Europa League -Η Σεβίλλη είναι η νέα «πριγκίπισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. ΣΕΒΙΛΛΗ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ 0-0 (4-2 ΠΕΝ.)

 Η Σεβίλλη είναι η νέα «πριγκίπισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Νίκησε 4-2 στα πέναλτι την Μπενφίκα στον τελικό του Europa League που έγινε στο Τορίνο (0-0 στα 120 λεπτά) και κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία της, διατηρώντας το απόλυτο (3 στα 3) σε τελικούς (το είχε κατακτήσει ως Κύπελλο UEFA το 2006 και το 2007).

Από την άλλη πλευρά, η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν καλά κρατεί για την Μπενφίκα. Ογδοος σερί χαμένος ευρωπαϊκός τελικός για τους Πορτογάλους, μετά τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1961 και το 1962. Μετά τη δεύτερη «κούπα», ο τότε προπονητής της, Μπέλα Γκούτμαν, την «καταράστηκε» να μην πάρει ευρωπαϊκό τίτλο για 100 χρόνια, όταν η διοίκηση δεν έκανε αποδεκτό το αίτημά του για αύξηση αποδοχών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.
Παρά τις απουσίες των Σάλβιο, Πέρες και Μάρκοβιτς, αλλά και την ατυχία με τον τραυματισμό του Σουλειμάνι στο 15', η Μπενφίκα ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του τελικού, είχε τις περισσότερες ευκαιρίες, ήταν η ομάδα που ήθελε να αποφύγει την παράταση και τα πέναλτι, αλλά έφυγε ηττημένη για δεύτερη σερί χρονιά από τον τελικό του Europa League (πέρυσι το έχασε από την Τσέλσι).

Με ήρωα τον... Πορτογάλο Μπέτο
Οι παίκτες της Μπενφίκα έχασαν δύο πέναλτι - πιο σωστά τα απέκρουσε ο Πορτογάλος τερματοφύλακας της Μπενφίκα, Μπέτο - οι Ανδαλουσιάνοι έκαναν το 4 στα 4 και έτσι γράφτηκε η ιστορία του τελικού, με πορτογαλικά κλάματα απογοήτευσης και ντελίριο χαράς (και με δάκρυα χαράς) από τη Σεβίλλη!
Οι Πορτογάλοι προσπαθούσαν να «χωνέψουν» το πώς έχασαν το τρόπαιο, το πρώτο που δεν κερδίζουν φέτος, καθώς έχουν ήδη αναδειχθεί πρωταθλητές Πορτογαλίας, έχουν πάρει το Λιγκ Καπ και την Κυριακή (18/5) θα διεκδικήσουν και το Κύπελλο της χώρας τους, στον τελικό με αντίπαλο τη Ρίο Αβε.
Καλύτερη στα σημεία η Μπενφίκα
Δυνατές μονομαχίες, ενίοτε σκληρά μαρκαρίσματα, πολλές διακοπές και φάουλ χαρακτήρισαν το πρώτο ημίχρονο. Λίγες οι καλές φάσεις, με την Μπενφίκα να έχει «ξέσπασμα» στα τελευταία λεπτά και να δείχνει τις επιθετικές της αρετές, χάνοντας τρεις μεγάλες ευκαιρίες με τους Μάξι Περέιρα, Ροντρίγκο και Γκαϊτάν στις καθυστερήσεις.
Νωρίτερα, οι Πορτογάλοι μπήκαν δυνατά στην αρχή, απείλησαν με τον Γκαράι στο 14', ενώ οι Ισπανοί αντέδρασαν, είχαν τις δικές τους στιγμές επιθετικότητας και την καλή στιγμή με τον Αλμπέρτο Μορένο στο 37'. Η ατυχία πάντως έπληξε εκ νέου την Μπενφίκα, καθώς ο Σουλεϊμάνι δέχθηκε δύο δυνατά μαρκαρίσματα στα πρώτα 12 λεπτά και τελικά δεν μπόρεσε να συνεχίσει, δίνοντας τη θέση το στον Αντρέ Αλμέιδα στο 25'.
Τρελό 45λεπτο, άστοχη η Μπενφίκα
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαφώς πολύ καλύτερο ποιοτικά, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω σε πολλά διαστήματα, τον ρυθμό να ανοίγει και τις ευκαιρίες να είναι διαδοχικές, ιδίως στο πρώτο 25λεπτο. Η Μπενφίκα απείλησε αρχικά με την τριπλή ευκαιρία των Λίμα, Ροντρίγκο και Λίμα στο 48', πριν έρθει η «απάντηση» της Σεβίλλης με τις τρεις ευκαιρίες του Ρέγες (53', 55', 61').
Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα και ιδίως μετά το 70' οι Πορτογάλοι πήραν τα ηνία και ήταν η μόνη ομάδα που έχανε ευκαιρίες, ωστόσο είτε οι κόντρες σε σώματα αντιπάλων (80' Ροντρίγκο), είτε η ατυχία (ο Λίμα στο 72' «βρήκε αέρα») είτε η αστοχία (85' και 90'+1' Γκαράι) είτε ο Μπέτο (84' Λίμα) δεν επέτρεψαν να μπει γκολ από την Μπενφίκα. Οι «αετοί της Λισσαβώνας» ήταν αυτοί που πίεσαν πολύ στο τέλος, αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν την παράταση.
Με όσες δυνάμεις είχαν
Στην παράταση και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να σκοράρουν αρχικά, αν και οι δυνάμεις, πλέον, ήταν σαφώς λιγότερες. Ετσι και οι φάσεις ήταν ελάχιστες. Η Μπενφίκα απείλησε στο 99' με εκτέλεση φάουλ του Λίμα (απέκρουσε ο Μπέτο), ενώ η Σεβίλλη είχε την πολύ μεγάλη ευκαιρία με το άστοχο τετ-α-τετ του Μπάκα στο 101'.
Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η κούραση ήταν εμφανής και ουσιαστικά δεν υπήρξε ευκαιρία, με εξαίρεση το άστοχο σουτ του Γκαμέιρο για τη Σεβίλλη στο 110'. Η Μπενφίκα έδειξε και πάλι ότι ήθελε περισσότερο να πετύχει γκολ, αλλά δεν το κατάφερε.
Η διαδικασία των πέναλτι (πρώτη εκτέλεσε η Μπενφίκα)
Λίμα 0-1
Μπάκα 1-1
-----------------
Καρντόσο απέκρουσε ο Μπέτο
Εμπιά 2-1
-----------------
Ροντρίγκο απέκρουσε ο Μπέτο
Κόκε 3-1
-----------------
Λουιζάο 3-2
Γκαμέιρο 4-2
-----------------
ΣΚΟΡΕΡ:
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φέλιξ Μπιρχ (Γερμανία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 11' Φάτσιο, 12' Μορένο, 98' Κόκε - 30' Σικέιρα, 100' Αλμέιδα
ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπέτο, Κόκε, Αλμπέρτο Μορένο, Παρέχα, Φάτσιο, Καρίσο, Εμπιά, Ρέγες (78' Μαρίν, 104' Γκαμέιρο), Βιτόλο (110' Φιγκέιρας), Ράκιτιτς, Μπάκα.
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Ομπλακ, Μάξι Περέιρα, Σικέιρα (99' Καρντόσο), Λουιζάο, Γκαράι, Αντρέ Γκόμες, Αμορίμ, Γκαϊτάν (119' Καβαλέιρο), Σουλεϊμάνι (25' Αντρέ Αλμέιδα), Ροντρίγκο, Λίμα.


ΠΗΓΗ

 Ιβηρικός «πόλεμος» για την κούπα του

Ιβηρική υπόθεση είναι ο πρώτος τίτλος στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, που κρίνεται απόψε. Μπενφίκα και Σεβίλλη δίνουν ραντεβού στο «Στάδιο Γιουβέντους» στο Τορίνο στις 21:45 οπότε και θα γίνει η σέντρα του τελικού του Europa League, που θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ΑΝΤ1 στις  ΔΕΙΤΕ LIVE

Οι "Αετοί" της Λισαβόνας έγιναν συνώνυμο της αποτυχίας στην περσινή σεζόν, όταν... κατάφεραν να χάσουν μέσα από τα χέρια τους στις καθυστερήσεις και τους τρεις τίτλους που διεκδικούσαν (νταμπλ στην Πορτογαλία και Europa League).
Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά δημιούργησαν μια μικρή επανάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, απαλλάσσοντας πλήρως τον προπονητή από τις ευθύνες του. Έδωσαν ακόμα μία ευκαιρία στον Ζόρζε Ζεσούς να οδηγήσει την ομάδα λίγο πιο ψηλά και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η Μπενφίκα είναι ήδη πρωταθλήτρια Πορτογαλίας και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, βρίσκεται και στον τελικό κυπέλλου, ενώ για να προκριθεί στον τελικό του Europa League απέκλεισε στους "4" τη Γιουβέντους. Νωρίτερα, είχε συναντήσει στην πορεία της και τις δύο ελληνικές ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη μετά τον Αύγουστο. Αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά προσπέρασε τον ΠΑΟΚ στους "32" του Europa League.
Από την άλλη πλευρά η Σεβίλλη πρέπει να έχει έναν δικό της φύλακα-άγγελο όποτε παίζει στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Κάτοχος του κυπέλλου UEFA για δύο διαδοχικές χρονιές (2006, 2007), ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τον Γ΄ προκριματικό, παίρνοντας τη θέση δύο ισπανικών ομάδων που έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής: της Μάλαγα (τιμωρήθηκε) και της Βαγιαδολίδ (δεν πήρε άδεια). Έως τώρα έχει δώσει 18 αγώνες και στον τελευταίο, με τη Βαλένθια στο "Μεστάγια", ήταν έτοιμη να αποχαιρετήσει το θεσμό. 'Όμως ο Γάλλος Στεφάν Μπιά στις καθυστερήσεις, μείωσε σε 3-1 κι έτσι η Σεβίλη προκρίθηκε χάρη στη νίκη της 2-0 στον πρώτο αγώνα.
Από τη σεζόν 2009/2010 όταν το κύπελλο UEFA μετονομάστηκε σε Europa League, το τρόπαιο έχει εξελιχθεί σε υπόθεση της Ιβηρικής, αφού είναι η τρίτη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο ομάδες της χερσονήσου.
Ομως, ενώ οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ήταν "εμφύλιες" (Πόρτο-Μπράγκα το 2011 και Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2012), φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε ισπανο-πορτογαλική μονομαχία. Επίσης, είναι μόλις η δεύτερη συνάντηση των δύο ομάδων στην Ιστορία των κυπέλλων Ευρώπης. Η προηγούμενη ήταν το 1957 στους προκριματικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στην πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία και για τις δύο. Την πρόκριση είχε πάρει η Σεβίλλη (3-1 εντός, 0-0 στη Λισαβόνα).
 ΔΕΙΤΕ LIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...