Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία Νεφροπαθείς πάνω από 1,1 εκατ. Έλληνες

Ιδίως οι πάνω από τα 65 πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο λένε τα στοιχεία - Η σωστή διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου Περισσότεροι από 1,1 εκατ. Έλληνες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο η οποία επελαύνει αργά αλλά σταθερά στον πληθυσμό άνω των 65 χρόνων .
Το 2011 οι νεφροπαθείς άνω των 65 χρόνων που ήταν ενταγμένοι σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή είχαν κάνει μεταμόσχευση νεφρού αποτελούσαν το 26% του συνολικού πληθυσμού των νεφροπαθών ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 30%. Κατά τους ειδικούς η αύξηση αυτή επιβάλλει την αλλαγή στρατηγικής στη διαχείριση των ηλικιωμένων ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια - η τάση που επικρατεί στις δυτικές χώρες είναι η εφαρμογή αιμοκάθαρσης αντί της συντηρητικής αντιμετώπισης. 

 Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Τρίτη από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – η εταιρία υλοποιεί ενημερωτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις για τις επιπτώσεις της αύξησης της ηλικίας στη φροντίδα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Κατά την παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, καθηγητής Νεφρολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κ. Πλουμής Πασαδάκης, εστίασε στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς: «όπως οι νέοι άνθρωποι, έτσι και οι ηλικιωμένοι με προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο συγκριτικά με ασθενείς ίδιας ηλικίας που έχουν φυσιολογική ή ελάχιστα επηρεασμένη νεφρική λειτουργία, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, εξέλιξης σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να τονιστεί ότι όλοι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ΧΝΝ μπορούν να ωφεληθούν από την έγκαιρη αναφορά τους σε ειδικό», σημείωσε. Προσέθεσε επίσης, ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. 
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...