Στη ΝΔ θέτοντας ως στόχο τη νίκη, έστω και με μισή μονάδα, ευελπιστούν ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν θα είναι πάνω από πέντε μονάδες

Γόρδιος δεσμός η κάλπη για τρεις. Οι διπλές κάλπες κρίνουν και το μελλοντικό πολιτικό χάρτη. ΝΔ: Ζητά νίκη στις ευρωεκλογές έστω και με μισή μονάδα. ΣΥΡΙΖΑ:Φόβοι για "μηδέν" την πρώτη Κυριακή. ΠΑΣΟΚ:Στόχος οι 2 ευρωβουλευτές.

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσονται οι εκλογές τόσο για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας όσους χαρακτηρίζουν τη διπλή κάλπη στις 18 και 25 Μαΐου ως την πιο απρόβλεπτη, αλλά και την πιο καθοριστική των τελευταίων ετών.
Νέα Δημοκρατία: Στόχος η νίκη έστω και με μισή μονάδα
Στη ΝΔ θέτοντας ως στόχο τη νίκη, έστω και με μισή μονάδα, ευελπιστούν ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν θα είναι πάνω από πέντε μονάδες
Στη ΝΔ θέτοντας ως στόχο τη νίκη, έστω και με μισή μονάδα, ευελπιστούν απλά ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν θα είναι πάνω από πέντε μονάδες, διαφορά την οποία θεωρούν «μη διαχειρίσιμη». Το Μαξίμου πιστεύει ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», το κοινωνικό μέρισμα, το πρωτογενές πλεόνασμα και μία θετική δήλωση των δανειστών μας την ερχόμενη Δευτέρα στο eurogroup για την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι ικανές συνθήκες για να δώσουν οι πολίτες «πράσινο φως» στον Πρωθυπουργό να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς του για τη «Νέα Ελλάδα». 
Ωστόσο για το κόμμα της ΝΔ και οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρύβουν κινδύνους. Η επιλογή του κ. Σαμαρά να κατεβάσει κομματικούς υποψήφιους στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας  δεν περπατά. Η ΝΔ κινδυνεύει για πρώτη φορά να χάσει τους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Κάτι τέτοιο συνδυαστικά με μία ήττα στις ευρωεκλογές μεγαλύτερη των τριών μονάδων θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Μαξίμου. Αν σε αυτά προστεθεί και ένα κακό αποτέλεσμα για την Ελιά, τότε η προσφυγή σε εθνικές εκλογές φαντάζει ως τη μοναδική διέξοδο.           
Η Ευρωκάλπη πάνω απ' όλα στον ΣΥΡΙΖΑ 
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει όλο το βάρος στην ευρωκάλπη. Το αποτέλεσμα είναι η Κουμουνδούρου να κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανέναν μεγάλο δήμο και χωρίς καμία περιφέρεια την επομένη των εκλογών. Αν αυτό συνδυαστεί και με ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές κατώτερο του αναμενόμενου, δηλαδή μια οριακή διαφορά με τη ΝΔ και μάλιστα σε  συνθήκες έντονης και διαρκούς λιτότητας και ύφεσης, τότε πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να πείσει για τη συνέχεια. Και κυρίως θα βρει απέναντί του την εσωκομματική αντιπολίτευση, οι ενστάσεις της οποίας για τη στροφή στον λεγόμενο κυβερνητισμό της ηγετικής ομάδας δεν εκδηλώνονται λόγω του διακυβεύματος αυτών των εκλογών.     
Στην πιο δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου
Για το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και την Ελιά τα πράγματα είναι πιο απλά μεν σε «αριθμητική» βάση, πολύ πιο δύσκολα όμως σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές και εσωκομματικές εξελίξεις. Δύο ευρωβουλευτές είναι επιτυχία και ελπίδα για τη δύσκολη συνέχεια, ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 5 ή 4% θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου  για τη Χαριλάου Τρικούπη.
Για κάποιους και εντός του ΠΑΣΟΚ η μετεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη η οποία μπορεί να βρεθεί και κάτω από  το ψυχολογικό όριο του 3% αποτελεί το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την κεντροαριστερά.
Άλλωστε οι καλές σχέσεις του Φώτη Κουβέλη με τον Γιώργο Παπανδρέου βοηθούν. Το ερώτημα είναι αν «χωρά» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και με ποια θέση σε αυτό το σχήμα και φυσικά αν θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά.
Όλα τα παραπάνω μένει να απαντηθούν στην κάλπη. Στο μεσοδιάστημα κρίσιμο μέγεθος ικανό να αλλάξει τα δεδομένα παραμένει η απόφαση του Α' τμήματος  του Αρείου Πάγου για την τύχη των υπόδικων υποψηφίων, αλλά και του ίδιου κόμματος της Χρυσής Αυγής ή της Εθνικής Αυγής ή όπως αλλιώς το πουν. Απόφαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από ώρα σε ώρα.       

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...