυνομικοί παραδίδουν τα όπλα και αποχωρούν ντροπιασμένοι

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Το Κίεβο φλέγεται και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 12 είναι πολίτες και οι 9 αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει 18 θανάτους.

O εκτιμώμενος αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 1.000 άτομα, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η καθηγήτρια ιατρικής Όλγα Μπογκομόλετς χαρακτήρισε «σοκαριστικό» τον ρυθμό με τον οποίο φτάνουν στα νοσοκομεία οι τραυματίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο μετατράπηκε σε… νοσοκομείο, καθώς τα κέντρα υγείας στην πόλη είναι πια ασφυκτικά γεμάτα.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και αστυνομικοί, με το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για 184 τραυματίες αστυνομικούς εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο μεταξύ, τις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο που έχουν κοστίσει τη ζωή, επισήμως, σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους- για 22 νεκρούς μιλά ουκρανική εφημερίδα Κίεβ Ποστ -έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης.

Ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να "μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους "δρόμους" και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

.«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Την ίδια ώρα, «δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί η Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους», ανέφερε ο ίδιος, τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

Η βία έχει ξεφύγει στην Ουκρανία και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις κατηγορούν αμφότερους για ρίψη σφαιρών και χρήση όπλων. Ωστόσο οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, καθώς χιλιάδες παραμένουν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ τουλάχιστον 25.000 Ουκρανοί, παρά τις ταραχές και τη βία, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, ενώ νωρίτερα όλοι μαζί τραγουδούσαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας τον εθνικό τους ύμνο.

(Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο μετατράπηκε σε νοσοκομείο)

Επεισόδια έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου συζητείται η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών
Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στο Κίεβο όπου ξέσπασαν για μία ακόμη φορά συγκρούσεις μεταξύ φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.
Φωτιές υψώνονται παντού. Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Παράλληλα, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται διαρκώς. Όπως μεταδίδουν πάντως τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από ένα τμήμα της κεντρικής πλατείας του Κιέβου.

Εικόνα που μετέδωσε και το Asociated Press και δείχνει έναν άνδρα να έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά έχει προκαλέσει οργή στο Διαδίκτυο.




Με αίμα βάφτηκαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο καθώς σύμφωνα με τo γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται την ουκρανική αντιπολίτευση, τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωής τους και 150 τραυματίστηκαν.



Κατά την κορύφωση των συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας πυρκαγιά ξέσπασε και στο κτίριο που χρησιμοποιούν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που πιθανώς να χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από το κτίριο του οποίου αρκετά τμήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες

Οι δρόμοι στην ουκρανική πρωτεύουσα θυμίζουν σκηνικό πολέμου. Η αστυνομία απέστειλε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στο χάος στις 18:00, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υποχρεωθεί να επιβάλει την τάξη «με κάθε έννομο μέσο», όπως και έκανε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όπου εισέβαλε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η οποία βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας.



Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να σπάσουν οδοφράγματα των διαδηλωτών και να προσεγγίσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας από πολλές διευθύνσεις.




Οι τρεις νεκροί ήταν φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, γιατρούς στο επάγγελμα.

Από τους τραυματίες, οι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση και φέρουν τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ρίψη χειροβομβίδας.

Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των δύο από τα τρία κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στο Βερολίνο (χωρίς το εθνικιστικό Σβόμποντα), όπου τους υποδέχθηκε στη γερμανική καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, σε μία σπάνια κίνηση υποστήριξης.

Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε ότι «υπογραμμίζει την κατανόησή του για τα δίκαια αιτήματα των ουκρανών διαδηλωτών», με την Μέρκελ, ωστόσο, να αποστασιοποιείται από τη θέση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τα νέα, βίαια επεισόδια έχουν ξεσπάσει από νωρίς το πρωί έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, στο οποίο συζητείται σήμερα η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του κλοιού των αστυνομικών.

Πυκνοί καπνοί υψώνονται επίσης πάνω από το Κοινοβούλιο, ενώ πριν από λίγο οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά οχήματα.

Χτες, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στο Κίεβο ένεση ρευστότητας ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα είχε υπαινιχθεί ότι θα πάγωνε το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 15 δισ. δολαρίων μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ η ρωσική Gazprom έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το Κίεβο για φθηνότερο φυσικό αέριο η οποία θα «επανεξετάζεται» κάθε τρεις μήνες.

..













pηγη


Βίντεο: Ουκρανοί αστυνομικοί παραδίδουν τα όπλα και αποχωρούν ντροπιασμένοι

 

O αρχηγός της τοπικής αστυνομίας ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι οι άνδρες του δεν θα εμπλακούν πια σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Λουτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όταν αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν το τοπικό αστυνομικό τμήμα υπό την «πολιορκία» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν καταλάβει νωρίτερα πολλά κυβερνητικά κτήρια στην πόλη.

Αλλοι ανέκφραστοι, άλλοι φανερά φοβισμένοι... Οι περισσότεροι, όμως, με σκυμμένο κεφάλι, αφού κατέθεσαν τα όπλα, αποχώρησαν σε γραμμή ο ένας μετά τον άλλο υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των διαδηλωτών, που φώναζαν «Ντροπή σας»!

Μπροστά στη μαζική επίθεση των αντιφρονούντων  ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι οι άνδρες του δεν θα εμπλακούν πια σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και ζήτησε από τους αστυνομικούς να καταθέσουν τα όπλα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους.

Άοπλοι οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το αστυνομικό τμήμα για να επιστρέψουν σπίτι τους, κάτω από τα γιουχαΐσματα των διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...