Το πετρέλαιο της Ελλάδας που δεν υπήρχε μέχρι το 2011 και ξαφνικά όλοι ενδιαφέρονται να το πάρουν...«Μαύρος χρυσός» έως και 18 δισ. ευρώ Αλλά σε 35 Χρόνια.

Το πετρέλαιο της Ελλάδας που δεν υπήρχε μέχρι το 2011 και ξαφνικά όλοι ενδιαφέρονται να το πάρουν Χαρακτηρίζαν ως γραφικούς όλους εκείνους που αναφερόντουσαν στην πολύ σοβαρή πιθανότητα ύπαρξης εντός της Ελληνικής Επικράτειας (ηπειρωτικής και θαλάσσιας) μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και..φυσικού αερίου.
Βέβαια, σήμερα το γεγονός είναι πως αίφνης εμφανίστηκαν εταιρείες από πολλά κράτη, οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο κυνήγι της εξόρυξης Ελληνικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι οπαδοί της "Παγκαλιάδας" ψελλίζουν διάφορα, αλλά τόσο οι επιστημονικές έρευνες, όσο και οι ενεργειακοί χάρτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τους έχουν στερήσει την μάσκα της σοβαρότητας και έχουν αποκαλύψει -αν όχι την γελοιότητα- την σκοπιμότητα του "αγώνα" που έκαναν για να εξαφανίσουν από το μυαλό των Ελλήνων το λογικό συμπέρασμα, δηλαδή ότι όλα όσα συμβαίνουν (αλλά και θα συμβούν) εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών, γίνονται προκειμένου κάποιοι να υφαρπάξουν τον εθνικό πλούτο, ο οποίος φέρεται να είναι πολλαπλάσιος του φερόμενου χρέους της Ελλάδας.
Με απλά λόγια, οι αβανταδόροι των διεθνών κεφαλαίων έχουν απωλέσει πλέον το δικαίωμα να ομιλούν και να προσπαθούν -έστω και δια της πλαγίας οδού- να ενσπείρουν αμφιβολίες τόσο για το έγκλημα που διαπράττεται ες βάρος της Ελλάδας, όσο και για το κίνητρο που οδήγησε σε αυτό.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως Ισραηλινή πολυεθνική ενδιαφέρεται για το Ιόνιο και την Κρήτη… Πρόκειται για εταιρεία συνδεδεμένη με την «Noble Energy», που «τρυπάει» σε Ισραήλ και Κύπρο. Έτσι, νέους κρίκους στην αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής στους ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η είδηση ότι τις επόμενες μέρες φτάνουν στην Αθήνα για επαφές με τις ελληνικές αρχές στελέχη της ισραηλινής εταιρείας «Anver Oil Exploration», μέλους του ομίλου «Delek», που μετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν». Η επίσκεψη επιβεβαιώνει το ισραηλινό ενδιαφέρον για πιθανολογούμενα ενεργειακά αποθέματα στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η συλλογή πληροφοριών και η πραγματοποίηση συζητήσεων για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα, κυρίως νότια της Κρήτης. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εν λόγω ισραηλινή εταιρεία, έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον να μελετήσει τη συγκεκριμένη περιοχή, που θεωρείται ότι έχει ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά με τις περιοχές του βυθού της Αν. Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα με τη λεκάνη του «Λεβαντινίου», που περιλαμβάνει το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η «Διεθνής Πρόσκληση» (υπ’ αριθμ. C 353/ 3.12.2011) εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Με βάση τις σεισμικές έρευνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα ακολουθήσει μέσα στο 2012 η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 10-15 θαλάσσια οικόπεδα (blocks) του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης. Προωθείται επίσης με τη μέθοδο του «Open Door» η προκήρυξη 3 διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο…
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η περιοχή νότια της Κρήτης διαθέτει τεράστια λεία για τις πολυεθνικές της Ενέργειας, καθώς το πιθανό δυναμικό της αγγίζει τα 20 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, όταν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα είναι 2,7 τρισ. κυβικά μέτρα και τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα της Ρωσίας φτάνουν τα 47 τρισ. κ.μ. Δηλαδή, μόνο με το κοίτασμα της Κρήτης, η Ελλάδα γίνεται η πλουσιότερη ενεργειακά και η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, αφού θα πουλάει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Αναλυτική ενημέρωση για τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και του ορυκτού πλούτου της χώρας,έκανε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Για τα τρία κοιτάσματα που θα γίνει άμεσα διεθνής διαγωνισμός, είπε:
- Στον Πατραϊκο η εκτίμηση είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών πουαντιστοιχούν σχεδόν σε δύο «Πρίνους»,
- Για εκείνο των Ιωαννίνων «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι' αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.
Ανεφερε ότι από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα, έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι 7 απ' αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι χάρτες που παρουσιάζει το Onalert προέρχονται απ΄ αυτή την ενημέρωση και είναι αποκαλυπτικοί για το τι υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες και εταιρείες του εξωτερικού.
Οι περιοχές όπου έχουν γίνει ήδη οι σεισμικές έρευνες
Με τις κόκκινες βούλες έχουν σημειωθεί οι διάφορες χώρες, από τις οποίες ήδη εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες.

«Μαύρος χρυσός» έως και 18 δισ. ευρώ σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο

Έπεσαν οι υπογραφές για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας - Βενιζέλος: Προτεραιότητα η οριοθέτηση ΑΟΖ - Μανιάτης: Πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους

Χωρίς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτες υποχρεώσεις, υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες-ανάδοχοι στα «οικόπεδα» του Κατάκολου, των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού δεσμεύονται για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας, Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ (Robert Peck).

Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις εξής Κοινοπραξίες:

- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια.



Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, Μ. Ρήγα, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου, καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία, όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών.

Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, μπορεί να φτάσουν στα 500 εκατ.

- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γ. Κωστόπουλος, έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται δύο-πέντε γεωτρήσεις (κόστους 20-35 εκατ. η κάθε μια), συν επενδύσεις 15-20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.

- Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά, για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον. Οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Δημοσίου

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου έξι δισ. ευρώ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις

Στην ομιλία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η οριοθέτηση και αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες, με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί προτεραιότητα.

Έκανε λόγο επίσης για ενεργειακό ντάμπινγκ εντός της ΕΕ, καθώς οι χώρες του νότου υφίστανται υψηλότερες τιμές ενέργειας (αλλά και υψηλότερα επιτόκια) σε σχέση με τον Βορρά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εστίασε στη στήριξη που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

«Δημιουργούμε» τόνισε ο υπουργός, «ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας, με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους».

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, η προκήρυξη τριών ακόμη χερσαίων περιοχών, καθώς και ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

«Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ.πηγη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...