Στο YouTube συνομιλία Ερντογάν και υιού για να «φυγαδεύσουν» 1 δισ. δολάρια (Φωτό+Βίντεο)

Θύελλα έχουν προκαλέσει στην Τουρκία υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες που αναρτήθηκαν στο YouTube και στις οποίες φέρεται να ακούγεται ηο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλεί με τον γιο του, Μπιλάλ, και στις οποίες του ζητά να ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Για «άθλιο μοντάζ» κάνει λόγο ο Ερντογάν.
Στο YouTube συνομιλία Ερντογάν και υιού για να «φυγαδεύσουν» 1 δισ. δολάρια


Σύμφωνα με το Reuters, οι τέσσερις αυτές συνομιλίας «ανέβηκαν» σε βίντεο διάρκειας 11'.26'' στο YouTube την ημέρα που αποκαλύφθηκε η είδηση της έρευνας στην τουρκική κυβέρνηση για διαφθορά.
Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των ηχητικών αυτών ντοκουμέντων, που αναρτήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτά, η φωνή που υποτίθεται ανήκει στον Ερντογάν ακούγεται να ζητά από το γιο του να φυγαδεύσει χρηματικά ποσά της τάξης του 1 δισ. δολαρίων από το σπίτι του και σε κάποιο σημείο η φωνή που υποτίθεται ανήκει στον γιο του, Μπιλάλ, κάνει λόγο για 30 κατ. ευρώ που πρέπει να εξαφανιστούν.

Οι ηχογραφήσεις, που έρχονται στο φως δύο ημέρες αφότου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκινά την επίσημη εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου, είναι πιθανώς η τελευταία αποκάλυψη για το σκάνδαλο διαφθοράς που -όπως υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός- έχει σκηνοθετηθεί για να τον ανατρέψει.

Ερντογάν: Άθλιο μοντάζ
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίς μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του κόμματός του, αρνήθηκε την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων. «Χθες δημοσίευσαν ένα ηχητικό απόσπασμα που είχαν μοντάρει. Αυτό που έκαναν ήταν μία αήθης επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν, κατηγορώντας την αντιπολίτευση.

«Κάνω τηλεφωνήματα εδώ και εβδομάδες. Είπα: δημοσιεύστε ό,τι έχετε, αποκαλύψτε ό,τι έχετε. Και αυτοί έκαναν ένα ανήθικο μοντάζ και το δημοσίευσαν. Αλλά ακόμη και τα κατασκευάσματα έχουν ηθική και ευπρέπεια», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι το ΑΚΡ θα χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία και θα δημοσιεύσει ανάλογα αποσπάσματα για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση για καιροσκοπισμό, μετά τις συνεδριάσεις του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Εθνικιστικού Κόμματος με αφορμή την αποκάλυψη των «συνομιλιών». «Βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη, ούτε μπορούν να κάνουν πραξικόπημα. Στηρίζουν τις ελπίδες τους στη βοήθεια στην άλλη πλευρά του ωκεανού», τόνισε με σαφή αναφορά στον ισλαμιστή ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στην πρώτη αντίδρασή του το γραφείο του πρωθυπουργού, αργά χθες το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Οι ηχογραφήσεις, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο σήμερα (σσ.χθες) το βράδυ που συνοδεύονται με την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός και ο γιος του συνομιλούν τηλεφωνικά είναι παντελώς αναληθείς και προϊών ανήθικου μοντάζ. Αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη βρώμικη συνωμοσία με στόχο τον πρωθυπουργό και την Τουρκική Δημοκρατία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου», αναφέρει το γραφείο του Ερντογάν.

Σε δημοσίευμά της η τουρκική Hurriyet αναφέρει ότι δεν είναι σε θέσει να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα αυτών των ηχογραφήσεων.

Παραίτηση της κυβέρνησης ζητεί η αντιπολίτευση
Μετά τη γνωστοποίηση της δημοσίευσης των ηχητικών αρχείων, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», δήλωσε ο Χαλούκ Κοτς, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», τόνισε ο Κοτς.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Αναφέρθηκε ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν τηλεφώνησε στο γιο του Μπιλάλ ζητώντας στου να συναντηθεί με τον αδελφό του Μπουράκ, τον θιείο του Μουσταφά και τον κουνιάδο του, Μπεράτ, για να ξεφορτωθούν τα κλεμένα χρήματα όσο το δυνατό γρηγορότερα από το σπίτι του. Ακούγεται καθαρά ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να φυγαδευτούν άμεσα 2,2 εκατ. τουρκικές λίρες βρώμικου χρήματος σε διαφορετικά σπίτια, να διασκορπιστούν. Εάν αυτές οι συνομιλίες είναι αληθινές, τότε είναι αδύνατο να μιλάμε για αξιοπιστία, ανθρωπιά και το χειρότερο για ήθος του ανθρώπου που βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαχτσελί.

Το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 με τις συλλήψεις επιχειρηματιών και των υιών τριών υπουργών της κυβέρνησης προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην 11 ετή κυβέρνηση Ερντογάν.


Πηγές: Reuters, Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...